Στέφανος Ντούσκος: Η ιστορία του φοιτητή ιατρικής που έγινε χρυσός ολυμπιονίκης κι έκανε περήφανη την Ελλάδα

by Τόνια Τζαφέρη
Στέφανος Ντούσκος: Η ιστορία του φοιτητή ιατρικής που έγινε χρυσός ολυμπιονίκης κι έκανε περήφανη την Ελλάδα

Στέφανος Ντούσκος: Ο φοιτητής Ιατρικής που κατάκτησε το Τόκιο

Στέφανος Ντούσκος: Το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην κωπηλασία έφερε ο νεαρός Στέφανος Ντούσκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Μπορεί να μην είναι πλέον εκεί η βάση του, αλλά κάθε μήνα τουλάχιστον μία φορά, πάει και κάνει προπονήσεις εκεί, με τον ΝΟ Ιωαννίνων, τον σύλλογό του ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε κωπηλασία, τον έχει αναλάβει.

Εκεί ζουν και οι φίλοι του, η οικογένειά του, τους οποίους στην επιστροφή του στην πατρίδα θα πάει να δει, ώστε να τους δείξει με… καμάρι το νέο του απόκτημα: το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.

Ο Ντούσκος ήταν ανέκαθεν παιδί του αθλητισμού. Παιδί μιας οικογένειας απλών εργαζόμενων γονέων (επαγγελματίας οδηγός ο πατέρας του), ασχολήθηκε πρώτα με τον στίβο και το άλμα εις μήκος. Σύντομα όμως, στην ηλικία των 14 ετών, του πρότειναν να δοκιμάσει την τύχη του στην κωπηλασία. Ξεκίνησε αρχάριος, έγινε πρωταθλητής Ελλάδος και εξελίχθηκε σε ολυμπιονίκη…

Από το 2014, όταν ήταν ακόμη μαθητής της β’ λυκείου, είχε αρχίσει τις διακρίσεις. Σε εθνικό επίπεδο κατέκτησε με την τετράκωπο του συλλόγου του την τρίτη θέση. Η τετράκωπος ήταν το αγώνισμά του ως το 2019. Σε αυτό ήρθαν οι διακρίσεις. Με κυριότερη την έκτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο. Σε μια χρονιά που έπρεπε να κάνει πολλές θυσίες καθώς πηγαίνοντας στις «ελαφριές» κατηγορίες έπρεπε να χάσει και αρκετά κιλά.

Στέφανος Ντούσκος: Η ιστορία του φοιτητή ιατρικής που έγινε χρυσός ολυμπιονίκης κι έκανε περήφανη την Ελλάδα

«Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι πίναμε ελάχιστο νερό και τρώγαμε μια φορά την ημέρα, μόνο πρωινό. Επομένως, μασούσαμε συνεχώς τσίχλες για να ξεγελάσουμε τη πείνα μας…» είχε διηγηθεί ο Ντούσκος σε συνέντευξή του.

Η ιστορία του Στέφανου Ντούσκου

Στο ενδιάμεσο προέκυψε και η δίκωπος. Κι εκεί οι επιτυχίες δεν ήταν και λίγες… Αργυρό στο παγκόσμιο Νέων το 2016, χρυσό στους Μεσογειακούς μαζί με τον Στεργιάκα το 2018, την ίδια χρονιά χρυσό στο Ευρωπαϊκό Νέων, αλλά και 4η θέση στο Παγκόσμιο της ίδιας κατηγορίας. Μαζί ήρθε και ένα χάλκινο στο παγκόσμιο κύπελλο, το πρώτο σε αυτό το επίπεδο, στην τετράκωπο.

Το 2019 αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο μονό σκιφ. Είχε το πείσμα, είχε τις βάσεις για να προσπαθήσει να πετύχει εκεί έξω κάτι μόνος του.

Την ίδια χρονιά φάνηκαν και τα αποτελέσματα. Εκανε παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία των Νέων με 6:42.97 και στη συνέχεια κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της κατηγορίας. Οι βάσεις είχαν μπει όπως είπαμε…

Φέτος, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έχασε οριακά ένα μετάλλιο τερματίζοντας τέταρτος. Και αφού ήρθε η πρόκριση στο Τόκιο, έβαλε στόχο να φτάσει ως τον τελικό. Το έκανε κι αυτό. Δεν του ήταν αρκετό όμως. Αν και ο μικρός του τελικού, στα 24 του χρόνια τρέλανε τους αντιπάλους του κι εμάς μαζί και με ολυμπιακό ρεκόρ ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Στέφανος Ντούσκος: Η ιστορία του φοιτητή ιατρικής που έγινε χρυσός ολυμπιονίκης κι έκανε περήφανη την Ελλάδα

Στον σύλλογό του, τον περιγράφουν ως ένα «πεισματάρη» αθλητή.

«Ότι βάλει στο μυαλό του σαν στόχο θα το κάνει. Είναι χαμηλών τόνων παιδί που απλά κάνει την δουλειά του. Προπόνηση όλη μέρα. Αλλά έχει πείσμα» εξηγεί στο Gazzetta η πρόεδρος του ΝΟ Ιωαννίνων Μάρθα Παλαιοπάνου.

Για χάρη των Ολυμπιακών Αγώνων ο Ντούσκος άφησε και τις σπουδές του πίσω. Πέρυσι ήταν να ξεκινήσει στην Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων, αλλά η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων τον έφερε προ αποφάσεων. Άφησε τελικά την σχολή για ένα χρόνο προκειμένου να κατέβει φέτος στο Τόκιο. Το πείσμα του… λειτούργησε κι εδώ. Γιατί η επιλογή του τον δικαίωσε.

Στέφανος Ντούσκος: “Το έκανα για την Ελλάδα”

Τώρα, αφού χαρεί το χρυσό με τους δικούς του ανθρώπους, θα ξεκινήσει τις σπουδές του από τον Σεπτέμβριο. Δεν αφήνει τις σπουδές του, όπως και η αδερφή του, που κι αυτή σπουδάζει. Παράλληλα όμως θα συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά. Να… τραβάει κουπί. Κουπί που το τραβάει με ελάχιστη βοήθεια. Κυρίως από τους γονείς του. Αυτοί είναι και οι μόνοι χορηγοί που έχει.

Ενας αθλητής με 23 τίτλους σε πανελλήνιο πρωτάθλημα, με μετάλλια σε Ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήτρια. Και τώρα χρυσός ολυμπιονίκης…

Προτεινόμενα