Τί ακριβώς γιορτάζουμε σήμερα: Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής

by Τόνια Τζαφέρη

Ζωοδόχου Πηγής: Η σημερινή ημέρα αφιερωμένη στην μνήμη της

Είναι από τις γιορτές που λίγοι γνωρίζουν ωστόσο αξίζει να μάθουμε την ιστορία πίσω από την σημερινή γιορτή, την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής.

Σήμερα, Παρασκευή της Διακαινησίμου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιώβ του πολύαθλου της Παλαιάς Διαθήκης, ενώ δεσπόζει η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής. Σήμερα, εορτάζει η Εκκλησία μας τα εγκαίνια του ναού της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής και τελείται πανήγυρις προς τιμήν της Θεοτόκου.

Τί ακριβώς γιορτάζουμε σήμερα: Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής

Η εορτή είναι αφιερωμένη ουσιαστικά στην Υπεραγία Θεοτόκο – Γιορτή Ζωοδόχου Πηγής

Η εορτή είναι αφιερωμένη ουσιαστικά στην Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία, ενώ είναι δημιούργημα του Θεού, όπως όλοι οι άνθρωποι, εντούτοις κυοφόρησε υπερφυσικά και συνέβαλε με την υπακοή της στο θέλημα Του, στην ενανθρώπηση του Υιού του Θεού. Γέννησε τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, τη ζωή και την ανάσταση της ανθρωπότητας, τον ελευθερωτή των ανθρώπων από τα πάθη. Με το όνομα Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί υπάρχει ιερό χριστιανικό προσκύνημα με αγίασμα, κτίσμα του 5ου αιώνα μ. Χ. και βρίσκεται στην περιοχή Επταπυργίου στην Κωνσταντινούπολη, έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα «παλάτια των πηγών».

Τί ακριβώς γιορτάζουμε σήμερα: Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής

Πήρε την ονομασία του από το τουρκικό όνομα Balık, που σημαίνει ψάρι, και περιλαμβάνει το μοναστήρι, την εκκλησία και το αγίασμα. Στη Μονή σήμερα υπάρχει αδελφότητα από μοναχές. Οι προσκυνητές ασπάζονται ευλαβικά το εικόνισμα της Παναγίας και λαμβάνουν ευλογία από το Αγίασμα της Μονής.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου – dogma.gr

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν