Βασίλης Παλαιοκώστας: Η ιστορία μέσα από το βιβλίο του, οι απαγωγές, η φυλακή και οι αποδράσεις

by Τόνια Τζαφέρη
Βασίλης Παλαιοκώστας: Η ιστορία μέσα από το βιβλίο του, οι απαγωγές, η φυλακή και οι αποδράσεις

Βασίλης Παλαιοκώστας: Ένας εγκληματίας που άφησε το δικό του στίγμα

Δεν πρόκειται για ένα τυπικό φυλακισμένο άνθρωπο, αλλά ούτε απλά για μια παραβατική προσωπικότητα, πρόκειται για τον Βασίλη Παλαιοκώστα, τον άνθρωπο που κατάφερνε να ξεφεύγει από τις φυλακές για πλάκα και να γράψει και ένα ολόκληρο βιβλιο σχετικά με τις αποδράσεις του.

Είναι άφαντος επί δεκατρία χρόνια. Ο ίδιος κατέγραψε τις δράσεις του σε ένα βιβλίο. Ο φάκελος που έφτασε σε δικηγορικό γραφείο των Αθηνών είχε μία ιδιόχειρη επιστολή. Εκείνη ήταν υπογεγραμμένη με το αποτύπωμα της παλάμης του Παλαιοκώστα. Επίσης, είχε το βιβλίο για τη ζωή του.

Βασίλης Παλαιοκώστας: Η ιστορία μέσα από το βιβλίο του, οι απαγωγές, η φυλακή και οι αποδράσεις

Αυτή είναι η εκδοχή του εκδότη που παρέλαβε μέσω της δικηγόρου του περιεχόμενο του βιβλίου που κυκλοφόρησε την Παρασκευή. Ο τίτλος ήταν «Μια φυσιολογική ζωή: Δράσεις και αποδράσεις ενός επικυρηγμένου». Μέσα από τις σελίδες του ξεδιπλώνονται πολλά επεισόδια από την δράση του «Ρομπέν των Φτωχών» όπως αποκαλούν τον Παλαιοκώστα, δοσμένα από την δική του οπτική.

Συλλήψεις, αποδράσεις, ληστείες, οι απαγωγές των επιχειρηματιών Χαϊτογλου και Μυλωνά, η περίφημη ληστεία της Καλαμπάκας, όλα παρευλάνουν με μια απλή άλλα έντονη γραφή, η οποία «διαταράσσεται» ενίοτε από τον άγνωστο επιμελητή της έκδοσης. Όμως αυτό δεν έχει και τόση σημασία, αφού το περιεχόμενο του βιβλίου που υπογράφει ο άνθρωπος που του έγινε ειδικό αφιέρωμα από το περιοδικό του BBC με τίτλο «The uncachable» δηλ. «ο άπιαστος», είναι εκρηκτικό.

Εκρηκτικό όσο και η ζωή του επικυρηγμένου Παλαιοκώστα. Εκείνον που οι ελληνικές αρχές ακόμη αναζητούν. Δεκατρία χρόνια μετά την κινηματογραφική του απόδραση από τον Κορυδαλλό. Που είναι; Κινείται κάπου εντός των Ευρωπαϊκών συνόρων σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. Έχει αλλάξει το πρόσωπό του με πλαστικές. Διαθέτει σίγουρα πλαστή ταυτότητα και διαβατήριο.

Tο βιβλίο του Βασίλη Παλαιοκώστα για την πολυτάραχη ζωή του

Όλα όσα χρειάζεται δηλαδή για να παραμένει ελεύθερος ο άνθρωπος που στις πρώτες σελίδες του βιβλίου το οποίο κυκλοφορεί από τον οίκο «Οι εκδόσεις των Συναδέλφων», γράφει αναφερόμενος στις περιπέτειες του αυτό που πιστεύει: «Απ΄τη στιγμή που το κεφάλι τ’ ανθρώπου ξεπροβάλλει από τον κόλπο της μάνας του, έχει ήδη μπλέξει».

Την άνοιξη του 1990 ο Βασίλης Παλαιοκώστας οργανώνει μαζί με τον Κώστα-δεν αναφέρει επίθετο αλλά προφανώς είναι ο Σαμαράς-και έναν ακόμη συνεργό, την απόδραση του αδερφού του Νίκου από τις φυλακές της Λάρισας. Είναι ένα παράτολμο σχέδιο που περιλαμβάνει την χρήση φορτηγού και δυναμίτη. Όμως στραβώνει σύμφωνα με τα όσα γράφει ο πιο διάσημος έλληνας δραπέτης, εξαιτίας του Κώστα.

