Το μυστικό αποκαλύφθηκε: Η αφράτη βασιλόπιτα τσουρέκι του Άκη που λιώνει στο στόμα και ξετρελαίνει τους πάντες

Βασιλόπιτα του Άκη Πετρετζίκη: Αφράτη και με ασύγκριτη γεύση

Βασιλόπιτα του Άκη Πετρετζίκη: Η βασιλόπιτα είναι μια παράδοση που συνδέεται στενά με τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς σε πολλές κοινότητες. Συνήθως φτιάχνεται από ζύμη πλούσια σε αυγά, βούτυρο και ζάχαρη, δίνοντας την ιδανική υφή και γεύση. Το ξεχωριστό στοιχείο της είναι η έκπληξη που κρύβεται μέσα, συνήθως μια φλούδα ή ένα νόμισμα. Τις περισσότερες φορές στα Ελληνικά χωριά ξεχωρίζει η βασιλόπιτα της γιαγιάς.

Η βασιλόπιτα δεν αποτελεί μόνο γαστρονομική απόλαυση αλλά και σύμβολο ενότητας και ελπίδας για το νέο έτος. Η γεύση της, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή τελετουργία της κοπής, καθιστά τη βασιλόπιτα αξέχαστη και αγαπημένη σε κάθε γιορτινό τραπέζι.

Πάμε λοιπόν να δούμε μια μοναδική συνταγή για βασιλόπιτα.

Υλικά της βασιλόπιτας του Άκη Πετρετζίκη

1/2 κ.γ. μαχλέπι

1/4 κ.γ. μαστίχα

1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)

240 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

100 ml νερό

100 ml γάλα, 3,5%

18 γρ. μαγιά ξηρή

640 γρ. αλεύρι σκληρό

ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

6 αυγά

120 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου

Προαιρετικά για τη γέμιση

60 γρ. σταφίδες, ξανθές

60 γρ. σταφίδες, μαύρες

60 γρ. cranberries, αποξηραμένα

60 γρ. κόντιτα

30 γρ. κονιάκ

Προαιρετικά για τη γκανάς

200 γρ. κουβερτούρα

150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Οδηγίες συνταγής της βασιλόπιτας του Άκη Πετρετζίκη

Ρίχνουμε στο μούλτι τη μαστίχα, το μαχλέπι, τον κακουλέ (κάρδαμο), 40 γρ. ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να σπάσουν τελείως τα μυρωδικά μας και να γίνει σκόνη.

Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα 200 γρ. από τη ζάχαρή μας και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Με αυτόν τον τρόπο αρωματίζουμε τη ζάχαρη και την κάνουμε περίπου σαν άχνη.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό, το γάλα, τη μαγιά, την αρωματισμένη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά και χτυπάμε με τον γάντζο για 15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να φεύγει η ζύμη από τα τοιχώματα του μίξερ.

Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε προσθέτουμε σε ένα μπολ τις σταφίδες, τα κράμπερις, τα κοντίτα, το κονιάκ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη για να ρουφήξουν το αλκοόλ.

Στην συνέχεια προσθέτουμε στον κάδο το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και αν θέλουμε το μείγμα των αποξηραμένων εσπεριδοειδών.

Χτυπάμε μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο για 3-4 λεπτά.

Το μείγμα μας θα βγει πολύ ρευστό αλλά αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει. Αυτό είναι το μυστικό για μια ζουμερή και αφράτη βασιλόπιτα τσουρέκι.

Βουτυρώνουμε μία 20άρα φόρμα και στρώνουμε στον πάτο της μία λαδόκολλα.

Παίρνουμε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε πάνω του μία λαδόκολλα και τους δίνουμε μία κυλινδρική μορφή (θέλουμε να τους δώσουμε σχήμα). Στην συνέχεια τα βάζουμε μέσα στην φόρμα και φροντίζουμε να αγκαλιάσει-ακουμπήσει τα τοιχώματά της (τα τοποθετούμε περιμετρικά του τοιχώματος της φόρμας).

Αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας προσεκτικά και τοποθετούμε μέσα το φλουρί.

Σκεπάζουμε προσεκτικά με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1 ½ – 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί-τριπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.

Ψήνουμε για περίπου 75-90 λεπτά. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί το τσουρέκι μας.

Αφού ψηθεί την διακοσμούμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή εναλλακτικά αφήνουμε την βασιλόπιτα τσουρέκι να κρυώσει καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω τη γκανάζ.

Για τη γκανάζ

Σε ένα μπολάκι, ρίχνουμε την κουβερτούρα και την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε για 1-1,5 λεπτό στα 800 watt στο φούρνο μικροκυμάτων (ή σε μπεν μαρί) και ανακατεύουμε. Θέλουμε η γκανάζ να έχει πήξει και να μην είναι πάρα πολύ ρευστή.

Βίντεο με τη συνταγή της βασιλόπιτας του Άκη Πετρετζίκη

Related posts

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα

Τι θα συμβεί αν πιούμε ελαιόλαδο με άδειο στομάχι το πρωί και δεν είχαμε την παραμικρή ιδέα

Αυτό είναι το ελληνικό γλυκό που αναδείχθηκε δεύτερο καλύτερο στον κόσμο