Σεισμός πριν από λίγα λεπτά

by Maria Giannoutsou
Σεισμός πριν από λίγα λεπτά

Σεισμός 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο ανοιχτά της Λήμνου.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 28 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά του Μούδρου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 16,9 χιλιόμετρα.

Σεισμός πριν από λίγα λεπτά

Νωρίτερα το απόγεμα έγινε σεισμός και κοντά στα Χανιά 3.7 ρίχτερ.

Σεισμός πριν από λίγα λεπτά

Σεισμός: Οι 6 περιοχές της Ελλάδας που κινδυνεύουν – Προειδοποίηση Παπαδόπουλου για έξαρση
Για το φαινόμενο της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην Ελλάδα μίλησε ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναλύοντας τα δεδομένα πίσω από τη δόνηση των 4,3 Ρίχτερ που καταγράφηκε στην Κύθνο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε επόμενη περίοδο έξαρσης»

Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός μετά τον σεισμό που έγινε αισθητός στην Αθήνα ενώ μίλησε και για τη σεισμική δραστηριότητα που αναμένεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

«Το θέμα των σεισμών στη χώρα μας είναι γενικότερο και περνάμε περιόδους ηρεμίας και περιόδους εξάρσεων, όπως αυτή της περιόδου 2019-2021 που την ακολούθησε μια περίοδο ύφεσης από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε επόμενη περίοδο έξαρσης. Αυτός είναι νόμος με τον οποίο δουλεύει ο πλανήτης», ανέφερε σχετικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ωστόσο εξήγησε ότι «δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να προβλέψει πότε και πού θα συμβεί κάτι».

Αναφορικά με τους σεισμούς στον Κορινθιακό κόλπο υπογράμμισε: «Έχει πολλά και μεγάλα ενεργά ρήγματα ανάμεσα στα οποία και αυτό τον Αλκυονίδων που έδωσε τον σεισμό του 1981, αλλά και αυτό που έδωσε τον σεισμό του Αιγίου. Οι ισχυροί σεισμοί εκεί επαναλαμβάνονται κάθε περίπου 35 χρόνια κατά μέσο όρο, έχουμε αρχίσει να υπερβαίνουμε τον μέσο όρο, οπότε αργά ή γρήγορα θα ξαναζήσουμε είτε σε αυτή την περιοχή είτε σε άλλες ισχυρούς σεισμούς».

Όπως τόνισε ο γνωστός σεισμολόγος οι περιοχές που έχουν πιο υψηλή σεισμική δραστηριότητα είναι οι εξής:

Το κεντρικό Ιόνιο
Το τρίγωνο Λευκάδα-Ζάκυνθος-Κεφαλονιά
Ο Κορινθιακός
Η περιοχή των Δωδεκανήσων, το ανατολικό σεισμικό ελληνικό τόξο.

Προτεινόμενα