Τάσος Νούσιας: Η ηπειρώτικη καταγωγή του, ο πρωταθλητισμός, οι κόντρες με τα μηχανάκια και η γυναίκα της ζωής του

Τάσος Νούσιας: Η ηπειρώτικη καταγωγή του, ο πρωταθλητισμός, οι κόντρες με τα μηχανάκια και η γυναίκα της ζωής του

Τάσος Νούσιας: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του ηθοποιού

Ο Τάσος Νούσιας, ο Στεφανής Σταματάκης από την επιτυχημένη σειρά του Alpha, Σασμός, αποτελεί έναν από τους πιο ταλαντούχος ηθοποιούς της χώρας μας με μια μακρά πορεία σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση καταφέρνει να εμπνέει τον θαυμασμό και τον σεβασμό όσων των παρακολουθούν.

Αρρενωπός, με βλέμμα βαθύ και διαπεραστικό, μπάσα φωνή που αποτυπώνεται στο μυαλό, και ένα μοναδικό ταλέντο.

Δηλώνει γέννημα – θρέμμα Γιαννιώτης. Είναι υπερήφανος για την ηπειρωτική καταγωγή του και μόνο όμορα πράγματα έχει να θυμάται από τα παιδικά του χρόνια.

“Έζησα μέχρι τα 18 μου χρόνια και έχω πολλές όμορφες παιδικές μνήμες. Τότε ήταν μια πόλη που ο κόσμος «αλώνιζε». Εμείς σαν παιδιά την γυρνoύσαμε από άκρη σ’ άκρη. Κάναμε χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια μας χωρίς καμία ανησυχία αφού εκεί η ελευθερία ήταν 24ωρη. Όλο και κάποια μάνα ή γιαγιά θα έβγαινε τα μεσάνυχτα να μας μαζέψει.

Το μόνο που μπορούσε να μας συμβεί ήταν να τσακωθούμε, να χτυπήσουμε, να γυρίσουμε ματωμένοι και να φάμε και ξύλο από πάνω γιατί πέσαμε με το ποδήλατο ή πλακωθήκαμε. Ήμασταν 8χρονα-10χρονα αλλά τα βγάζαμε πέρα μόνοι μας. Εκεί χτίσαμε τις προσωπικότητες μας γιατί δεν υπήρχε το «καπέλωμα» του μεγάλου με την έννοια της επιστασίας που φρενάρει ένα παιδί που προσπαθεί να βρει τα όρια του σε σχέση με τον εαυτό του, τον διπλανό του ή τον συμπαίκτη του. Παίζοντας μέσα στην ελευθερία μας μαθαίναμε πως να αντιδράμε στα «δύσκολα» για να ανταπεξέλθουμε και να σταθούμε στα πόδια μας. Αυτή η ελευθερία στις ημέρες μας δυστυχώς έχει πια χαθεί” είχε δηλώσει πριν από έναν περίπου χρόνο στο ethnos.

Από παιδάκι συμμετείχε στις παραστάσεις του σχολείου του και όταν το έκανε αυτό καταλάβαινε ότι αυτό ήταν κάτι που του άρεσε.

Τάσος Νούσιας: Η ηπειρώτικη καταγωγή του, ο πρωταθλητισμός, οι κόντρες με τα μηχανάκια και η γυναίκα της ζωής του

Τάσος Νούσιας: Η Γυμναστική Ακαδημία, ο τραυματισμός και το Κρατικό Θέατρο

Για μερικά χρόνια όμως το άφησε πίσω του όλο αυτό μέχρι τη στιγμή που λίγο πριν τελειώσει το σχολείο έπρεπε να αποφασίσει με τι θέλει να ασχοληθεί. Όντας πρωταθλητής και μέλος της εθνικής ομάδας στίβου, σκεφτόταν να μπει στη Γυμναστική Ακαδημία. Η δεύτερη σκέψη του ήταν να ασχοληθεί με την βιομηχανική παραγωγή, μιας και ως μαθητής του τεχνικού Λυκείου είχε πάρει το σχετικό πτυχίο.

Στην τρίτη Λυκείου όμως, έμαθε από την – επίσης ηθοποιό- Θεοδώρα Τζήμου για ένα θεατρικό εργαστήρι. Πήγε, και αφού προετοιμάστηκε για τις δραματικές σχολές, κατάφερε να μπει στο Κρατικό θέατρο.

Ο αθλητισμός άλλωστε είχε μπει ήδη σε δεύτερη μοίρα λόγω ενός τραυματισμού του.

“Είχα αφήσει τον αθλητισμό –λόγω ενός μεγάλου τραυματισμού στην επιγονατίδα που με κράτησε απ΄έξω την χρονιά που ήταν να μπω στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ήταν μια απογοήτευση. Μπορεί αν δεν είχε συμβεί αυτό να μην έδινα ποτέ για θέατρο. Κι αφού πέρασα πια το ακολούθησα” εξομολογήθηκε πριν από κάποιους μήνες.

Τάσος Νούσιας: Η ηπειρώτικη καταγωγή του, ο πρωταθλητισμός, οι κόντρες με τα μηχανάκια και η γυναίκα της ζωής του

Τάσος Νούσιας: Η εφηβεία, οι κόντρες και η επιρροή από τη μητέρα του

Ο Τάσος Νούσιας θα παραδεχτεί ότι υπήρξε άγριο νιάτο και πλέον κάνει τον σταυρό του που παρότι ζούσε στα άκρα κατάφερε να μην τραυματιστεί ποτέ πολύ σοβαρά.

“Συνέχεια κάπου μπλεκόμουν –μηχανάκια κατά κόρον, πειραγμένα. Ήταν τότε που από κόντρες χάθηκαν άνθρωποι. ΄Ήμασταν ξαπλωμένοι στην σέλα και τέρμα τα γκάζια. Κινδύνεψα πολλές φορές. Πέρασα καταστάσεις που μετά έκανες τον σταυρό σου, σαν να τις προσπέρασες. Οχι, μυαλό δεν βάζεις τότε, ζεις για την αδρεναλίνη. Δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη. Είχαμε τρακάρει, είχαμε χτυπήσει αλλά όχι τόσο σοβαρά σε κατάσταση κώματος. Τώρα έχω μηχανή και είμαι πια πολύ προσεκτικός. Βλέπω τους πιτσιρικάδες και λέω πώ πώ”.

Ο πατέρας του, που σήμερα δε βρίσκεται στη ζωή ήταν λογιστής, η μητέρα του φιλόλογος και ήταν και εκείνη που τον επηρέασε καθώς φρόντιζε να επισκέπτονται συχνά αρχαιολογικούς χώρους.

Για τον ηθοποιό, το σχολείο πλήττεται από ένα μεγάλο έλλειμα στην παιδεία και αυτό είναι κάτι που τον βοήθησε να το συνειδητοποιήσει η κόρη του. “Αντί να εμφυσήσεις στο παιδί την αγάπη για τον τόπο του, την μνήμη, την ιστορία, την παράδοση αλλά και για τις ικανότητές του, το εγκλωβίζεις σε μια ύλη που μπορεί να μην του φανεί χρήσιμη και ποτέ. Με θεωρητικές κατευθύνσεις χωρίς να του ανοίγεις το μυαλό. Ενώ έχουμε τέτοια παράδοση φωτεινών ανθρώπων που δημιούργησαν μέσα από την παρατήρηση” ανέφερε στο bovary.