Ρόντζερ Φέντερερ: Ο μεγάλος τενίστας για την μεγάλη φιλανθρωπία σε χώρες της Αφρικής
Ένα αστέρι του τένις, ο σπουδαίος Ρόντζερ Φέντερερ, έχει επιλέξει αντί να αφήσει την τεράστια περιουσία του να κάθεται, να την επενδύσει στην εκπαίδευση των 6 πιο φτωχών χωρών της Αφρικής, δίνοντας ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά της Αφρικής.
Τι κοινό έχει το τένις με τη φιλανθρωπία είχε αναρωτηθεί ο Ρότζερ Φέντερερ σε μια επιστολή του, που είχε αναρτηθεί στο μπλογκ του εκατομμυριούχου Μπίλ Γκέιτς.
Την απάντηση έδωσε μέσα από το ίδρυμα «Ρότζερ Φέντερερ» που παρέχει πρόσβαση στην εκπαίδευση σε παιδιά σε έξι από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Από μικρός ονειρευόταν να γίνει ο νούμερο 1 τενίστας.
Και τα κατάφερε, γράφοντας ιστορία, όταν σε ηλικία 36 ετών, έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίχτης που βρέθηκε στην κορυφή της λίστας. Όσον αφορά στις απολαβές του με βάση την κατάταξη του Forbes σήμερα βρίσκεται στην πέμπτη θέση των πιο καλοπληρωμένων αθλητών.
Η προσωπική του περιουσία ξεπερνά τα 360 εκατομμύρια δολάρια. Ο Φέντερερ όμως επιλέγει να τα επενδύει ώστε η να βελτιώσει την εκπαίδευση φτωχών παιδιών στην Αφρική.
Όταν ήταν νέος ήταν απλά ευχαριστημένος με το να δίνει το παρών στα μεγαλύτερα διεθνή τουρνουά. «Τι θα μπορούσα να κάνω εκτός από το να παίζω τένις; Ήθελα να κάνω κάτι δικό μου και όχι απλά να δωρίσω τη ρακέτα μου», είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «The San Francisco Chronicle».
Στα προγράμματα του έχουν συμμετάσχει 650.000 παιδιά, πάνω από 7.500 δάσκαλοι και 1.555 νηπιαγωγοί.
Ρότζερ Φέντερερ: Το ίδρυμα
Γι’αυτό και το 2003 δημιούργησε το ίδρυμα «Ρότζερ Φέντερερ», το οποίο αρχικά δραστηριοποιήθηκε στη Νότιο Αφρική, από όπου και κατάγεται η μητέρα του. «Όταν επισκεπτόμουν την οικογένεια μου στις διακοπές παρατηρούσα ακραίες συνθήκες φτώχειας. Συνειδητοποίησα ότι όλα τα παιδιά δεν είχαν τα προνόμια που είχα εγώ μεγαλώνοντας σε μια πλούσια χώρα όπως η Ελβετία».
Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που δημιούργησε το ίδρυμα του.
Παρακολουθεί από κοντά πού πάνε τα χρήματα που προφέρει
Δραστηριοποιείται σε έξι από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, τη Ζάμπια, τη Μποτσουάνα, το Μαλάουι, τη Ναμίμπια, τη Ζιμπάμπουε και τη Νότιο Αφρική. Εκεί όπου η εκπαίδευση των παιδιών δεν αποτελεί προτεραιότητα.
Στόχος όλων είναι να καταφέρνουν να επιβιώσουν και όλα τα υπόλοιπα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Ο Φέντερερ αποφάσισε να επενδύσει στα σχολεία που ήδη υπάρχουν προκειμένου να βελτιώσει την εκπαίδευση παιδιών από 3-12 ετών.
Στόχος του ιδρύματος είναι όλο και περισσότερα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο. Παράλληλα εκτός από τις έξι χώρες της Αφρικής έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικές υποδομές για τα λιγότερο προνομιούχα παιδιά και στη χώρα του την Ελβετία.
Στα προγράμματα του έχουν συμμετάσχει 650.000 παιδιά, πάνω από 7.500 δάσκαλοι και 1.555 νηπιαγωγοί.
Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που έχει επισκεφθεί τις χώρες της Αφρικής για να δει από κοντά πώς εκπονούνται προγράμματα του ιδρύματος. «Όταν επισκέπτομαι τα σχολεία αντλώ πραγματική έμπνευση όταν βλέπω πόσο αφοσιωμένος είναι ο τοπικός πληθυσμός.
Στη μέση μιας από τις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου, οι μητέρες κάνουν τα πάντα για να παρέχουν κάθε μέρα γεύματα στα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ οι πατεράδες κατασκευάζουν μόνοι τους καινούργιες σχολικές αίθουσες, στις οποίες τα παιδιά θα εκπαιδεύονται και θα αποδίδουν καλύτερα στην κοινωνία».
Οι αγώνες για την Αφρική