Στα 23 διάλεξε το χωριό από την πόλη: Ο Κώστας που επέλεξε να ζήσει με τους μαύρους χοίρους, τα πρόβατα και τα μοσχάρια

Γρεβενά: Ο 23χρονος Κώστας που ασχολείται με τη φάρμα, τη ταβέρνα και τη τυροκομία

Ο 23χρονος Κώστας αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα και έχει επιλέξει να ζήσει και να εργάζεται σε ένα μικρό ορεινό χωριό, στην Αετιά της Βασιλίτσας στα Γρεβενά. Με τις φρέσκιες ιδέες του και με όπλο την οικογενειακή παράδοση ασχολείται με την φάρμα του, την ταβέρνα της οικογένειας του και τη τυροκομία.

Ο Κώστας όπως λέει, μεγάλωσε μεταξύ Ελασσόνας, όπου γεννήθηκε, και της Αετιάς, όπου πήγαινε κάθε Σαββατοκύριακο με τους γονείς του, στον κτηνοτρόφο παππού του. «Η ζωή και οι ασχολίες στο βουνό μου άρεσαν από παιδάκι και μεγαλώνοντας άρχισα να σκέφτομαι πως θέλω να μείνω εδώ. Να ασχοληθώ και εγώ με την κτηνοτροφία και την ταβέρνα που άνοιξε πριν 40 χρόνια ο πατέρας μου, όμως με πιο φρέσκες ιδέες, δηλαδή σήμερα που ο κόσμος ζητά το αγνό παραδοσιακό προϊόν, εγώ να του το προσφέρω στην καλύτερη ποιότητα», λέει ο 23χρονος και συνεχίζει:

«Από τη φάρμα τροφοδοτώ την ταβέρνα. Το σπουδαιότερο που κάνω, είναι η εκτροφή του μαύρου χοίρου που ανήκει στην αρχαία ελληνική ράτσα, από τις σπάνιες φυλές στην Ελλάδα σήμερα, το κρέας του οποίου έχει υψηλή διατροφική αξία, και είναι ιδιαίτερα γευστικό».

Το κρέας του μαύρου χοίρου έχει περισσότερη πρωτεΐνη και περιέχει τα υγιεινά ω3 και ω6 λιπαρά. Το ζώο όπως εξηγεί είναι ανθεκτικό στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, τρέφεται από τη φύση ενώ ο κτηνοτρόφος παρεμβαίνει με βιολογικές τροφές κατά τον χειμώνα με τα χιόνια. Μιλώντας για την καθημερινότητά του ο Κώστας λέει: «Το πρωί ξυπνάς νωρίς. τα ζώα χρειάζονται τάισμα, καθάρισμα, φροντίδα. Ειδικά τα θηλυκά ζώα τα οποία ετοιμάζονται να γεννήσουν, θέλουν μεγάλη φροντίδα, ώστε να έχουμε τη σωστή αναπαραγωγή. Τα χοιρινά χρειάζονται τουλάχιστον 3 ώρες κάθε ημέρα. Πάνω από όλα να τους συμπεριφέρεσαι σαν να είναι άνθρωποι, να περιποιείσαι τα ζώα».

Γρεβενά: Ο 23χρονος Κώστας για το μεράκι που έχει για την δουλειά του

Μετά τη φάρμα, η ημέρα του συνεχίζεται στην παραδοσιακή ταβέρνα. Ο 23χρονος σκέφτηκε «ένα ολοκληρωμένο πακέτο, παραγωγής-κατανάλωσης». Τα μοσχάρια και οι μαύροι χοίροι τροφοδοτούν την ταβέρνα με κρέας. Το γάλα των προβάτων και των αγελάδων, γίνεται φέτα και το παραδοσιακό «ανεβατό» τυρί Γρεβενών, καθώς και θρεπτικό ξινόγαλα. Με τα μυστικά που έμαθε από τον παππού και τον πατέρα του, ο Κώστας εξελίσσεται και σε τυροκόμο.

Ο νεαρός μιλάει με πολλή αγάπη για τον τόπο. Κάποιες φορές τον χειμώνα μένει μόνος με τον πατέρα του Γιώργο στο χωριό. Δεν εγκαταλείπει, ούτε για λίγο την φάρμα του. «Το μέρος είναι φανταστικό. Και αξίζει κάποιος να το επισκεφτεί. Είναι μέσα στο οξυγόνο, στη φύση» επισημαίνει και επαναλαμβάνει με χαμόγελο: «Το βασικό είναι ότι πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις, να υπάρχει μεράκι και αγάπη, χρειάζεται αρκετή δουλειά και θέληση για το καλύτερο, διότι είναι δύσκολες οι καιρικές συνθήκες που βιώνουμε εδώ πέρα».

Πηγή: onlarissa

Related posts

Ακόμα και οι πυροσβέστες δάκρυσαν: Ηλικιωμένος άνδρας κάηκε ζωντανός στη προσπάθεια του να ζεσταθεί

Δάκρυσαν μέχρι και οι πυροσβέστες: Άνδρας ήθελε να ζεσταθεί και κάηκε ζωντανός μέσα στο σπίτι του

Άφησε πίσω της το Χόλιγουντ: Τι κάνει σήμερα στα 58 της η «Λόρα» από το «Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι»

Η ιστορία της Εμμανουέλας: «Παράτησα τη ζωή στην Αθήνα για ένα χωριό 300 κατοίκων και νιώθω ότι ήδη έχω κερδίσει 10χρόνια ζωής»

Εγκατέλειψε τα πάντα για μια ήρεμη ζωή: Η 31χρονη Μαριάννα παράτησε το θέατρο στο Λονδίνο και γύρισε στο χωριό για να αρμέγει πρόβατα

Σπαραγμός στη κηδεία του 6χρονου Θωμά: Τραγικές φιγούρες οι γονείς του – Το καθηλωτικό μήνυμα της μάνας

Ράγισαν και οι ουρανοί στα Γρεβενά: Ενός λεπτού σιγή στο χειρουργείο για την αφαίρεση οργάνων του 6χρονου Θωμά

Λύγισαν και οι πέτρες σήμερα στα Γρεβενά: Σπαραγμός για την κηδεία του 6χρονου Θωμά που έπαθε ανακοπή στο σπίτι του

Κρίσιμο αυτό το 24ωρο: Επιπλοκές στον εγκέφαλο παρουσίασε ο 6χρονος Θωμάς από τα Γρεβενά