Πρόβλεψη επιστήμονα: “Έρχονται πιο ανησυχητικές παραλλαγές μετά την Όμικρον”

by Τόνια Τζαφέρη
Πρόβλεψη επιστήμονα: “Έρχονται πιο ανησυχητικές παραλλαγές μετά την Όμικρον”

Επιστήμονες: Όσοι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι τόσες περισσότερες πιθανότητες για μεταλλάξεις

Τώρα που τα κρούσματα έχουν αρχίσει να παίρνουν μια καθοδική πορεία, όλο και περισσότεροι ειδικοί ανησυχούν για νέες μεταλλάξεις, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ανεμβολίαστων που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Όσο ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και μάλιστα από ανεμβολίαστο σε ανεμβολίαστο… τότε μια νέα μετάλλαξη μετά από όσες έχουν υπάρξει, είναι παρά πολύ πιθανή.

Ετοιμαστείτε να μάθετε περισσότερα ελληνικά γράμματα. Αυτή είναι η προειδοποίηση επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και του Τζονς Χόπκινς την ώρα που η παραλλαγή Όμικρον κάνει την επέλασή της σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Τονίζοντας πως όσο παραμένει μεγάλος ο αριθμός των ανεμβολίαστων ο ιός εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο, θεωρούν πως αυτή «βόμβα» μόλυνσης από την μετάλλαξη πολύ πιθανόν να μην είναι η τελευταία που θα μας απασχολήσει.

Τι δηλώνουν οι ειδικοί για την πανδημία και τις νέες μεταλλάξεις

Πρόβλεψη επιστήμονα: “Έρχονται πιο ανησυχητικές παραλλαγές μετά την Όμικρον”

Κι αυτό γιατί κάθε μόλυνση παρέχει μια ευκαιρία στον ιό να μεταλλαχθεί, και η Όμικρον έχει ένα πλεονέκτημα έναντι των προκατόχων του: Εξαπλώνεται πολύ ταχύτερα παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται σε έναν πλανήτη με ισχυρότερη ανοσία από τα εμβόλια.

Όπως αναφέρει το Associated Press, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πώς θα μοιάζουν οι επόμενες παραλλαγές ή πώς θα μπορούσαν να διαμορφώσουν την πανδημία, αλλά τονίζουν πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι επόμενες παραλλαγές από την Όμικρον θα προκαλέσουν ηπιότερες ασθένειες ή ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα λειτουργήσουν.

Και φυσικά όπως λένε όλοι οι ειδικοί, η Νο1. λύση είναι ο εμβολιασμός, καθώς τα σημερινά εμβόλια εξακολουθούν να λειτουργούν.

«Όσο πιο γρήγορα εξαπλώνεται η Όμικρον, τόσο περισσότερες ευκαιρίες υπάρχουν για τη δημιουργία μίας νέας μετάλλαξης, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε περισσότερες παραλλαγές», δήλωσε ο Λεορντάντο Μαρτίνεζ, επιδημιολόγος λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Οι τελευταίες έρευνες άλλωστε δείχνουν ότι η παραλλαγή είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα και τουλάχιστον τέσσερις φορές πιο μεταδοτική από την αρχική έκδοση του ιού.

Πρόβλεψη επιστήμονα: “Έρχονται πιο ανησυχητικές παραλλαγές μετά την Όμικρον”

Επίσης η παραλλαγή Όμικρον έχει την ικανότητα να επαναμολύνει πιο εύκολα από τη Δέλτα άτομα που είχαν προηγουμένως τον COVID-19 και να προκαλέσει «επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις» σε εμβολιασμένα άτομα, ενώ επιτίθεται και σε ανεμβολίαστα άτομα.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ρεκόρ 15 εκατομμυρίων νέων κρουσμάτων COVID-19 για την εβδομάδα 3-9 Ιανουαρίου, μια αύξηση 55% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τι απαντούν οι ειδικοί στις ερωτήσεις για την πανδημία

Ευκολότερο να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις;

Εκτός λοιπόν από το γεγονός πως η παραλλαγή Όμικρον κρατάει ακόμη και υγιείς ανθρώπους εκτός εργασίας, η ευκολία με την οποία εξαπλώνεται η παραλλαγή αυξάνει και τις πιθανότητες ο ιός να μολύνει και να παραμείνει μέσα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – με αποτέλεσμα να έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει νέες ισχυρές μεταλλάξεις.

«Είναι οι μακροχρόνιες, επίμονες λοιμώξεις που φαίνεται να είναι τα πιο πιθανά πεδία αναπαραγωγής νέων παραλλαγών», δήλωσε ο δρ Στιούαρτ Κάμπελ Ρέι, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς προσθέτοντας πως «Μόνο σε μία πολύ διαδεδομένη μόλυνση υπάρχει μεγάλη ευκαιρία να συμβεί κάτι τέτοιο».

Εκφράζοντας την ανησυχία του πως οι ιοί δεν γίνονται πάντα λιγότερο θανατηφόροι με την πάροδο του χρόνου, οι επιστήμονες αναφέρουν πως μία παραλλαγή θα μπορούσε επίσης να επιτύχει τον κύριο στόχο της -τον πολλαπλασιασμό- εάν οι μολυσμένοι άνθρωποι εμφάνιζαν αρχικά ήπια συμπτώματα, διέδιδαν τον ιό αλληλοεπιδρώντας με άλλους ανθρώπους και αργότερα αρρώσταιναν πολύ, εξηγεί ο δρ. Στιούαρτ.

Πρόβλεψη επιστήμονα: “Έρχονται πιο ανησυχητικές παραλλαγές μετά την Όμικρον”

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως ο ιός θα γίνει λιγότερος θανατηφόρος

«Ο κόσμος αναρωτιέται αν ο ιός θα γίνει πιο ήπιος. Αλλά δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος για να το κάνει» είπε προσθέτοντας πως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως ο ιός θα γίνει λιγότερο θανατηφόρος με την πάροδο του χρόνου.

Μετά την Όμικρον, τι;

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια για την εξέλιξη του ιού μετά την Όμικρον.

Τα ζώα θα μπορούσαν ενδεχομένως να επωάσουν και να απελευθερώσουν νέες παραλλαγές. Τα κατοικίδια σκυλιά και οι γάτες, τα ελάφια και τα βιζόν που εκτρέφονται σε αγροκτήματα είναι μόνο μερικά από τα ζώα που είναι ευάλωτα στον ιό, ο οποίος μπορεί δυνητικά να μεταλλαχθεί μέσα τους και να μεταπηδήσει στους ανθρώπου