Σεισμοί: Όταν η γη σείστηκε ξανά στο Άγιον Όρος – Νέο βίντεο από την ισχυρή δόνηση

by Paraskevi Nakou
Σεισμοί: Όταν η γη σείστηκε ξανά στο Άγιον Όρος – Νέο βίντεο από την ισχυρή δόνηση

Ανησυχία στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (07/06) στο Άγιον Όρος, αλλά και τους μετασεισμούς που ακολουθούν – Σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, συστάσεις προς μοναχούς και επισκέπτες – Προγραμματισμένες αυτοψίες από ειδικά κλιμάκια.

Αυξημένη κινητοποίηση παρατηρείται στο Άγιο Όρος μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (07/06), αλλά και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν.

Από απόψε (07/06), διασωστικό όχημα της 2ης ΕΜΑΚ και ομάδα της 2ης ΕΜΟΔΕ βρίσκονται προληπτικά στις Καρυές, προκειμένου να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί.

Κάμερα ασφαλείας καταστήματος κατέγραψε τη στιγμή που ο Εγκέλαδος «χτυπά» τη Χαλκιδική. Η δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος της Βόρειας Ελλάδας, ενώ, αναφέρθηκαν ζημιές σε μονές, παρεκκλήσια και παλαιά κτήρια, χωρίς να σημειωθούν σοβαροί τραυματισμοί.

Μοναχοί και επισκέπτες βγήκαν έξω σε αυλές και προαύλια, ενώ, υπήρξε άμεση κινητοποίηση για την καταγραφή των ζημιών. Σε ορισμένα κτίσματα σημειώθηκαν αποκολλήσεις σοβάδων, ρωγμές και πτώσεις αντικειμένων, ιδιαίτερα σε μονές με παλαιές τοιχοποιίες. Οργανωμένα συνεργεία άρχισαν αμέσως ελέγχους στα οικοδομήματα των Καρυών και άλλων μονών.

Το πρωί της Κυριακής, αναμένεται να φτάσουν στο Άγιο Όρος κλιμάκιο του Κἐντρου Διαφυλάξεως Αγιορείτικης Κληρονομιάς και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μαζί με τους συνεργάτες του, αλλά και ο Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία στις πληγείσες περιοχές και να συντονίσουν τις ενέργειες πολιτικής προστασίας.

Η παρουσία των δυνάμεων κρίνεται απαραίτητη λόγω του δυσπρόσιτου χαρακτήρα της περιοχής και της ανάγκης άμεσης ανταπόκρισης σε ενδεχόμενα προβλήματα ή μετασεισμούς.

Όταν η γη σείστηκε ξανά στο «περιβόλι της Παναγίας»
Η ιστορία του Αγίου Όρους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με φυσικά φαινόμενα και οι σεισμοί δεν αποτελούν εξαίρεση. Αν και η περιοχή δεν ανήκει στις πλέον ενεργές σεισμικά στην Ελλάδα, υπάρχουν καταγεγραμμένα φαινόμενα ήδη από τη Βυζαντινή περίοδο:

Σεισμός του 1585: Ισχυρή σεισμική δραστηριότητα προκάλεσε καταστροφές σε μοναστήρια, με μαρτυρίες να κάνουν λόγο για «καθίζηση κτισμάτων» και «ρήξεις σε αγιογραφημένους τοίχους».

Σεισμός του 1905: Αναφέρεται σημαντική δόνηση που επηρέασε τον Άθωνα, με καταρρεύσεις βοηθητικών κτισμάτων στη Μονή Ιβήρων και ζημιές στην Μονή Χιλανδαρίου. Το γεγονός καταγράφεται σε αγιορείτικα χρονικά της εποχής.

Σεισμός του 1932 (Ιερισσός – Άγιο Όρος): Ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς της περιοχής, μεγέθους 7 Ρίχτερ, με επίκεντρο μεταξύ Στρατωνίου και Ιερισσού, προκάλεσε σοβαρές ζημιές και στο Άγιο Όρος. Η Μονή Σταυρονικήτα υπέστη ρωγμές και καταρρεύσεις τοίχων, ενώ για μήνες υπήρξε μετασεισμική δραστηριότητα.

