Τάσος Αλιφέρης: Η απίθανη ιστορία του γιατρού που έγινε δήμαρχος – Η σωτηρία του νησιού από την ερήμωση και οι προοδευτικές ενέργειες

Τάσος Αλιφέρης: Η απίθανη ιστορία του γιατρού που έγινε δήμαρχος – Η σωτηρία του νησιού από την ερήμωση και οι προοδευτικές ενέργειες

Τάσος Αλιφέρης: Όλα όσα δεν γνωρίζατε για τη ζωή του

Ολόκληρη την ιστορία της Τήλου κατάφερε να αλλάξει ο επαναστάτης δήμαρχος Τάσος Αλιφέρης, ο οποίος κατάφερε να αλλάξει τα πάντα στο νησί σπαταλώντας το στεγαστικό του δάνειο στο πλοίο της γραμμής. Ο ίδιος μάλιστα, τέλεσε τον πρώτο γάμο ομόφυλων ζευγαριών και ζούσε για τους ανθρώπους, όχι για την εξουσία.

Στο νησί της Τήλου ο Τάσος Αλιφέρης βρέθηκε στις αρχές του ’80 ως αγροτικός γιατρός. Και τελικά έμεινε εκεί μέχρι τον θάνατό του, τρεις δεκαετίες αργότερα. Μοίραζε τα φάρμακα στους ηλικιωμένους πόρτα-πόρτα με ένα παλιό παπάκι. Συμμετείχε σε κάθε έργο του νησιού όπως και οι υπόλοιποι εργάτες. Κατέβασε μόνος του έναν τραυματισμένο τουρίστα που έκανε πεζοπορία στο βουνό. Πάλεψε για να δημιουργηθεί λύκειο. Με αξιοπρέπεια και ανθρωπισμό διαχειρίστηκε τις πρώτες προσφυγικές ροές που εμφανίστηκαν στην Τήλο. Έδωσε χαρακτήρα στο νησί απαγορεύοντας το κυνήγι. Σπατάλησε το στεγαστικό του δάνειο στο πλοίο της γραμμής. Τέλεσε τον πρώτο γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Οι περιστάσεις ήταν που έφεραν τον Τάσο Αλιφέρη στην Τήλο το φθινόπωρο του ’83. Είναι η εποχή που ο Ανδρέας Παπανδρέου και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, έχουν ως στόχο τον εκδημοκρατισμό του κράτους. Την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Την αναδιανομή του εισοδήματος. Στη συνθηματολογία εκείνων των χρόνων κυριαρχεί μία ακόμα λέξη: η αποκέντρωση. Για πολλούς δεν ήταν παρά μια βολική έννοια, μια ευκολία από αυτές που οι πολιτικοί ξεστομίζουν μηχανικά στους λόγους τους. Για τον Τάσο Αλιφέρη, όμως, ήταν επιλογή και στάση ζωής.

Σήμερα, η αναμόρφωση του νησιού είναι καθολική. Ο βρετανικός Guardian έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Τήλο για το καινοτόμο ερευνητικό έργο TILOS – Horizon 2020. Καθιστά το νησί ως το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο στη Μεσόγειο (έργο για το οποίο απέσπασε δύο ευρωπαϊκά βραβεία βιώσιμης ενέργειας). Το δίκτυο BBC πραγματοποίησε εκτενές ρεπορτάζ για την υποδειγματική φιλοξενία των προσφύγων και την ομαλή ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία.

Ο σπόρος για να ανθίσουν όλα αυτά, βέβαια, είχε πέσει δυο δεκαετίες νωρίτερα και συγκεκριμένα στα μέσα του ’90. Όταν ο νεαρός γιατρός του νησιού αναλάμβανε το δημαρχιακό αξίωμα.

Τάσος Αλιφέρης: Η απίθανη ιστορία του γιατρού που έγινε δήμαρχος – Η σωτηρία του νησιού από την ερήμωση και οι προοδευτικές ενέργειες

Τάσος Αλιφέρης και Ανδρέας Παπανδρέου

«Ήρθε το ’83, σαν αγροτικός γιατρός. Πήγε στον Ανδρέα Παπανδρέου και του είπε: «Αφού μιλάμε για αποκέντρωση στο πρόγραμμά μας, πρόεδρε, θα πρέπει να την κάνουμε πράξη»» λέει ο Σπύρος Αλιφέρης, γιος του Τάσου Αλιφέρη.

Ο Τάσος Αλιφέρης απέκτησε έναν γιο τον Σπύρο και περιγράφει τον πατέρα του. «Ήρθε το ’83, σαν αγροτικός γιατρός. Ήταν οργανωμένος στο ΠΑΣΟΚ και είχε επισκεφτεί τότε τον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο είχε προσωπική σχέση. Μάλιστα του είπε «Αφού μιλάμε στο πρόγραμμά μας, για αποκέντρωση, πρόεδρε, θα πρέπει να την κάνουμε πράξη». Του ζήτησε λοιπόν να σταλεί στο πιο απομακρυσμένο μέρος, εκεί που δεν ήθελε να πάει κανένας άλλος. Για να γίνει ο ίδιος το παράδειγμα της αποκέντρωσης που ευαγγελιζόταν τότε το ΠΑΣΟΚ. Έτσι, βρέθηκε στην Τήλο».

«Η Τήλος τότε είχε λίγους κατοίκους, γύρω στους 250. Ήταν ένα τόπος που ερήμωνε, οι νέοι έφευγαν όπως-όπως, υποδομές δεν υπήρχαν. Η κεντρική αρτηρία που οδηγούσε στο Μεγάλο Χωριό ήταν ένας χωμάτινος δρόμος με ένα χαντάκι στη μέση. Έτσι και έπεφτε μέσα κανένα αυτοκίνητο, δεν υπήρχε σωτηρία.

Γενικά, επικρατούσαν πολύ σκληρές συνθήκες διαβίωσης. Δεν υπήρχαν συγκοινωνίες, ενώ όποτε έφευγε ο αγροτικός γιατρός περίμεναν πέντε, έξι, επτά μήνες για να έρθει ο επόμενος – αν ερχόταν. Μιλάμε για πρωτόγνωρα πράγματα. Ο πατέρας μου δέθηκε αμέσως με τον κόσμο. Μάλιστα, μετά το εξάμηνο που ολοκλήρωσε τη θητεία του ως αγροτικός, οι ντόπιοι φοβούμενοι μήπως φύγει και δεν γυρίσει ξανά, δεν τον άφηναν να πάει στη Ρόδο για να ορκιστεί. Τι κι αν τους υποσχόταν πως θα επιστρέψει, πως θα μείνει στο νησί, τίποτα. Έτσι έγινε ο πρώτος γιατρός που ορκίστηκε τηλεφωνικά, είχε το ένα χέρι στο Ευαγγέλιο και το άλλο στο ακουστικό».

«Ο πατέρας μου έλεγε στον κόσμο πως πρέπει να γίνει λύκειο στο νησί. Έγιναν καταλήψεις, κινητοποιήσεις, τα κατάφεραμε τελικά. Σήμερα, η Τήλος έχει από βρεφονηπιακό σταθμό μέχρι λύκειο και ένα σύνολο 80 παιδιών», σημειώνει ο Σπύρος Αλιφέρης.