Ξεπερνούν τα 100ευρώ οι επισκέψεις στα οδοντιατρεία για τους ανεμβολίαστους

by Τόνια Τζαφέρη
Ξεπερνούν τα 100ευρώ οι επισκέψεις στα οδοντιατρεία για τους ανεμβολίαστους

Για ένα σφράγισμα μαζί με test, θα χρειαστούν τουλάχιστον 100ευρώ την επίσκεψη

Αλλαγή δεδομένων για τις επισκέψεις στον οδοντίατρο φέρνουν τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού το οποίο επιβάλει rapid test και σε εμβολιασμένους. Φωτιά οι τιμές για τους ανεμβολίαστους που για μία απλή επίσκεψη θα ξεπεράσουν τα 100 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους για το PCR test. Πλέον κατά την είσοδό τους απαιτείται υποχρεωτικά η προσκόμιση αρνητικού rapid test έως 48 ωρών όσον αφορά τους εμβολιασμένους ασθενείς και συνοδούς, ή αρνητικό μοριακό τεστ (pcr) για τους ανεμβολίαστους.

Οι ανεμβολίαστοι θα πληρώνουν τιμές φωτιά για ένα απλό σφράγισμα δεδομένου ότι θα υποχρεούνται σε PCR test πριν τον οδοντίατρο. Να υπενθυμίσουμε ότι η τιμή ενός PCR test μετά και το πλαφόν που έχει ορίσει η κυβέρνηση είναι 60 ευρώ. Αν προσθέσει κάποιος και την αμοιβή του οδοντιάτρου τότε, μία επίσκεψη σε οδοντίατρο για ένα απλό σφράγισμα μπορεί να στοιχίσει πάνω από 100 ευρώ.

Ξεπερνούν τα 100ευρώ οι επισκέψεις στα οδοντιατρεία για τους ανεμβολίαστους

Πιο αναλυτικά: Όσοι εμβολιασμένοι ασθενείς έχουν να κάνουν επεμβατική εξέταση, οφείλουν να προσέλθουν στο ιατρείο με rapid test.

Επίσης, ανεξαρτήτως μορφής περιστατικού, οι συνοδοί καλούνται να έχουν κάνει rapid test αν είναι εμβολιασμένοι και μοριακό τεστ αν είναι ανεμβολίαστοι.

Οι αντιδράσεις των οδοντιάτρων για τα ραντεβού των ανεμβολίαστων

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των οδοντιάτρων ύστερα από τις νέες οδηγίες που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Εφημερίδα τη Κυβερνήσεως για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ, από σήμερα (21.9.2021) όσοι θέλουν να επισκεφτούν οδοντίατρο και είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ, ενώ ακόμα και όσοι έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid test).

Ο Βασίλης Σταθόπουλος, μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής μίλησε στην ΕΡΤ για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού που ισχύουν από σήμερα και σημείωσε πως οι οδοντίατροι είναι αγανακτισμένοι: «Δεν υπάρχουν αντιδράσεις, υπάρχει διάχυτη αγανάκτηση. Γιατί δεν μπορείς σε ένα οδοντιατρείο το οποίο έχει γίνει “φρούριο” να το διαχειρίζεσαι όπως ένα άλλο μέρος στο οποίο συχνάζουν πολίτες χωρίς μάσκες. Οι οδηγίες προς τα μέλη μας είναι πάρα πολύ σαφείς. Δεν θα ταυτιστούν, για παράδειγμα, δύο ραντεβού».

Ξεπερνούν τα 100ευρώ οι επισκέψεις στα οδοντιατρεία για τους ανεμβολίαστους

Σύμφωνα με πληροφορίες από dikaiologitika.gr, σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία στον κλάδο λόγω του έξτρα κόστους για τα τεστ από τους ασθενείς, ο ίδιος σημείωσε: «Ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν έχει την οδοντιατρική κουλτούρα που έχουν σε άλλες χώρες. Ο μέσος πολίτης θα δυσκολευτεί να σπεύσει σε μια μεγάλη θεραπεία λ.χ. δύο ετών με αυτές τις συνθήκες».

Οδοντίατροι για ανεμβολίαστους: “Δεν θα κάνουν δεκτή την οδηγία για υποχρεωτική επίδειξη ελέγχου εμβολιασμένων”

Σημειώνεται πως οι οδοντίατροι της Ηπείρου από την περασμένη εβδομάδα έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους για τα υποχρεωτικά PCR/rapid τεστ ανεμβολίαστων, προκειμένου να κάνουν ραντεβού στο οδοντιατρείο. Οι ίδιοι τόνισαν πως δεν θα κάνουν δεκτή την οδηγία που προβλέπει υποχρεωτική επίδειξη οποιουδήποτε ελέγχου εμβολιασμένων ασθενών και συνοδών κατά την επίσκεψή τους στο οδοντιατρείο.

«Μέχρι την αλλαγή της Κ.Υ.Α. που προβλέπει τον τρόπο προσέλευσης ασθενών σε ιατρεία/οδοντιατρεία, θα τηρούνται τα πρωτόκολλα αυξημένης επαγρύπνησης που έχουν υιοθετήσει τα οδοντιατρεία τους τελευταίους 18 μήνες για την προστασία της δημόσιας υγείας» αναφέρουν και επαναλαμβάνουν ότι τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού, προσθέτοντας ότι ο κλάδος «καταγράφει συντριπτικά ποσοστά εμβολιασμένων συναδέλφων και προσωπικού» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Μετά από επικοινωνία του Dnews με το υπουργείο Υγείας τονίζεται ότι σε επόμενη απόφαση θα συμπεριληφθούν οι αλλαγές. Διευκρινιστική εγκύκλιο έβγαλε χτες και ο Οδοντιατρικό Σύλλογος Ελλάδος που τονίζει ότι οι αλλαγές που ΘΑ ανακοινωθούν βασίζονται σε ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ διαβεβαίωση του υπουργού.

Προτεινόμενα