«Μηλίνα» σαν λουκούμι: Η παραδοσιακή εβρίτικη τυρόπιτα με φέτα και πέτουρα

Τυρόπιτα: Αυτή την τυρόπιτα θα την φτιάχνετε ξανά και ξανά

Αυτή η συνταγή δεν θεωρείται απλά παραδοσιακή αλλά και πανάρχαια. Είναι πολύ ιδιαίτερη και η γεύση της θα σας στείλει στον έβδομο ουρανό.

Αυτή η τυρόπιτα φτιάχνεται με τρία φύλλα και γίνεται λεπτή και τραγανή. Η γέμιση, στην παραδοσιακή της μορφή, περιέχει τυρί, αυγά και σπασμένους μαλακωμένους γιουφκάδες, το ποντιακό λεπτό φύλλο.

Υλικά

Τεμάχια: για 1 ταψί διαμέτρου 40 εκ.

Για τη ζύμη

  • 240-250 ml χλιαρό νερό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 550 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 250 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 50 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο + 50 ml ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. πέτουρα (ποντιακό και μικρασιάτικο ζυμαρικό – σε μεγάλα παντοπωλεία και καταστήματα με ποντιακά ή ρωσικά τρόφιμα) ή φαρδιές χυλοπίτες
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο αιγοπρόβειο
  • 300 γρ. φέτα πικάντικη, θρυμματισμένη
  • 2 αυγά
  • 1 αυγό (χωριστά το ασπράδι από τον κρόκο)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τυρόπιτα: Η εκτέλεση

Ζύμη

  • Για τη ζύμη της τυρόπιτας, στον κάδο του μίξερ ή σε μεγάλο μπολ βάζουμε το νερό, τα 100 ml ελαιόλαδο και το αυγό και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε τα δύο άλευρα, τη μαγιά και το αλάτι και ζυμώνουμε σχολαστικά, για περίπου 10 λεπτά με τον γάντζο (ή για 20 λεπτά με τα χέρια), μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή και λεία ζύμη.
  • Την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 1 ώρα.

Γέμιση

  • Για τη γέμιση της τυρόπιτας, σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα πέτουρα και προσθέτουμε νερό που ίσα να τα σκεπάζει.
  • Αλατίζουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και βράζουμε μέχρι τα ζυμαρικά να απορροφήσουν όλο το νερό, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσουν.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  • Τότε προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά και το ασπράδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Πίτα

  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη.
  • Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο με διάμετρο περίπου 40 εκ. με τον πλάστη βέργα.
  • Βάζουμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, στρώνοντας ανάμεσά τους λαδόκολλες, τις οποίες πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, για να μην κολλήσουν.
  • Με λίγο από το μείγμα λαδιού-βουτύρου αλείφουμε ένα ταψί διαμέτρου 40 εκ.
  • Στρώνουμε στο ταψί το ένα φύλλο και το αλείφουμε με λίγο από το μείγμα λαδιού βουτύρου.
  • Απλώνουμε πάνω στο φύλλο τη μισή γέμιση και την καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, καλά αλειμμένο και αυτό με το μείγμα λαδιού-βουτύρου.
  • Απλώνουμε πάνω τους την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο.
  • Το αλείφουμε γενναιόδωρα με το μείγμα λαδιού-βουτύρου και στη συνέχεια με τον κρόκο αυγού που έχουμε αραιώσει με ελάχιστο νερό.
  • Χαράσσουμε την τυρόπιτα σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε την τυρόπιτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.

Related posts

Ιταλός σεφ αποκαλύπτει το μεγάλο λάθος που κάνουμε στα μακαρόνια με κιμά

Auτά είναι τα 16 καλύτερα ορεκτικά ελληνικά πιάτα στα 100 καλύτερα στον κόσμο – Σαρώνει η ελληνική κουζίνα

Αuτά είναι τα 12 φαγητά που τρώνε στην Ικαρία και ζουν μέχρι τα 100