«Σκάσε Αμαλία» είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στη σύζυγό του: Όταν το ανοιχτό μικρόφωνο πρόδωσε τη σχέση τους

Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Σκάσε Αμαλία», είπε όταν τον πρόδωσε το μικρόφωνο

Κωνσταντίνος Καραμανλής: Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδος, θεωρούνταν με τη σύζυγο του, το πιο κομψό ζευγάρι της εποχής τους

Κωνσταντίνος Καραμανλής: Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδος, που υπηρέτησε τη χώρα τετράκις, θεωρούνταν με τη σύζυγο του, το πιο κομψό ζευγάρι της εποχής τους. Εκείνος, ψηλός, αγέρωχος και εκείνη σικάτη από την κορυφή ως τα νύχια. Το γνωστό πολιτικό ζευγάρι, άφηνε τους πάντες με ανοιχτό το στόμα, σε κάθε τους δημόσια εμφάνιση. Ακόμα και σήμερα, πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν κολακευτικά για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον αποκαλούν ως ηγέτη της «Δεξιάς» και «Εθνάρχη». Ακόμα, επαινούν τη στάση και την κολακευτικότητα της συζύγου του. Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία που διαθέτουμε για την προσωπική ζωή τους είναι ελάχιστα. Οι δυο τους κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό τις λεπτομέρειες της σχέσης τους.

Ωστόσο, υπάρχει μία μερίδα Ελλήνων που βρίσκουν «σκιές» στην πορεία του πρώην Πρωθυπουργού. Θεωρούν, ότι κατά την διάρκεια της διαδρομής του χρησιμοποίησε οτιδήποτε βρήκε διαθέσιμο, παίζοντας σωστά τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και την σχέση του με την Αμαλία Κανελλοπούλου. Χρησιμοποιούν, ως επιχείρημα όλη αυτή την μυστικοπάθεια που συνόδευε το ζευγάρι. Επίσης, πολλοί μιλούν και για το γεγονός ότι δεν άφησαν πίσω τους απογόνους, κάτι που για την εποχή υπήρξε μέγα θέμα.

Την αλήθεια, την πραγματική αλήθεια πέρα από τις θεωρίες και τις κακόβουλες φήμες, την ήξεραν μόνο οι δύο τους. Γνωρίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και μόλις το 1951 αποφάσισαν να παντρευτούν. Η Αμαλία, το γένος Κανελλοπούλου, γεννημένη το 1929, ήταν η κόρη του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού, ευπατρίδη και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Μέλος της λεγόμενης κοσμικής Αθήνας (αν και γεννήθηκε στην Πάτρα). Διέθετε ομορφιά, λάμψη και γοητεία που την καθιστούσαν μια γυναίκα περιζήτητη. Οπότε για τον νεαρό και ανερχόμενο πολιτικό θεωρήθηκε ως «τρόπαιο» και αιτία να τον ζηλέψουν οι αντίπαλοί του.

Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Σκάσε Αμαλία», είπε όταν τον πρόδωσε το μικρόφωνο

Η γυναίκα στο πλευρό του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Έμεινε δίπλα του την εποχή που εκείνος ανέβαινε στην πολιτική σκηνή του τόπου. Βρέθηκε να διαχειρίζεται τα υπουργεία που του είχαν ανατεθεί, την αρχηγία της ΕΡΕ, την κόντρα του με το Παλάτι και τον βασιλιά (αλλά κυρίως την βασιλομήτορα Φρειδερίκη), αργότερα την σφοδρή πολιτική αντιπαράθεσή του με τον Παπανδρέου και την Ένωση Κέντρου. Μάλιστα, τον ακολούθησε και στο Παρίσι, όταν εκείνος έφυγε από την Ελλάδα, η οποία ετοιμαζόταν λίγο αργότερα για τη Χούντα.

Ακόμη και στην πατρίδα της μόδας και του σικ, στην Γαλλία, η Αμαλία παρέμενε εκτυφλωτική και σαγηνευτική. Είχε καταφέρει να επισκιάσει μέχρι και την Τζάκι Κένεντι- Ωνάση, όταν το πρωθυπουργικό ζεύγος της Ελλάδας πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής!

Ωστόσο εκείνο που θυμάται ο κόσμος και αυτό που έμεινε στην ιστορία για τους δυο τους, πέρα από την κομψότητά τους ήταν ένα περιστατικό που συνέβη κατά την διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του Καραμανλή, παραμονές εκλογών. Έχοντας πάρει την θέση του στο μικρόφωνο, απευθύνθηκε στην σύζυγό του η οποία ως συνήθως βρισκόταν λίγο πίσω του. Κανείς δεν άκουσε ή γνωρίζει τι ακριβώς του είπε, αλλά όλοι οι παρευρισκόμενοι έμαθαν τι της απάντησε εκείνος. Χωρίς να αντιληφθεί ότι το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό, ο Καραμανλής ξεστόμισε το περίφημο «Σκάσε Αμαλία», που σόκαρε τους πάντες.

Πάντως, το ζευγάρι κατάφερε να ξεπεράσει αυτή την κακοτοπιά, αλλά βέβαια θεωρείται σίγουρο ότι αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί σήμερα με τα social media, δεν θα τα είχαν καταφέρει το ίδιο καλά.

Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Σκάσε Αμαλία», είπε όταν τον πρόδωσε το μικρόφωνο

Κωνσταντίνος Καραμανλής: Η αίτηση διαζυγίου από την Αμαλία

Ενώ οι δυο τους βρίσκονταν ακόμη στο Παρίσι, το 1970, πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία η είδηση πως η Αμαλία είχε καταθέσει αίτηση διαζυγίου. Στο κείμενο που κατατέθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ζητά: «…χωρισμόν από κοίτης και τραπέζης διότι ορισμένοι λόγοι έκαναν αδύνατη τη συμβίωση του ζεύγους». Το θέμα έφτασε να γίνει πρωτοσέλιδο στον «Οικογενειακό Θησαυρό» και οι οπαδοί του Καραμανλή σοκαρίστηκαν χριστουγεννιάτικα.

Το διαζύγιο βγήκε τελικά μετά από δύο χρόνια και κανείς τους δεν αναφέρθηκε ποτέ ξανά στο ζήτημα. Ο Καραμανλής δεν ρωτήθηκε ποτέ σε καμία συνέντευξή του για αυτόν τον γάμο. Η Αμαλία παντρεύτηκε αργότερα τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο και άφησε το δικό της στίγμα ως συγγραφέας με το όνομα Αμαλία Μεγαπάνου. Κράτησε μάλιστα, για τον εαυτό της όλες τις λεπτομέρειες της κοινής ζωής της με τον «Εθνάρχη». Μπορεί να μην ήταν πια η “Πρώτη”, αλλά παρέμεινε για πάντα “Κυρία”…

Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Σκάσε Αμαλία», είπε όταν τον πρόδωσε το μικρόφωνο

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα