Πόσα πλήρωσε τελικά η ΕΡΤ για τη συμμετοχή της Ελλάδας με τη Μαρίνα Σάττι στη Eurovision 2024

by Maria Giannoutsou
Πόσα πλήρωσε τελικά η ΕΡΤ για τη συμμετοχή της Ελλάδας με τη Μαρίνα Σάττι στη Eurovision 2024

Eurovision 2024: Πόσα πληρώνει κάθε χώρα, πόσο κοστίζει η διοργάνωση και πόσο πλήρωσε η Ελλάδα. Τι ισχύει για τις Big Five.

Η Eurovision, είναι μια ετήσια εκδήλωση που συγκεντρώνει εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλη την Ευρώπη. Ίσως όμως αναρωτιέστε ποιος διοργανώνει αυτό το λαμπερό μουσικό σόου και ποιος καλύπτει τελικά το κόστος.

Eurovision 2024: Ποιος πληρώνει και πόσο;
Ας ξεκινήσουμε με το ότι η Eurovision δεν είναι μια κερδοσκοπική εκδήλωση. Ο διαγωνισμός χρηματοδοτείται κυρίως από τους συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης (EBU).

Πόσα πληρώνει κάθε χώρα;

Το ποσό που καταβάλλει κάθε χώρα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, με κυριότερο τον πληθυσμό της.

– Χώρες με μεγάλο πληθυσμό: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ιταλία. Αυτές οι χώρες, γνωστές και ως «Big Five», καταβάλλουν τα υψηλότερα τέλη συμμετοχής και έχουν εξασφαλισμένη θέση στον τελικό, χωρίς να χρειαστεί να λάβουν μέρος στις ημιτελικές φάσεις.

– Υπόλοιπες χώρες: Η συμμετοχή των υπόλοιπων χωρών στηρίζεται σε ένα συνδυασμό πληθυσμιακών κριτηρίων και προηγούμενων επιδόσεων στον διαγωνισμό.

Πόσο κοστίζει η διοργάνωση;

Εκτός από τα τέλη συμμετοχής, το κόστος διοργάνωσης της Eurovision φέρει η χώρα που αναλαμβάνει τη φιλοξενία.

– Διοργανώτρια χώρα: Η οικονομική συνεισφορά από τον τηλεοπτικό φορέα που διοργανώνει τον διαγωνισμό κυμαίνεται συνήθως από 10 έως 20 εκατομμύρια ευρώ.

– Πόλη διοργάνωσης: Επιπλέον, η πόλη που φιλοξενεί τον διαγωνισμό καλείται να συνεισφέρει οικονομικά, είτε με χρηματικά ποσά, είτε με παροχές.

Πόσα πλήρωσε τελικά η ΕΡΤ για τη συμμετοχή της Ελλάδας με τη Μαρίνα Σάττι στη Eurovision 2024

Eurovision 2024: Πόσο πλήρωσε η Ελλάδα;
Για τη συμμετοχή της στη Eurovision 2024, η ΕΡΤ ενέκρινε συνολικό ποσό 176.647,20 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό αποτελεί το τέλος συμμετοχής και δεν λαμβάνει υπόψη τα έξοδα για την ελληνική αποστολή στη Σουηδία.

Η Eurovision χρηματοδοτείται από τους συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, με τις χώρες με μεγάλο πληθυσμό να καταβάλλουν τα υψηλότερα τέλη. Η διοργανώτρια χώρα και η πόλη φιλοξενίας καλύπτουν επίσης σημαντικό μέρος του κόστους.

Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες, πληρώνει ένα ποσό για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, με στόχο να διαγωνιστεί, να διασκεδάσει το κοινό και να προβάλει τον πολιτισμό της.

Προτεινόμενα