Βασίλης Παλαιοκώστας: Η ιστορία μέσα από το βιβλίο του, οι απαγωγές, η φυλακή και οι αποδράσεις

«Αντί να ξεκινήσει το φορτηγό μου φώναξε απ’ το παράθυρο για να μου δώσει έναν άλλο μικρότερης εμβέλειας πομπό, κρατώντας κι εκείνος έναν ακόμη. Σκοπός ήταν η μεταξύ μας ενδοεπικοινωνία. Αυτή του η κίνηση την δεδομένη στιγμή ήταν εντελώς αψυχολόγητη. Όμως στο μέλλον θα χρειαζόταν να ξανασυνεργαστούμε. Διαπίστωσα πως όσο καλός ήταν στο σχεδιασμό άλλο τόσο υπολειπόταν στο επιχειρησιακό σκέλος μιας ένοπλης καταδρομικής επιχείρησης».

Λίγες ώρες αργότερα ο Παλαιοκώστας θα συλληφθεί στο χωριό Τερψιθέα. Εκεί μετέβη μαζί με τον Κώστα και τον έτερο συνεργό Θανάση για να παραλάβουν ένα φορτηγάκι που είχαν αφήσει εκεί. Επιστρέφοντας από μια οικοδομή είχε πάει για προσωπική του ανάγκη στο Opel που οδηγούσε βρίσκεται περικυκλωμένος από δέκα άτομα. Δεν έχει όπλο. Δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Όταν πέφτουν πάνω του, του περνάνε χειροπέδες στα χέρια. Έπειτα, τον μεταφέρουν σε ένα καφενείο, ενώ πάνω του βρίσκουν την ταυτότητα του. Ακολουθεί ένας απολαυστικός διάλογος μεταξύ των οργάνων και του συλληφθέντα, εμποτισμένος με την τοπική διάλεκτο που χρησιμοποιεί ένας αστυνομικός.

-«Θκιας είν’ η ταυτότητα ρεεε;
-«Έτσι μου είπαν»
-Ου άλους είν’ αυτός ου…πως τουν ειπ’ του κιάντρου;
-«Άμα τον πιάσετε να τον ρωτήσετε».
-Είσι κι ξυπνάκιας εεεε…Στου τμήμα θα μαρτρύσεις του γάλα τσ’ μάνας».

Τον μεταφέρουν στο αστυνομικό τμήμα της Λάρισας και την επομένη μετά τον εισαγγελέα ο Παλαιοκώστας πηγαίνει στον ανακριτή.

«Όταν τελείωσε το τελετουργικό των ερωτήσεων ο ανακριτής άρχισε τη νουθεσία: Είσαι νέος άνθρωπος και δεν σου αξίζει η φυλακή. Με βάση το κατηγορητήριο το μέλλον σου είναι πολύ δυσοίωνο, την ώρα που θα μπορούσες σαν νέος να δημιουργήσεις, να ερωτευτείς, να κάνεις οικογένεια….Κατόπιν μίλησε σε γλώσσα καθαρεύουσα; Νομική; Δεν κατάλαβα απολύτως τίποτα. Νομίζω πως το έκανε επίτηδες, γιατί αμέσως μετά έστρεψε το βλέμμα του στον δικηγόρο μου και του έκανε ένα νεύμα σαν να του ΄λεγε: Μετάφρασε σαν ψάρακα πελάτη σου».

Ο δικηγόρος πήρε τον Παλαιοκώστα πιο πέρα και του είπε πως αν δώσει στοιχεία για να συλληφθεί ο Κώστας θα τον άφηνε ελεύθερο την ίδια στιγμή. Η απάντηση ήταν αναμενόμενη: «Πες του ξετσίπωτου στη γλώσσα του, να πάει να γαμηθεί». Την ίδια ημέρα προφυλακίσθηκε.

Οι Φυλακές της Χαλκίδας έμελλαν να είναι το πρώτο σωφρονιστικό ίδρυμα από όπου θα δραπέτευσε αυτός που χαρακτηρίστηκε χρόνια μετά άπιαστος.
Την πραγματοποίησε ανήμερα του 15αυγουστου λίγο μετά τις οχτώ και μισή το βράδυ με έναν αυτοσχέδιο γάντζο που πέταξε στην γωνία δ