Βασίλης Ανδρεόπουλος: Η φυλάκιση στην κατοχή, η σπουδαία καριέρα, η αποθέωση στο «Είσαι το ταίρι μου», ο ηθοποιός γιος και ο θάνατος του ηθοποιού

Βασίλης Ανδρεόπουλος: Η φυλάκιση στην κατοχή, η σπουδαία καριέρα, η αποθέωση στο «Είσαι το ταίρι μου», ο ηθοποιός γιος και ο θάνατος του ηθοποιού

Βασίλης Ανδρεόπουλος: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής της

Το 1923 γεννήθηκε ο Βασίλης Ανδρεόπουλος στον Πλάτανο Αιγιαλείας. Ο Έλληνας ηθοποιός στην κατοχή συνελήφθη πρώτα από τους Ιταλούς (από τους οποίους δραπέτευσε) και στην συνέχεια από τους Γερμανούς και την Ασφάλεια οπότε και φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ. Το 1949 ο Βασίλης Ανδρεόπουλος συνέβαλε στην ίδρυση του Ρεαλιστικού Θεάτρου-Βεάκης, το 1959 ενέπνευσε και ίδρυσε την Δωδέκατη Αυλαία απ’ όπου εμφανίστηκαν νέα ταλέντα του καλλιτεχνικού χώρου και το 1964 συνέβαλλε στην ίδρυση ενός από τους πρώτους εταιρικούς θιάσους, του Άρματος Θεάτρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών όπου παρουσιάστηκε η Ειρήνη του Αριστοφάνη.

Μετά την πρώτη ταινία του, «Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες» (1956) ο Βασίλης Ανδρεόπουλος εμφανίστηκε σε δεκάδες ταινίες της δεκαετίας του 1960 και του 1970.

Στην μνήμη του τηλεοπτικού κοινού ο Βασίλης Ανδρεόπουλος αποτυπώθηκε ως ο  παππούς Νίκος, ο οποίος γνώριζε όλο όσα συνέβαιναν στο σπίτι και έλεγε επικές ατάκες στα μέλη της οικογένειας στη σειρά “Είσαι το ταίρι μου”, με τη Βίκυ Σταυροπούλου.

Μεταξύ άλλων ενσάρκωσε τον εφοπλιστή στην ταινία «Εκείνο το καλοκαίρι», τον Τζίμη Παλούκα στην ταινία «Θου-Βου φαλακρός Πράκτωρ επιχείρηση γης μαδιάμ», τον Παναγιώτη Αργυρόπουλο στην ταινία “Θέμα Συνειδήσεως” και τον Ανδρέα Ματθαίου στην ταινία “Οι αμαρτωλοί”.

Βασίλης Ανδρεόπουλος: Η φυλάκιση στην κατοχή, η σπουδαία καριέρα, η αποθέωση στο «Είσαι το ταίρι μου», ο ηθοποιός γιος και ο θάνατος του ηθοποιού

Βασίλης Ανδρεόπουλος: Το συγγραφικό του έργο

Ως συγγραφέας ο Βασίλης Ανδρεόπουλος έγραψε για το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Πολλά θεατρικά του έργα παίχτηκαν από την Δωδέκατη Αυλαία, το Εθνικό Θέατρο και θιάσους του ελευθέρου θεάτρου: Κομιστής ειδήσεων, Ε, νοικοκυραίοι, Κρεατομηχανή, Η κληρονομιά, Ως εδώ σύντροφοι, Άγρια παιχνίδια και Ζορμπάς -διασκευή από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη.Έγραψε τα σενάρια: «5 γυναίκες για έναν άνδρα» (1967), «Μίνι φούστα και καράτε» (1967) και «Ο Θανάσης η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα» (1970).

Ο Βασίλης Ανδρεόπουλος βραβεύθηκε από τον Καλοκαιρίνειο διαγωνισμό και από τον ραδιοφωνικό σταθμό Μόσχας και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΗ και πολλών κρατικών καλλιτεχνικών επιτροπών.

Η τελευταία του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 2004 στην ταινία “Αγάπη στα 16”. Μέχρι το τέλος της ζωής του ζούσε μια ήσυχη ζωή στο πλευρό της οικογένειας του. Ο ταλαντούχος ηθοποιός έφυγε από τη ζωή στις 15 Αυγούστου του 2011 σε ηλικία 88 ετών.Ήταν νυμφευμένος και το τραγικό ήταν πως εκείνη την εποχή ήταν βαριά άρρωστη και η σύζυγός του. Γιος του είναι ο επίσης ηθοποιός Ανδρέας Ανδρεόπουλος.

Προτεινόμενα