Προσοχή: Πώς καταλαβαίνουμε ποια ελιά είναι επικίνδυνη – Δεν είναι όλες οι ελιές αθώες στο δέρμα

Ελιές: Ποιες είναι επικίνδυνες και ποιες όχι;

Το να ξέρεις να αναγνωρίσεις μια επικίνδυνη ελιά μπορεί μέχρι και να σου σώσει την ζωή, αφού όσο πιο γρήγορα προλαβαίνεις ασθένειες, τόσο πιο εύκολα θεραπεύονται. Γι’ αυτό και το άρθρο αυτό, μιλά για τις επικίνδυνες και μη επικίνδυνες ελιές.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ελιές στο δέρμα τους σε διάφορα σημεία του σώματος. Αν και οι περισσότερες δεν είναι επικίνδυνες, θα πρέπει να ελέγχουμε την επιδερμίδα μας τακτικά, αν παρατηρήσουμε κάποια ύποπτα σημάδια.

Μια κανονική ελιά είναι συνήθως ένα ομοιόμορφα χρωματισμένο καφέ σημάδι, ή κηλίδα στο δέρμα. Μπορεί να είναι επίπεδη ή λίγο διογκωμένη. Μπορεί να είναι στρογγυλή, ή οβάλ. Οι ελιές είναι γενικά λιγότερο από 6 χιλιοστά σε πλάτος (περίπου όσο η γόμα ενός μολυβιού).

Μερικές κρεατοελιές μπορεί να υπάρχουν εκ γενετής, αλλά οι περισσότερες εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία ή στην ενηλικίωση. Οι καινούργιες κρεατοελιές που εμφανίζονται αργότερα στη ζωή ενός ατόμου θα πρέπει να ελέγχονται από έναν γιατρό.

Μόλις αναπτυχθεί μια κρεατοελιά, θα μείνει συνήθως στο ίδιο μέγεθος, σχήμα και χρώμα για πολλά χρόνια. Μερικές κρεατοελιές μπορεί τελικά να μαραζώσουν από μόνες τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κρεατοελιές, και σχεδόν όλες είναι αβλαβείς. Αλλά είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε εκείνες τις αλλαγές σε μία ελιά -όπως στο μέγεθος, το σχήμα, ή το χρώμα- που μπορούν να υποδεικνύουν ότι εξελίσσονται σε καρκινικό μελάνωμα.

Το πιο σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι για το μελάνωμα είναι μια νέα κηλίδα επί του δέρματος ή ένα άλλο σημάδι που αλλάζει σε μέγεθος, σχήμα ή χρώμα. Ένα άλλο σημαντικό σύμπτωμα είναι αν ένα σημάδι μοιάζει διαφορετικό από όλα τα άλλα παρόμοια σημάδια στο δέρμα σας. Αν έχετε κάποιο από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν δερματολόγο.

5 ενδείξεις για να εντοπίσεις μια επικίνδυνη ελιά / μελάνωμα

Ασυμμετρία: Το ήμισυ μιας ελιάς ή ενός σημαδιού δεν ταιριάζει με το υπόλοιπο μισό.

Περιφέρεια της ελιάς: Οι άκρες είναι ακανόνιστες, τραχείς, με εγκοπές, ή “θολές” στην όψη.

Χρώμα: Το χρώμα δεν είναι το ίδιο σε όλη την επιφάνεια της ελιάς και μπορεί να περιλαμβάνει αποχρώσεις του καφέ ή του μαύρου, ή μερικές φορές να έχει μπαλώματα με ροζ, κόκκινο, λευκό, ή μπλε χρώμα.

Διάμετρος: Το σημάδι είναι μεγαλύτερο από 6 χιλιοστά σε διάμετρο. Εντούτοις, κάποια μελανώματα μπορεί μερικές φορές να είναι μικρότερα από αυτό, όταν πρωτοεμφανίζονται.

Μετάλλαξη: Η ελιά αλλάζει ως προς το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα της.

Ορισμένα μελανώματα μπορεί να μην εμπίπτουν σε αυτό τον οδηγό και δεν ταιριάζουν με τους κανόνες που περιγράφονται παραπάνω. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας για οποιεσδήποτε αλλαγές ή νέες κηλίδες στο δέρμα, ή ελιές που φαίνονται διαφορετικές από τις υπόλοιπες στο σώμα σας.

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια μιας «ύποπτης» ελιάς είναι:

  • Μια πληγή που δεν επουλώνεται.
  • Εξάπλωση της χρωστικής ουσίας πέρα από τα όρια της ελιάς στο περιβάλλον δέρμα.
  • Ερυθρότητα ή μια νέα διόγκωση πέρα από τα όρια της ελιάς.
  • Αλλαγή στην αίσθηση, φαγούρα, ευαισθησία ή πόνος.
  • Αλλαγή στην επιφάνεια μιας ελιάς, ξεφλούδισμα, έκκριση υγρού, αιμορραγία, ή η ανάπτυξη ενός οζιδίου.

Related posts

Τατιάνα Στεφανίδου: «Πώς κατάφερα να αλλάξω το σώμα μου» – Η αγαπημένη παρουσιάστρια αποκάλυψε πως έκανε κορμί 20χρονης μέσα σε λίγο καιρό

Ιωάννα Τούνη: Ο γιος της, Πάρης ανέβασε κατά λάθος φωτογραφία στον λογαριασμό της

Ανέβασε το «απαγορευμένο» βίντεο του από τα παλιά: Ο Μάρκος Σεφερλής απάντησε στον Φώτη Σεργουλόπουλο με κάτι που ήθελε να ξεχάσει