Σεισμός του 1982: Σεισμική έξαρση κοντά στην Ουρανούπολη με δονήσεις που έγιναν έντονα αισθητές στο Άγιο Όρος και ανάγκασαν αρκετές μονές να εκκενωθούν προσωρινά.

Ακολουθία του 2006: Δεκάδες μικροσεισμοί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αθωνικής χερσονήσου και Λήμνου, που έθεσαν τις τοπικές αρχές σε επιφυλακή, αν και δεν υπήρξαν ζημιές.

Το Άγιον Όρος απέναντι στον χρόνο και τα σεισμικά φαινόμενα
Οι κατασκευές των μοναστηριών, συχνά χτισμένες σε απόκρημνες πλαγιές και βράχια, έχουν δοκιμαστεί από τον χρόνο, τις καιρικές συνθήκες και φυσικά τους σεισμούς. Ωστόσο, χάρη στη γεωμετρία τους, τα υλικά της εποχής και τη συνεχή φροντίδα των μοναχών, πολλά κτήρια έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι ήταν ο κύριος», εκτίμησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος – Τι είπε ο Αλκιβιάδης Στεφανής
Ο έμπειρος σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εκτίμησε πως «δεν είμαι βέβαιος ότι ήταν ο κύριος σεισμός», προκαλώντας ανησυχία για περισσότερα Ρίχτερ τις επόμενες ώρες.

Πάντως, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο διοικητής του Αγίου Όρους, Αλκιβιάδης Στεφανής, τονίζοντας πως «είμαστε καλά. Να μην ανησυχεί ο κόσμος, να μην ανησυχούν οι άνθρωποι που έχουν συγγενείς μοναχούς ή πρόσωπα που επισκέπτονται ή εργάζονται στο Άγιο Όρος».

«Αν ακούστηκε κάτι για ένα ασθενοφόρο, που έφυγε από το Κέντρο Υγείας προκειμένου να πάει στη Μονή Παντοκράτορος για κάποιον κοσμικό, ο άνθρωπος αυτός δεν έχει κάτι. Βρισκόταν σε έναν εξωτερικό χώρο, φοβήθηκε από τον σεισμό, προσπάθησε να τρέξει, μπερδεύτηκε, έπεσε και χτύπησε το χέρι του», προσέθεσε.

«Υπάρχουν προβλήματα· έχουν πέσει σοβάδες, έχουν μετακινηθεί πολυέλαιοι, υπάρχουν ρωγμές σε διάφορους χώρους, κάποιες καμινάδες παλιές. Όμως, δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερα ανησυχητικό», επεσήμανε ακόμη.

«Καμπανάκι» για την τρωτότητα των μοναστηριών
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε ότι «εδώ και 20 μήνες είχε αρχίσει μία δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους, κορυφώθηκε πέρυσι τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο. Θεωρήσαμε όλοι ότι είχε οδηγηθεί προς εκτόνωση, αλλά επανήλθε δριμύτερη».

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο τακτικά και με προσοχή, γιατί είναι περίεργη δραστηριότητα, με απρόβλεπτη εξέλιξη», επεσήμανε ακόμη και προειδοποίησε: «Αυτό που ήθελα να παρατηρήσω είναι πως η περιοχή δεν είναι πυκνά δομημένη. Τα μοναστήρια και οι υπόλοιπες κατασκευές στο Άγιον Όρος άντεξαν χιλιάδες χρόνια, αλλά έχουν το μειονέκτημα της αυξημένης τρωτότητας σε ορισμένα τμήματα των μοναστηριών. Υπάρχουν παλιά τμήματα, που έχουν εγκαταλειφθεί».

Ο κ. Λέκκας ολοκλήρωσε ότι «δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, αλλά είναι έκδηλη η απορία που έχουμε, να δούμε τι συμβαίνει στο Άγιον Όρος. Δεν ξέρουμε πόσο μεγαλύτερο σεισμό μπορεί να δώσει, επειδή βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο. Τις επόμενες ώρες θα ξέρουμε τι συμβαίνει ακριβώς. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, τον Γενικό Γραμματέα. Από την πρώτη στιγμή, αναπτύξαμε πλήρως τις δράσεις που προβλέπονται από το σχέδιο “Εγκέλαδος”».

Προτεινόμενα