Πέτρος Φυσσούν: Η μεγάλη καριέρα, η έξωση, οι τραγικές απώλειες και το μοναχικό τέλος

Του Αντώνη Βαλμά

Πέτρος Φυσσούν: Η μεγάλη καριέρα του ηθοποιού

O τεράστιος ηθοποιός, Πέτρος Φυσσούν, γεννήθηκε στο Αγρίνιο, στις 5 Οκτωβρίου 1933. Ο πατέρας του ήταν πρόσφυγας από τη Ρωσία, ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει μετά το τέλος της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και μέχρι το 1956 έπαιρνε μέρος στις παραστάσεις του Κάρολου Κουν στο Θέατρο Τέχνης. Έπειτα ακολούθησε η συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο (1961-1965), καθώς και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (1976-1978) Σημείο αναφοράς της καριέρας του ήταν η εμφάνιση του στην Επίδαυρο στις 6 Ιουλίου του 1990. Πήρε τον ρόλο του Κρέοντα στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη να πρωταγωνιστεί. Την σκηνοθεσία της παράστασης την είχε αναλάβει ο Μίνως Βολανάκης.

Την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο την έκανε το 1958, στην ταινία «Οι παράνομοι» του Νίκου Κούνδουρου . Ο Πέτρος Φυσσούν έχει βραβευτεί πολλές φορές. Οι ερμηνείες του στις ταινίες «Αδελφός Άννα» του Γρηγόρη Γρηγορίου (1963) και «Προδοσία» του Κώστα Μανουσάκη (1964) τον τίμησαν με το βραβείο Α’ ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ο ηθοποιός έκανε πολλές τηλεοπτικές επιτυχίες σε σειρές όπως: «Κίτρινος Φάκελλος», «Άγγιγμα Ψυχής», «Ακριβή μου Σοφία», «Τα Ψάθινα Καπέλλα».

Ο ηθοποιός είχε κάνει ένα γάμο με τη σουηδή ηθοποιό Μοντ Χόνσον ο οποίος κατέληξε σε διαζύγιο. Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά με την Τέτα Χατζηχρήστου, κόρη του Κώστα Χατζηχρήστου, με την οποία είχαν μία κόρη, την Άνια.

Η έξωση που έγινε στον Πέτρο Φυσσούν

Τον Αύγουστο του 2013, λόγω της οικονομικής κρίσης, ο ηθοποιός και η σύζυγός τους βρέθηκαν σε δύσκολη οικονομική θέση και δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο τους.Τους έγινε έξωση από την οικία που νοίκιαζαν στην Άνω Πεύκη. Μέγαλος ντόρος είχε προκληθεί στη τηλεόραση από την εικόνα του κάποτε λαμπερού ηθοποιού να είναι αβοήθητος, χωρίς σπίτι.

Με την παρέμβαση της εκκλησίας, βρέθηκε λύση στο πρόβλημα της έξωσης. Ο Φυσσούν για να ευχαριστήσει την εκκλησία άφησε μετά το θάνατό του το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο: Το αρχείο του. Πολλοί θα θυμούνται την εικόνα του μεγάλου ηθοποιού να βρίσκεται μόνος και απελπισμένος μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, μια εικόνα αντίθετη με την κάποτε λαμπερή εικόνα ενος μεγάλου ηθοποιού.

Οι απώλειες που έκαναν τον Πέτρο Φυσσούν να καταρεύσει

Η σύζυγος του Τέτα, φεύγει από την ζωή τον Ιούνιο του 2015. Έχασε την μάχη με τον καρκίνο. Ο Φυσσούν, που δεν είχε ξεπεράσει ακόμα το θάνατο της αδελφής του, που προηγήθηκε δύο χρόνια πιο πριν, κατέρευσε. Από τότε κλείστηκε στο σπίτι του και πολύ λίγες φορές θα έβγαινε.

Το μοναχικό τέλος του Πέτρου Φυσσούν

Έφυγε από την ζωή 18 μήνες αργότερα, μόνος και φτωχός. Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Σωτηρία, στις 5 Δεκεμβρίου 2016. Ο μικρός του αδελφός έφυγε από την ζωή τρισήμιση χρόνια αργότερα.

Related posts

Δημήτρης Κόκοτας: Αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη

Θρήνος για τoν Δημήτρη: Έφυγε στα 29 του ξαφνıκά από τη ζωή μια μέρα μετά τα γενέθλιά του

Ποδοσφαιριστής μηνύει Pfizer και BioNTech για το εμβόλιο κατά του κоρονοϊού