«Τα γίδια δεν τα αφήνω για όλα τα εκατομμύρια του κόσμου»: Η ιστορία της 20χρονης κτηνοτρόφου, Μαρία Ρέτσα

by Εύα Ζαχαριάδη
«Τα γίδια δεν τα αφήνω για όλα τα εκατομμύρια του κόσμου»: Η ιστορία της 20χρονης κτηνοτρόφου, Μαρία Ρέτσα

«Τα γίδια δεν τα αφήνω για όλα τα εκατομμύρια του κόσμου»: Η νεαρή κτηνοτρόφος που κάνει το όνειρο της, πραγματικότητα

Πρόκειται για ένα λαμπρό παράδειγμα νεαρής κοπέλας που δείχνει πως η ζωή στο χωριό και το επάγγελμα των προγόνων της μπορεί να κρύβει την απόλυτη ευτυχία. Με σκληρό καθημερινό κόπο, η Μαρία Ρέτσα κάνει αυτό που αγαπάει.

«Τα γίδια δεν τα αφήνω για όλα τα εκατομμύρια του κόσμου» τονίζει στα «ΝΕΑ» η Μαρία Ρέτσα, η 20χρονη κτηνοτρόφος που συνεχίζει το επάγγελμα των προγόνων της.

«Τα γίδια δεν τα αφήνω για όλα τα εκατομμύρια του κόσμου»: Η ιστορία της 20χρονης κτηνοτρόφου, Μαρία Ρέτσα

Η μέρα για τη Μαρία Ρέτσα, την 20χρονη κτηνοτρόφο στον Γαβαλά, ένα ορεινό χωριό επτά χιλιόμετρα έξω από το Αλιβέρι Ευβοίας, αρχίζει λίγο πριν από τις 06.00. Οταν όλοι οι συνομήλικοί της κοιμούνται, η Μαρία ξεκινά από το σπίτι με τα πόδια για να πάει ως τους στάβλους, εκεί που η οικογένειά της φυλάει, αιώνες τώρα, τα γίδια και τα πρόβατα. Την ίδια διαδρομή έκανε σε όλη του τη ζωή και ο πατέρας της, Δημήτρης, και πριν από εκείνον ο παππούς της και ακόμα πιο πριν ο προπάππος της, καθώς όλοι τους ήταν κτηνοτρόφοι.

@retsamaria442 Μια συνηθισμένη μέρα στα ζώα ?❤️#κτηνοτροφοςμετακούνια #γιδια #fypシ゚viral #tiktok #viraltiktok #χωριατισσα #βοσκοπουλα #vilarvideo #κτηνοτροφία #ο_πανέμορφος_κοσμος_της_αιγας #mpesfypgamw #ευβοια #σασμος #δουλεια #ελληνικοτικτοκ#followpliz #instagram πάμε να ανεβούμε λίγο σε #follow ♬ Sasmos – Yiannis Kotsiras & Nicos Terzis

Η ιστορία της Μαρίας Ρέτσα – «Τα γίδια δεν τα αφήνω για όλα τα εκατομμύρια του κόσμου»

«Πρώτα φτιάχνω τις τροφές μέχρι να έρθει ο πατέρας μου να ταΐσει σκυλιά, κουνέλια, γάτες, κότες. Μετά περνάω στις ταΐστρες για να βάλω φαΐ στα πρόβατα, μετά πάω στις γίδες και μέχρι να φάνε ο πατέρας μου καθαρίζει το μέρος που κοιμούνται τα ζώα. Μέχρι τις 5.30 με 6 το απόγευμα που πέφτει ο ήλιος, βγάζω τα ζώα για την καθημερινή τους βοσκή. Τελειώνουμε κατά τις 7. Μετά πάω σπίτι, κάνω μπάνιο, τρώω και άμα έχω όρεξη κι έχει καλό καιρό, πάω βόλτα στο χωριό» λέει στα «ΝΕΑ» η 20χρονη που από όταν θυμάται τον εαυτό της είχε την ίδια επιθυμία: «Ηθελα να γίνω κτηνοτρόφος, να έχω 1.000 γίδια. Από οκτώ χρονών είμαι μέσα στα ζώα. Το πρώτο που έμαθα ήταν να αρμέγω. Παλιά τα άρμεγα μαζί με τον πατέρα μου, τώρα τα έχω αναλάβει όλα εγώ».

Ειδικότητα γεωπόνου. Βοήθεια από τον πατέρα της ζητάει πλέον μόνο όταν αρχίζουν γεννητούρια. «Τώρα θα ξεκινήσουν τα πρόβατα. Αργησαν φέτος επειδή αλλάξαμε τα αρσενικά του κοπαδιού για να μη γίνει καμία αιμομιξία. Είναι εύκολη διαδικασία, εκτός αν τύχει καμία επιπλοκή, έχει συμβεί αρκετές φορές να έρχεται ανάποδα το μικρό με κίνδυνο να χάσει τη ζωή της και η μάνα. Ευτυχώς, ο πατέρας μου ξέρει και τα ξεγεννάει. Πρώτη φορά που είδα γέννα μού φάνηκε όμορφη, ειδικά την ώρα που φώναζε το μωρό, ήταν λες και γεννιόταν άνθρωπος» περιγράφει η Μαρία, η οποία αφού τέλειωσε το σχολείο και πήρε την ειδικότητα του γεωπόνου από το 1ο ΕΠΑΛ Αλιβερίου ήταν και τυπικά ελεύθερη να αφοσιωθεί σε ό,τι αγαπά περισσότερο: στα ζώα του πατέρα της.

@retsamaria442 Φήμες λένε ότι πηρα τη διοίκηση❤️ #viral #τικτοκ #ευβοια #αγροτισσα