Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας: Μετσοβίτικη τυρόπιτα, μόνο με 5 υλικά και έτοιμη σε 20 λεπτά

Μετσοβίτικη τυρόπιτα: Μόνο με 5 υλικά και έτοιμη σε 20 λεπτά

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε μία μοναδική τυρόπιτα από το Μέτσοβο και μάλιστα απαιτούνται μόνο 5 υλικά για ένα πεντανόστιμο αποτέλεσμα.

Αν, όμως, προτιμάτε κάποια γλυκιά συνταγή, τότε θα σας προτείνουμε ένα εξαιρετικό γιαουρτογλυκό με βατόμουρα.

Τα υλικά και η εκτέλεση της συνταγής

Υλικά

  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250-300ml νερό (ανάλογα με το αλεύρι)
  • 250γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο πρόβειο λιωμένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή μίγμα τους μισό-μισό
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μικρή λεκάνη βάζετε το αλεύρι, σταδιακά προσθέτετε νερό και ζυμώνετε δυνατά με τα χέρια μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαστική ζύμη.
  • Απλώνετε τη ζύμη σε ένα τετράγωνο ρηχό σκεύος για να πάρει το σχήμα του, φροντίζοντας το πάχος της να μην ξεπερνάει τα 2εκ.
  • Από πάνω σκορπίζετε τη φέτα να πάει παντού.
  • Ραντίζετε με το βούτυρο ή το ελαιόλαδο ή το μίγμα τους.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις.
  • Πιάνετε τη μία γωνία και τη φέρνετε στο κέντρο της ζύμης, δημιουργώντας ένα τρίγωνο με την κορυφή του στο κέντρο της ζύμης.
  • Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες 3 γωνίες σχηματίζοντας ένα νέο τετράγωνο και φροντίζετε τελικά η ζύμη να έχει πάχος περίπου ένα δάχτυλο.
  • Ζυμώνετε με δύναμη και απλώνετε ξανά τη ζύμη με τον ίδιο τρόπο όπως προηγουμένως στο τετράγωνο σκεύος, ραντίζοντας και πάλι με βούτυρο ή ελαιόλαδο.
  • Φέρνετε και πάλι τις γωνίες στο κέντρο, δημιουργώντας ένα νέο τετράγωνο και ραντίζετε με βούτυρο ή ελαιόλαδο ή μίγμα τους και ζυμώνετε.
  • Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία ακόμη δύο φορές (συνολικά 4 νέα τετράγωνα, 4 ζυμώματα, 4 λαδώματα).
  • Την τελευταία φορά, αφού δημιουργηθεί το νέο τετράγωνο, μεταφέρετε τη ζύμη σε καλά βουτυρωμένο ταψί, πιέζετε ελαφρά με τα δάχτυλα ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του και ραντίζετε με βούτυρο ή ελαιόλαδο.
  • Ψήνετε στο φούρνο για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει, να ψηθεί μέχρι το κέντρο και να γίνει τραγανή.

Related posts

Αρνί ή κατσίκι: Τι είναι καλύτερο να φάμε;

Τι τρώμε την Μεγάλη Παρασκευή;

Βάψιμο αυγών: Το κόλπο για γίνουν γυαλιστερά με φυσικό τρόπο