Τσουκνίδα: Οι ασθένειες που καταπολεμά, οι ευεργετικές της ιδιότητες και ο σωστός τρόπος κατανάλωσης

Ελληνική Τσουκνίδα: Οι ευεργετικές της ιδιότητες

Οι δυνατότητές της ελληνικής τσουκνίδας ξεπερνούν κάθε φαντασία, καθώς κάνει καλό σε πάρα πολλά πράγματα. Αποτελεί ένα ευλογημένο φυτό και σίγουρα οφείλετε να μάθετε τα πάντα γι’ αυτό.

Τσουκνίδα: Οι ασθένειες που καταπολεμά, οι ευεργετικές της ιδιότητες και ο σωστός τρόπος κατανάλωσης

Τα συστατικά της ελληνικής τσουκνίδας

Βιταμίνη Α (πιο πολύ από το καρότο), Β1, Β2, Β3 και Β5, Κ, Ε, πολύ βιταμίνη C. Επίσης είναι καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, φολικού οξέος, κάλιου, μαγγάνιου, μαγνήσιου, φωσφόρου, σελήνιου και ψευδάργυρου και πολλά άλλα σημαντικά ιχνοστοιχεία. Τα φύλλα της περιέχουν μυρμηκικό οξύ, χλωροφύλλη, σεροτονίνη, ακετυλοχολίνη, γλυκοκινόνες, και τανίνες.
Η απουσία οξαλικού οξέος, την κάνει κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από αναιμία, γιατί χωρίς το οξαλικό απορροφάται μεγαλύτερη ποσότητα σιδήρου. Επιπλέον, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που βοηθά στην ακόμα καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Ελληνική τσουκνίδα: Οι ιδιότητές της

– Αντιδιαβητικό
– Διουρητικό
– Αιμοστατικό
– Αντιαναιμικό
– Τονωτικό
– Καθαρτικό
– Στυπτικό
– Γαλακταγωγικό
– Αγγειοσυσταλτικ.
– Αντιρρευματικό
– Αντιδιαρροϊκό
– Σπασμολυτικό
– Αφροδισιακό

Τσουκνίδα: Οι ασθένειες που καταπολεμά, οι ευεργετικές της ιδιότητες και ο σωστός τρόπος κατανάλωσης

Το αφέψημα της τσουκνίδας

2 κουτάλια φαγ. με θρυμματισμένο σκεύασμα βουτιέται σ΄ ένα ποτήρι (200 γρ.) νερό, βράζεται για 1 λεπτό, μετά το υγρό στραγγίζεται και πίνεται. Παίρνονται 2 – 3 τέτοιες δόσεις την ημέρα, γλυκαίνοντας κατά προτίμηση με μέλι ή ζάχαρη.

Για εξωτερική χρήση: Προετοιμάζεται με τον παραπάνω τρόπο πιο συμπυκνωμένο αφέψημα (2-4 κουτάλια φαγ. σε 200 γρ. νερό) και κατά των ρευματισμών και νευραλγιών, για εντριβές και κατάπλασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλκολάτ (οινοπνευματώδες διάλυμα χλωρών φύλλων της Τσουκνίδας σε οινόπνευμα), μία χούφτα χλωρά φύλλα σε 500 γρ. οινόπνευμα (40 % συμπυκνωμένο), ή στη θέση του τσίπουρου, ούζο ή βότκα,- να μουλιάσουν για 24 ώρες

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν