Μαγειρεύετε στο Air Fryer; Ο “ύπουλος” κίνδυνος για την υγεία & η κίνηση που “εκτινάσσει” το λογαριασμό ρεύματος

Οι φριτέζες αέρος (air fryers) κερδίζουν όλο και μεγαλύτερη αποδοχή, καθώς προσφέρουν στους καταναλωτές πλειάδα οφελών σε σύγκριση με τις παραδοσιακές συσκευές για ψήσιμο, όπως ο φούρνος ή το τηγάνι.

Αυτές οι συσκευές λειτουργούν με θερμό αέρα υψηλής ταχύτητας, επιτρέποντας το ψήσιμο των τροφίμων με ελάχιστη ή και μηδενική προσθήκη λαδιού.

Παράλληλα, η χρήση της συσκευής σημαντικά μειώνει τον απαιτούμενο χρόνο προετοιμασίας του φαγητού, σχεδόν κατά το μισό, σε σύγκριση με έναν συμβατικό φούρνο. Επιπλέον, πέραν της οικονομίας χρόνου και χρημάτων, αυτές οι συσκευές συμβάλλουν και στην προώθηση μιας υγιεινότερης διατροφής.

Το φαγητό που απαγορεύεται να τοποθετήσουμε στο air fryer:
Με τη βοήθεια αυτού του εργαλείου, είναι εφικτό να ετοιμάσει κανείς γρήγορα και εύκολα τηγανητά φαγητά, όπως κοτομπουκιές, πατάτες ή λαχανικά, ή ακόμα και να ξαναθερμάνει φαγητό. Ωστόσο, ειδικοί συνιστούν στους καταναλωτές να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όσον αφορά τη χρήση αυτών των συσκευών, αποφεύγοντας τo μαγείρεμα ενός συγκεκριμένου αλλαντικού που παράγεται από χοιρινό κρέας, γνωστό ως μπέικον.

Οι περισσότεροι προτιμούν τη χρήση των φριτέζων αντί του τηγανίσματος, καθώς θεωρούν ότι αυτός είναι ένας πιο ευκολοχώνευτος και υγιεινός τρόπος μαγειρέματος.
Παρ’ όλα αυτά, το μπέικον περιέχει αρκετό λίπος, το οποίο κατά την επεξεργασία του απελευθερώνει έντονο καπνό και, συνεπώς, έντονη μυρωδιά. Ένας επιπλέον παράγοντας είναι ότι το μπέικον είναι λεπτό κομμάτι κρέατος σε λωρίδες, συνεπώς δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί μεγάλη ποσότητα σε αυτού του είδους τις συσκευές.

Εάν τοποθετήσουμε τα κομμάτια μπέικον το ένα πάνω στο άλλο στο καλάθι της φριτέζας, υπάρχει η πιθανότητα να μην ψηθούν ομοιόμορφα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν ψηθεί πλήρως, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση.

Επιπρόσθετα, όλες οι συσκευές στο σπίτι που παραμένουν συνδεδεμένες στην πρίζα, ακόμα και όταν είναι ανενεργές, μπορεί να αποτελέσουν πηγή κινδύνου για την ασφάλεια των καταναλωτών.

Ο James Longley, διευθύνων σύμβουλος της Utility Bidder, επισημαίνει σχετικά: «Οι φριτέζες αέρος, όπως πολλές άλλες συσκευές κουζίνας, συνεχίζουν να αντλούν ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιούνται ενεργά, αν παραμένουν συνδεδεμένες στην πρίζα».

Παρ’ όλο που η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε κατάσταση αναμονής είναι σχετικά μικρή σε σύγκριση με τη χρήση της συσκευής κατά το μαγείρεμα, εξακολουθεί να συμβάλλει στη σπατάλη ενέργειας και εγείρει πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια, εάν αφεθεί ανεπίβλεπτη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έτσι, θα ήταν εύλογο να αποσυνδέετε τη συσκευή όταν δεν τη χρησιμοποιείτε, προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ατυχημάτων, αλλά και να μην υποχρεώνεστε σε περαιτέρω κατανάλωση ρεύματος. Αυτό ισχύει επίσης κατά τη διάρκεια του καθαρισμού της συσκευής, δεδομένου ότι το νερό λειτουργεί ως καλός αγωγός ηλεκτρικού ρεύματος.

Related posts

Ούτε ελιές, ούτε αμπέλια: Τα 3 άγνωστα φυτά που μεγαλώνουν… μόνα τους και θα βγάζεις 6.500 εuρώ από το σπίτι

Η καλύτερη σαλάτα στον κόσμο είναι ελληνική και δεν είναι η χωριάτικη – Σαρώνει ασταμάτητα η Ελλάδα

Τηγανιτές πατάτες: Το κόλπο με το νερό και το ξύδι για να γίνουν τραγανές