Το έθιμο των κόκκινων αυγών: Πως ξεκίνησε και γιατί τα τσουγκρίζουμε

Κόκκινα αυγά: Όσα δεν γνώριζες για το αγαπημένο έθιμο του Πάσχα

Μικροί και μεγάλοι στο Κυριακάτικο τραπέζι, μαζί με το φαγητό ανυπομονούν και για το έθιμο των αυγών, όπου το πιο γερό και ανθεκτικό αυγό είναι και αυτό που νικήσει… Πρόκειται για ένα έθιμο όμως, με πλούσια ιστορία…

Κάθε Μεγάλη Πέμπτη όπως προστάζει το έθιμο βάφουμε κόκκινα τα αυγά. Πως όμως ξεκίνησε αυτό και γιατί βάφονται κόκκινα; Γιατί επιλέχθηκε η Μεγάλη Πέμπτη για αυτό το έθιμο; Γιατί την Κυριακή του Πάσχα μετά την Ανάσταση και μόνο, τσουγκρίζουμε τα αυγά;

Λεπτομέρειες που διαφεύγουν της προσοχής μας αλλά και της γνώσεως μας πολλές φορές…
Το αυγό από αρχαιοτάτων χρόνων σε πολλούς πολιτισμούς είχε συμβολισμούς και ο κυριότερος είναι αυτός της ζωής. Ναι, ναι της ζωής διότι μέσα από το κέλυφος του έκρυβε την επερχόμενη ζωή.

Η επικρατέστερη παράδοση λέγει πως όταν ένας Ρωμαίος αξιωματούχος έμαθε για την Ανάσταση του Χριστού από το στόμα της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής και δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ένας νεκρός μπορεί να αναστηθεί και να επιστρέψει στην ζωή βλεποντάς το ως παράλογο.

Κι όπως πολλές φορές, όπως έχουμε πει ότι φαίνεται στα μάτια των ανθρώπων ως παράλογα ο Θεός με μια του κίνηση μπορεί να τα πραγματοποιήσει…..

Κι ενώ η Μαρία η Μαγδαληνή προσπαθούσε να τον πείσει ομολογώντας την Ανάσταση του Ιησού Χριστού περνούσε μια “δούλα” του Ρωμαίου αξιωματούχου από το σημείο με ένα καλάθι αυγά που τα είχε περιμαζέψει και τα προόριζε για το φαγητό.

Και βλέποντας την ο Ρωμαίος αξιωματούχος λέγει προς την Μαρία την Μαγδαληνή πως αν αυτά τα αυγά γίνουν κόκκινα τότε θα μπορέσει να πιστέψει πως έγινε η Ανάσταση του Χριστού.

Και πράγματι ξάφνου τα αυγά έγιναν κόκκινα και όσοι παρευρίσκονταν πίστεψαν βλέποντας αυτό το θαυμαστό γεγονός…

Όπως είπαμε το αυγό συμβολίζει την ζωή. Έτσι και για τον χριστιανισμό το αυγό μέσα του κρύβει την ζωή ενώ το κέλυφος συμβολίζει τον Τάφο του Χριστού. Ενίοτε παίρνει και τον συμβολισμό της γης που σε όλα της τα επίπεδα έχει ζωή.

Το κόκκινο συμβολίζει το Αίμα του Χριστού. Το Αίμα το οποίο έχυσε κατά τα βασανιστήρια που του έκαμαν λίγο πριν την σταύρωση αλλά και το Αίμα που έχασε κατά την Σταύρωση Του.

Γιατί όμως επιλέχθηκε η Μεγάλη Πέμπτη για αυτήν την συνήθεια; Για αυτό το έθιμο; Διότι την Μεγάλη Πέμπτη στις εκκλησίες διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια, όπως έχει επικρατήσει να λέγονται, αλλά πιο ορθά οι 12 Ευαγγελικές περικοπές από τα 4 Ευαγγελία που έχουν να κάνουν με την “αφήγηση” των τελευταίων ωρών του Χριστού στην επίγεια παρουσία Του.

Την Μεγάλη Πέμπτη ο Χριστός βασανίζεται, υβρίζεται και σαν άλλους κακοποιούς οδηγείται στην Σταύρωση εκπληρώνοντας μέσα στην τύφλωση του μίσους των Ιουδαίων αρχιερέων όλες τις προφητείες…

Related posts

Γιαννιτσά: Δασκάλα κούρεψε 5χρονο αγοράκι σε νηπιαγωγείο γιατί… δεν της άρεσε το χτένισμα του

Κρατερός Κατσούλης: Αποκάλυψε τον πραγματικό λόγο που χώρισε με την Καραβάτου

Έγραψε μόνο τρεις λέξεις: Αυτό είναι το απειλnτικό μήνυμα που έστειλε ο Γιάννης Καλλιάνος στον γιατρό του πατέρα του