Το ξεχασμένο ελληνικό δέντρο που μας μεγάλωσε από παιδιά και ο καρπός του έχει μεγάλες ευεργετικές ιδιότητες

Αγριοκορτσιά: Το δέντρο από τα χωριά της Καστοριάς

Πρόκειται για ένα δέντρο με πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες το οποίο φυτρώνει στην Καστοριά και λίγοι γνωρίζουν γι’ αυτό. Ωστόσο αξίζει να μάθεις περισσότερα γι’ αυτό το χρήσιμο δέντρο.

Η αγριοκορτσιά αυτοφύεται. Ευδοκιμεί στα βουνά και τις ρεματιές του Γέρμα. Το Γέρμα είναι ένα χωριό της Καστοριάς.Η Αγριοκορτσιά είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο, το οποίο βγάζει αγριόγκορτσα. Πριν το 1960, μετέβαιναν στα χωράφια για να μαζεύουν με τα τσουβάλια, ώριμα γκόρτσα. Από αυτά παρασκευάζεται πετιμέζι, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ζωοτροφή.

Τα γκόρτσα ένραζαν σε καζάνι με νερό για αρκετή ώρα. Μετά, μετατρέπονταν σε παχύρευστο πολτό. Ο πολτός στραγγίζονταν και μαζευόταν το σιρόπι του, στο οποίο έριχναν κασταλαγή. Έπειτα, το συγκέντρωναν σε κιούπια. Την επόμενη μέρα έβγαζαν σιρόπι από τα κιούπια, χωρίς κατακαθισμένη στάχτη. Το έβραζαν μέχρι να γίνει πετιμέζι και έπειτα έφτιαχναν γλυκά του κουταλιού.

Περισσότερα για το δέντρο της αγριοκορτσιάς

Με το πετιμέζι έφτιαχναν με αλεύρι νόστιμες μουστόπιτες. Επίσης, με την ψίχα καρυδιού παρασκεύαζαν σουτζούκια. Οι κτηνοτρόφοι του Γέμα επισκέπτονται συχνά τις αγριογκορτσιές του χωριού και γεύονται τα νόστιμα φρούτα τους.

Πρόκειται για μικρό δέντρο. Μπορεί να φτάσει μέχρι και τα έξι μέτρα. Έχει να κάνει με αγριοαχλαδιά, ενώ τα φύλλα της είναι παρόμοια με εκείνα της αμυγδαλιάς. Από εκεί και πέρα, ανήκει στην οικογένεια δέντρων με τις Ροδίδες.

Η αγριοκορτσιά ανθίζει την Άνοιξη στα χωριά της Καστοριάς

Η γκορτσιά είναι φυλλοβόλο δέντρο με αγκαθωτό, λείο και γκρίζο κορμό. Τα φύλλα της είναι στενόμακρα, σκουροπράσινα και λεία. Τα άνθη της αποτελούνται από πέντε άσπρα πέταλα. Η αγριοκορτσιά ανθίζει την Άνοιξη.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως ο καρπός της είναι μικρός και σφαιρικός. Όταν ωριμάζει παίρνει καστανοκίτρινο χρώμα και είναι γλυκός.

Related posts

Τι θα αλλάξει στον οργανισμό σας αν τρώτε 3 χουρμάδες καθημερινά – Τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα και ορατά

Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν βάλετε τις μπάμιες στην διατροφή σας – Η κατανάλωση τους είναι ιδιαίτερα σημαντική

Κουρκουμάς: Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, είναι καλό για την πέψη, είναι αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και καθυστερεί τη γήρανση

Τσάι του βουνού: Ανακουφίζει από φλεγμονές του αναπνευστικού, βοηθά στην καταπολέμηση της δυσπεψίας, είναι επουλωτικό και αγχολυτικό

Ρόδι: Έχει αντικαρκινική δράση, προκαλεί κατακόρυφη αύξηση στα επίπεδα της «ορμόνης του σεξ» και διαθέτει αντιαλλεργικές ιδιότητες

Χαρούπι: Έχει θετικά αποτελέσματα  κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας, είναι εύπεπτα και δεν προκαλούν αλλεργίες

Καστοριά: Χαλαζόπτωση…σε απίστευτα μεγέθη – Μία γυναίκα τραυματίστηκε στον ώμο

Το ξεχασμένο δέντρο που μεγάλωσε γενιές και γενιές στην Ελλάδα μας

Τσάι του βουνού: Το ιδανικό ρόφημα που λειτουργεί ως αγχολυτικό και προσφέρει αποτοξίνωση