Θυμάσαι τότε που τα λεωφορεία είχαν εισπράκτορα και το εισιτήριο λίγες δραχμές;

Λεωφορεία: Μια αναδρομή στο παρελθόν τότε που η μετακίνηση ήταν αλλιώς…

Μια νοσταλγία την νιώθεις όταν βλέπεις τις παρακάτω εικόνες από τα μέσα μεταφοράς σε κεντρικές πόλεις της Ελλάδας…

 Τα λεωφορεία στην παλιά Αθήνα δεν είχαν σχέση με τα σημερινά. Είχαν το δικό τους εισπράκτορα και εισιτήριο το οποίο ανέρχονταν στη 1 δραχμή.

Αργότερα, η τιμή του εισιτηρίου άλλαξε και έγινε 30 έως 50 δραχμές. Μετέπειτα, υπήρχε ένας πορτοκαλί κουμπαράς με σχισμή, ο οποίος ήταν κλειδωμένος δίπλα από τον οδηγό. Τα παλιά λεωφορεία της Αθήνας ήταν γεμάτα με συζητήσεις. Ο κόσμος μιλούσε μεταξύ του, ακόνη και αν ήταν άγνωστοι. Μετά, ο εισπράκτορας θα ζητούσε απλά να ελέγξει τα εισιτήρια.

Παλιά λεωφορεία: Το Ελληνικό κράτος έδωσε άδειες για τη λειτουργία αστικών συγκοινωνιών στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το 1952, πραγματοποιήθηκε η ίδρυση έξι κοινών ταμείων εκμετάλλευσης λεωφορείων, τα ΚΤΕΛ. Αυτά λειτουργούσαν από το 1941 υπό το βλέμμα του Οργανισμού Ελέγχου Αστικών Συγκοινωνιών.

Το 1929 η ίδρυση της ΗΕΜ είχε σαν αρμοδιότητα τη λειτουργία των τραμ, τρόλεϊ και λεωφορείων σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά. Όμως, το 1956 περιορίστηκε στο τρόλεϊ, το οποίο καταργήθηκε το 1970, δίνοντας τη σκυτάλη στον ΗΛΠΑΠ.

Το 1961 ιδρύθηκε η πρώτη κρατική εταιρεία αστικών συγκοινωνιών. Η επωνυμία της στις ΑΣΠΑ ήταν γνωστή ως 7ο ΚΤΕΛ. Ωστόσο, το 1977 αφαιρέθηκαν οι άδειες λειτουργίας της Αττικής Συγκοινωνίας από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες των λεωφορείων.

Εκείνη τη χρονική περίοδο ιδρύθηκε η Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών, ενώ ιδρύθηκε και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών. Στόχος τους ήταν ο σχεδιασμός, ο συντονισμός και η εποπτεία των συγκοινωνιών της Αθήνας. Το 1993 έγινε ΟΑΣΑ και είχε τις ίδιες ευθύνες.

Ένα χρόνο αργότερα, ιδρύθηκε η ΕΘΕΛ. Στόχος της ήταν η εκτέλεση και η εκμετάλλευση του συγκοινωνιακού έργου. Αυτό θα γίνονταν με θερμαινόμενα λεωφορεία υπό τον ΟΑΣΑ.

Περισσότερες εικόνες από τα παλιά λεωφορεία της Ελλάδας

Related posts

Θυμάσαι τότε; Στη γενιά που μεγάλωσε με σταθερό τηλέφωνο

Φυσική ομορφιά χωρίς photoshop: Vintage φωτογραφίες αγαπημένων star με μαγιό

Λάκης Κομνηνός: Οι 2 γάμοι, η γυναίκα της ζωής του, ο γιος που πήρε τη ομορφιά του και το άγριο σκηνικό με θαυμάστρια

Λάμπρος Κωνσταντάρας: Η απώλεια των διδύμων, τα εγκεφαλικά και το παράπονο πριν το μοναχικό τέλος

«Εσύ έφυγες νωρίς και εγώ ζω τις χειρότερες χρονιές της ανθρωπότητας»: Η συγκινητική ανάρτηση της Καίτης Φίνου για τον Στάθη Ψάλτη

Το απόλυτο αρσενικό: Η πανέμορφη σχέση της Κάτιας Ζυγούλη πριν παντρευτεί το Σάκη Ρουβά

Σαν τα κρύα νερά, 17χρονη και μελαχρινή: Η αποστομωτική εικόνα της Ζέτας Μακρυπούλια με μαγιό 14 χρόνια πριν γνωρίσει τον Μιχάλη Χατζηγιάννη

10 ντίβες του Ελληνικού κινηματογράφου: Μυστικά που δεν γνώριζες

Ο πηχτός χυμός που μοιραζόταν δωρεάν στο Δημοτικό και έκανε θραύση! – Αν τον θυμάσαι γέρασες