Σήμερα η μεγαλύτερη ημέρα του 2022 – Ξεκινά επίσημα το καλοκαίρι μπαίνοντας στο θερινό ηλιοστάσιο

Θερινό ηλιοστάσιο: Ξεκινά από σήμερα επίσημα το καλοκαίρι

Είναι πολλοί εκείνοι που ανυπομονούν για την πιο ζέστη και όμορφη εποχή του χρόνου η οποία δεν είναι άλλη από το καλοκαίρι, το οποίο ξεκινά επισήμως από σήμερα όπου μπαίνουμε στο θερινό ηλιοστάσιο.

Την έλευση και επισήμως του καλοκαιριού για το βόρειο ημισφαίριο, καθώς και τη μεγαλύτερη ημέρα του 2022, σηματοδοτεί το θερινό ηλιοστάσιο, το οποίο λαμβάνει χώρα σήμερα Τρίτη 21 Ιουνίου.

Από εδώ και πέρα, στο βόρειο ημισφαίριο -όπου ανήκει και η χώρα μας- οι μέρες θα μικραίνουν σταδιακά, στην αρχή ανεπαίσθητα και από τον Αύγουστο πιο αισθητά, ενώ οι νύχτες θα μεγαλώνουν αντίστοιχα. Από την άλλη, στο νότιο ημισφαίριο σήμερα είναι η πρώτη μέρα του χειμώνα (χειμερινό ηλιοστάσιο).

Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες ορίζουν αστρονομικά τη διάρκεια των εποχών του έτους

Συμβαίνουν επίσης, επειδή οι ημέρες του έτους δεν έχουν ίση διάρκεια μεταξύ τους.

Η αιτία είναι ότι η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και ο άξονας περιστροφής της παρουσιάζει κλίση σχεδόν 23,5 μοιρών. Αν δεν υπήρχε αυτή η κλίση, δεν θα υπήρχαν οι εποχές και η μέρα θα διαρκούσε πάντα 12 ώρες, ενώ ο Ήλιος θα ακολουθούσε κάθε μέρα το ίδιο «μονοπάτι» πάνω από τη Γη.

Εξαιτίας όμως της κλίσης του άξονα περιστροφής, τη μισή χρονιά (από την εαρινή έως την φθινοπωρινή ισημερία) το βόρειο ημισφαίριο «γέρνει» προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο θερινό ηλιοστάσιο το οποίο συμβαίνει μεταξύ της 20ής και της 22ας Ιουνίου, ενώ την άλλη μισή χρονιά το νότιο ημισφαίριο «γέρνει» περισσότερο προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

Related posts

Έκοψε “μαχαίρι” 2 πράγματα, έγινε κορμάρα: Η Μαρία Μπεκατώρου με μπικίνι στα 50 της “βάζει κάτω” και 20άρες

Όλοι μιλάνε για τον Light σήμερα: Πήρε θέση για την Ζήνα Κουτσελίνη και είπε πολύ βαριά λόγια

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής Γιώργος Αλεξόπουλος – Το συλλυπητήριο μήνυμα της ΝΔ