Σεισμός στην Χαλκιδική – H ανησυχητική προειδοποίηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

by Paraskevi Nakou
Σεισμός στην Χαλκιδική – H ανησυχητική προειδοποίηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

Σεισμός στην Χαλκιδική: «Θα παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την κατάσταση» – Tι λέει στο enikos.gr o Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής (3/11) στην Χαλκιδική.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή 12 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 15,9 χιλιόμετρα.

Όπως δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο enikos.gr: «Δεν είμαστε βέβαιοι αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Θα πρέπει να παρακολουθήσουμε την κατάσταση καθώς αναμένουμε μικρότερους μετασεισμούς. Η περιοχή δεν έχει μεγάλο σεισμικό δυναμικό, όπως προκύπτει από την ιστορία της, επομένως, θα παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την κατάσταση».

Επιπλέον, όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στη Θεσσαλονίκη.

Παπαζάχος για ισχυρή δόνηση στη Χαλκιδική: «Όλοι οι σεισμοί είναι επιφανειακοί»
Η πρώτη εκτίμηση του σεισμολόγου, Κώστα Παπαζάχου, για τον εντονότατο σεισμό στη Χαλκιδική.

«Όλοι οι σεισμοί είναι επιφανειακοί. Πρόκειται για περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, δεν έχει καταγραφεί μεγάλη δόνηση στο παρελθόν», υπογράμμισε ο σεισμολόγος, Κώστας Παπαζάχος, σε ένα πρώτο σχόλιο μερικά λεπτά μετά τον ισχυρότατο σεισμό, μεγέθους 5,2 Ρίχτερ, στη Χαλκιδική αλλά και τους δύο μετασεισμούς που ακολούθησαν, εντάσεως 4,2 και 2,8 Ρίχτερ αντίστοιχα.

«Ο σεισμός είναι στη θάλασσα, αλλά κοντά στη στεριά. Οι σεισμικές κινήσεις στην περιοχή εκείνη, τη δυτική Χαλκιδική, ήταν αρκετά σημαντικές. Σίγουρα, από την Ποτίδαια έως το ακρωτήριο Παλιούρι έχει κουνηθεί αρκετά», υπογράμμισε αρχικά, μιλώντας στο OPEN.

«Στο σημείο, είχαν σημειωθεί κάποιοι υποσεισμοί πριν από τέσσερις μέρες αλλά και σήμερα, πριν από τον σημερινό σεισμό, που έγινε αισθητός κι εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Η περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας, το μεγαλύτερο ρήγμα είναι στην περιοχή όπου τελειώνει το πρώτο πόδι. Στην περιοχή της Ποτίδαιας αναφέρεται μονάχα ένας σεισμός στην αρχαιότητα, το 479 π.Χ., αλλά πέραν αυτού δεν υπάρχει σοβαρό ιστορικό σεισμικότητας», προσέθεσε ο κ. Παπαζάχος.