Το ξέρουν μόνο οι παλιοί μανάβηδες: Τo μυστικό για να διαλέγεις πάντα το καλύτερο καρπούζι

Αν και το καρπούζι είναι το πιο δροσιστικό φρούτο του καλοκαιριού, δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε: Υπάρχουν και κακής ποιότητας καρπούζια!

Πολλοί έχουν τη συνήθεια να το χτυπούν, άλλοι να οσφραίνονται τη μυρωδιά του και τέλος άλλοι να έχουν τυφλή εμπιστοσύνη στον άνθρωπο που τους το πουλάει. Παρ’ όλα αυτά, ποιο είναι το αλάνθαστο κόλπο για να επιλέξεις το πιο τέλειο καρπούζι που θα είναι βαθυκόκκινο, με γλυκιά γεύση και φρέσκια μυρωδιά; Πιο κάτω υπάρχουν συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα καρπούζι καλής ποιότητας.

Σωστό βάρος

Δεν υπάρχει κάποιος μαγικός αριθμός. Το σωστό το καρπούζι απλά είναι αρκετά βαρύ για το μέγεθός του.

Λεία όψη

Θα πρέπει να είναι σφιχτό, χωρίς χτυπήματα, κοψίματα ή διάφορα μαύρα σημεία, ενώ πρέπει να διαθέτει και συμμετρικό σχήμα. Όσο πιο ώριμο το καρπούζι, τόσο πιο βαθύ πράσινο χρώμα έχει η φλούδα του.

Κίτρινο σημάδι

Όλα τα καρπούζια έχουν ένα σημάδι («ενθύμιο» από εκεί που ακουμπούσαν στο χώμα) στο κάτω μέρος τους. Εάν είναι άσπρο ή πράσινο, το καρπούζι είναι άγουρο. Εάν είναι κιτρινωπό, αξίζει μία θέση στο ψυγείο σου!

Χλωρό κοτσάνι

Το κοτσάνι του θα πρέπει απαραιτήτως να είναι πράσινο. Εάν είναι ξερό, τότε σημαίνει ότι είχε μείνει για πολλές μέρες στην αποθήκη του παραγωγού ή του προμηθευτή και άρα δεν είναι ιδιαίτερα φρέσκο.

Καλό ήχο

Εάν το καρπούζι είναι ζουμερό και απολαυστικό, όταν το χτυπάς ελαφρά στη μέση, θα πρέπει να ακούγεται ένας ήχος βαθύς κι υπόκωφος. Αν όμως ο ήχος του είναι σύντομος και κοφτός, τότε -λυπούμαστε αλλά- είναι πολύ άγουρο!

Extra tip!

Θα σε συμβουλεύαμε να μην αγοράζεις καρπούζια που έχουν μείνει για πολλή ώρα εκτεθειμένα στον ήλιο. Αντίθετα, επίλεξε καρπούζια που βρίσκονται σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Ανταρκτική: Επιστήμονες καλλιέργησαν με επιτυχία καρπούζια
Τα καρπούζια μπορεί να εμφανίστηκαν στο σημερινό Σουδάν πριν από περισσότερα από 4.300 χρόνια, η επιστήμη μαζί με την τεχνολογία όμως κατάφεραν να ρίξουν ένα ακόμη κάστρο αφού ομάδα επιστημόνων κατάφερε να καλλιεργήσει καρπούζια στο πιο αναπάντεχο μέρος του πλανήτη, την Ανταρκτική.

Αυτό το αγροτικό κατόρθωμα ήταν μέρος ενός πειράματος στον Σταθμό Βοστόκ, έναν ρωσικό ερευνητικό σταθμό που λειτουργεί όλο το χρόνο σε ένα σημείο της παγωμένης ηπείρου που έχει λάβει την ονομασία «Πόλος του Ψυχρού» επειδή είναι το πιο κρύο μέρος στη Γη, όπου οι καταγεγραμμένες θερμοκρασίες κάποτε έφτασαν τους μείον 89,2 βαθμούς Κελσίου.

Στον σταθμό δημιουργήθηκε ένα θερμοκήπιο φιλόξενο για τα καρπούζια από ερευνητές της Ρωσικής Αποστολής της Ανταρκτικής μαζί με συναδέλφους τους από το Αγροφυσικό Ινστιτούτο Ερευνας και το Ινστιτούτο Βιοιατρικών Προβλημάτων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Στην ουσία η ερευνητική ομάδα δημιούργησε μια τεχνητή όαση στην οποία αναπτύχθηκαν συνθήκες ευνοϊκές για την καλλιέργεια του καρπουζιού.

Related posts

«Σαρώνει» η χώρα μας: Το τζατζίκι δεύτερο καλύτερο πιάτο στον κόσμο με αγγούρι – Ποιο είναι το πρώτο

Χαμός σε ελληνική νησί – Χρέωσαν μια μερίδα μουσακά 33 ευρώ

Τι θα συμβεί αν πιούμε ελαιόλαδο με άδειο στομάχι το πρωί και δεν είχαμε την παραμικρή ιδέα