Ψυχοσάββατο: Η Εκκλησία σήμερα τιμά το σώμα του ανθρώπου ως «ναόν του εν ημίν Αγίου Πνεύματος»

by Εύα Ζαχαριάδη

Ψυχοσάββατο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την θρησκευτική παράδοση

Ψυχοσάββατο σήμερα και τιμούμε τις μνήμες των νεκρών μοιράζοντας κόλλυβα και κάνοντας τρισάγιο. Όμως ποιο το νόημα της σημερινής ημέρας;

Για να καταλάβουμε το νόημα, πρέπει να θυμηθούμε ότι ο Χριστιανισμός είναι η θρησκεία της αγάπης. Ο Χριστός δεν άφησε στους μαθητές Του μια διδασκαλία ατομικής σωτηρίας, αλλά την «καινή εντολή» του «αγαπάτε αλλήλους».

Η αγάπη, που αποτελεί το θέμα της αυριανής Κυριακής των Απόκρεω, είναι το θεμέλιο και η ουσία της ζωής της Εκκλησίας.

Ψυχοσάββατο: Η Εκκλησία σήμερα τιμά το σώμα του ανθρώπου ως «ναόν του εν ημίν Αγίου Πνεύματος»

Ψυχοσάββατο: Η ποροσευχή για τους «κεκοιμημένους» ως έκφραση αγάπης

Η προσευχή για τους «κεκοιμημένους» είναι μια βασική έκφραση της Εκκλησίας σαν αγάπης. Ζητάμε από το Θεό να θυμηθεί αυτούς που και μείς θυμόμαστε και τους θυμόμαστε ακριβώς γιατί τους αγαπάμε.

Προσευχόμαστε γι’ αυτούς τους συναντάμε «εν Χριστώ» ο οποίος επειδή είναι Αγάπη, ξεπερνάει το θάνατο. Μέσα στο Χριστό δεν υπάρχουν ζωντανοί και πεθαμένοι γιατί όλοι είναι «ζώντες εν Αυτώ». Αυτός είναι η Ζωή. Αγαπώντας αυτούς που είναι εν Αυτώ, αγαπάμε το Χριστό. Αυτό το Σάββατο λοιπόν πριν την Κυριακή της Απόκρεω, τελείται η ακολουθία για την ανάμνηση των «προαπελθόντων».

Επίσης, σύμφωνα με την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, Ψυχοσάββατα, θεωρούνται και το επόμενο Σάββατο (πριν την Κυριακή της Τυρινής) καθώς και το μεθεπόμενο (πριν την Κυριακή της Ορθοδοξίας) το Σάββατο δηλαδή της Αναμνήσεως του θαύματος των κολλύβων.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo