Το μοιραίο λάθος που «γέννησε» την Αλ κάιντα: Ο Έλληνας της CIA που εκπαίδευσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν

Το μοιραίο λάθος που «γέννησε» την Αλ κάιντα: Ο Έλληνας της CIA που εκπαίδευσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν

Έλληνας της CIA: Ποιος εκπαίδευσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν

Μία απίθανη ιστορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας και αφορά σε έναν Έλληνα, ο οποίος εκπαίδευσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Γκαστ Αβράκοτος αποτέλεσε τον Έλληνα πράκτορα της CIA, ο οποίος πέτυχε πολλά πράγματα στη ζωή του, καταφέρνοντας να εκπαιδεύσει ακόμη και τον Οσάμπα Μπιν Λάντεν. Αναλυτικότερα, όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αληθινή ιστορία του Γκαστ Αβράκοτος.

Στην ταινία ξεδιπλώνονται από την αρχή με αριστοτεχνικό τρόπο οι εμμονές του γερουσιαστή. Γίνεται με τα τρελά ξενύχτια και τα ατέλειωτα λίτρα. Όλα αυτά ποτού που κατανάλωνε συνήθως από το πρωί. Υπάρχουν σκηνές όπου ο Χανκς εμφανίζεται μέσα σε ένα τεράστιο τζακούζι να απολαμβάνει την συντροφιά τεσσάρων «κυριών». Αντίθετα, η Ρόμπερτς εμφανίζεται πιο πλατινέ από ποτέ σαν Τζόαν Χέρινγκ.

Στο φιλμ είναι και οι δύο φανατικοί πολέμιοι του κομουνισμού και της τότε παντοδύναμης Σοβιετικής Ένωσης. Εκείνη, όταν εισβάλλει στο Αφγανιστάν τους δίνει την αφορμή να εκφράσουν τα πατριωτικά τους αισθήματα. Ο κρίκος που έλειπε ήταν ο Γκαστ Αβράκωτος. Ο ελληνικής καταγωγής πράκτορας της CIA. Εκείνος, ο οποίος δρούσε σχεδόν ανεξέλεγκτα μέσα στην υπηρεσία, με αποτέλεσμα να τον αντιπαθούν όλοι.

Τα ίδια αισθήματα έτρεφε για τους ανωτέρους του, ο Γκαστ. Σε αυτόν είχαν κολλήσει το προσωνύμιο «Dr Dirty». Δηλαδή, «Δρ Βρώμικος», λόγω των μεθόδων που ακολουθούσε στις μυστικές αποστολές του. Ο Φίλιπ Σέϊμουρ Χόφμαν είναι κυριολεκτικά φτυστός με τον πραγματικό Αβράκωτο την δεκαετία του ’80. Η σκηνή που συναντιέται με τον Χανκς για πρώτη φορά είναι συγκλονιστική.

Ο τελευταίος τον ρωτάει αν υπάρχει κάποιο σχέδιο για να βοηθηθούν οι «μαχητές της ελευθερίας» Μουτζαχεντίν που μάχονταν τους Ρώσους. Ο Χόφμαν απαντάει κυνικά «Όχι αλλά κάτι ετοιμάζουμε». Αυτό που τελικά ετοίμασαν ήταν η πιο μυστική και η πιο μεγάλη επιχείρηση των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών.

Ο Έλληνας πράκτορας της CIA που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1989, πέθανε μετά από επιπλοκές που υπέστη λόγω εγκεφαλικού την 1η Δεκεμβρίου του 2005 στο Fairfax Hospital. Το πιθανότερο αν ζούσε και έβλεπε την ταινία όπως είπε στενός φίλος του-ένας από τους ελάχιστους που είχε-θα ήταν «με βγάλανε χοντρό οι μαλ..ες!».

Το μοιραίο λάθος που «γέννησε» την Αλ κάιντα: Ο Έλληνας της CIA που εκπαίδευσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν

Έλληνας της CIA – Αληθινή ιστορία: Αυτοί που νίκησαν τους Ρώσους

Μέσα σε δέκα χρόνια από το 1979 μέχρι το 1988 ο γερουσιαστής Τσάρλι Ουίλσον κατάφερε να εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Αυτά πάρθηκαν από την Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, της οποίας ήταν μέλος. Το έκανε για να ενισχύσει τους «μαχητές της ελευθερίας». Εκείνους, οι οποίοι αγωνίζονταν κατά των Σοβιετικών. Η CIA διέθεσε το 70% του προϋπολογισμού της στη μεγαλύτερη σε διάρκεια και κόστος μυστική επιχείρηση!

Ο Αβράκοτος, ο «απόβλητος» πράκτορας της CIA με τις πολλές διασυνδέσεις σε όλο τον κόσμο, ανέλαβε να μεταφέρει στους Αφγανούς αντάρτες τα αντιαεροπορικά όπλα «Oerlington». Αυτό, έγινε για την αντιμετώπιση των φονικών ελικοπτέρων Mi-24, αμερικανικούς αντιαρματικούς πυραύλους «Στίνγκερ», αντιεροπορικούς πυραύλους SA-7 Σοβιετικής κατασκευής που προμηθεύτηκε από την Πολωνία μέσω «μαύρης» αγοράς, 100.000 τουφέκια και 40 εκατομμύρια σφαίρες από την Γιουγκοσλαβία. Όλα, έφτασαν μέσω Αιγύπτου και Ισραήλ στα υψίπεδα του Αφγανιστάν, φορτωμένα σε…χιλιάδες μουλάρια, ακόμα και από το Τενεσί!

Το μοιραίο λάθος που «γέννησε» την Αλ κάιντα: Ο Έλληνας της CIA που εκπαίδευσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν

Έλληνας της CIA: Η συνέχεια της αληθινής ιστορίας

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τότε αρχηγός της CIA κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό. Αυτό, συνέβη όταν είδε το αίτημα του Γκαστ να αγοραστούν τα συμπαθή τετράποδα από πράκτορες της υπηρεσίας σε όλο τον κόσμο. Η άκρως απόρρητη επιχείρηση της CIA στο Αφγανιστάν, που ξεκίνησε με μπάτζετ ένα εκατομμύριο δολάρια το 1980 έφτασε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια στα μέσα της δεκαετίας.

Πέτυχε πάντως το σκοπό της στις 15 Φεβρουαρίου του 1989. Τότε, ο στρατηγός του 40ου Σώματος του Κόκκινου Στρατού Μπόρις Γκρομόβ πέρναγε με μικρά βήματα τη «Γέφυρα της Φιλίας». Ήταν ο τελευταίος Σοβιετικός που αποχωρούσε από το Αφγανιστάν. Μάλιστα, άφησε πίσω του 15.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες. Επίσης, ο Τσάρλι Ουίλσον είχε κάθε λόγο για να πανηγυρίζει.

Το πρώτο τηλεφώνημα που έκανε ο γερουσιαστής, όταν ο σταθμός της CIA έστειλε το μήνυμα «Νικήσαμε» στα κεντρικά της Υπηρεσίας στο Λάνγκλεϊ, ήταν στον κολλητό του Γκαστ. Ο ρόλος του Αβράκωτου έμεινε «σκοτεινός» για αρκετά χρόνια. Όμως, δεν έγινε το ίδιο με τον γερουσιαστή, που δεν άφησε να χαθεί η ευκαιρία της δόξας, πριν αποσυρθεί το 1996…

Τον ρόλο του αποκάλυψε ο δικτάτορας του Πακιστάν Ζια Ουλ-Χακ. Αυτό έγινε, όταν ρωτήθηκε πώς είναι δυνατό μια χούφτα ανταρτών να διαλύσει μια υπερδύναμη: «Ο Τσάρλι το έκανε!» απάντησε αφοπλιστικά. Ο ίδιος ο Αβράκωτος, χρόνια αργότερα, θα πει: «Όλα ξεκίνησαν από μια Τεξανή χορηγό του Ουίλσον! Αυτή τον έπεισε να ενδιαφερθεί…», εννοώντας την σκληροπυρηνική αντικομουνίστρια Χέρινγκ που έ