Γιάννης Τσεκλένης: Oι στολές στην Ολυμπιακή που άφησαν εποχή

by Newsroom i-diakopes.gr
Γιάννης Τσεκλένης: Oι στολές στην Ολυμπιακή που άφησαν εποχή

Η Ολυμπιακή Αεροπορία του ’60 άφησε το δικό της στίγμα με τις πλουσιοπάροχες ανέσεις. Ήταν τότε που στην Α’ θέση έτρωγες κυριολεκτικά με χρυσά μαχαιροπίρουνα. Οι στολές των αεροσυνοδών άφησαν εποχή αφού ήταν δημιουργίες των διασημότερων μόδιστρων της εποχής, όπως ο Pierre Gardin, η Coco Chanel και ο Γιάννης Τσεκλένης που έφυγε σήμερα από την ζωή.

Ο Γιάννης Τσεκλένης σχεδίαζε τις στολές για την Ολυμπιακή από το 1972 έως το 1976.

Η ιστορία του Γιάννη Τσεκλένη και οι στολές των αεροσυνοδών της Ολυμπιακής του Ωνάση ξεκινά όταν στη δεκαετία του 1960, σε ένα πάρτι που πραγματοποιούνταν σε night club της κοσμικής Αθήνας, ο Γιάννης Τσεκλένης παρουσίαζε σε Αμερικανούς μια συλλογή ρούχων.

Όπως ο ίδιος θα πει χρόνια αργότερα σε εκείνο το club είχε έρθει ο Αριστοτέλης Ωνάσης: « Όταν κάναμε ένα πάρτι σε night club για να παρουσιάσουμε στους Αμερικάνους τη συλλογή που είχαμε δημιουργήσει με τον Κρίτσα, είχαν έρθει ο Ωνάσης με τον Αλέξη Μινωτή και τον Κόκκα της «Ελευθερίας» και όπως μιλούσαν συνωμοτικά μεταξύ τους, τους διακόπτω: «Κύριε Ωνάση, έχουμε κάνει μια καμπάνια στην Αμερική που την έχετε στηρίξει». Μου απαντά: «Ναι, ναι, ο Γράτσος τα ‘χει φροντίσει εκεί, τα ξέρω». Και συνεχίζω: «Έχω σε τραπέζι τον πρόεδρο της διαφημιστικής και τον ΡΚ της εταιρείας που κάνει την καμπάνια. Μπορώ να τους φέρω να σας πουν ένα γεια;». Μου λέει τότε: «Τι να τους φέρεις, ρε, πάμε στο τραπέζι του» και με πάει δέκα μέτρα βήμα-βήμα. Κάνα-με τουλάχιστον 6-7 λεπτά. Όλα αυτά ήταν κόλπο, τα έκανε για να τους δείξει ότι είμαι ο αγαπημένος του φίλος». Έτσι γνωρίστηκε με τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος ξεχώρισε το μοναδικό στυλ του Τσεκλένη.

Ο Τσεκλένης στη συνέχεια του χάρισε κάποια τυπώματα με ολυμπιακούς κύκλους για την πρώτη θέση την εποχή που ο Ωνάσης είχε ήδη συμφωνήσει με τον Pierre Cardin για τις στολές των αεροσυνοδών. « Ήταν η εποχή που ο Καρντέν είχε ντύσει την «Μπαρμπαρέλα» με την Τζέιν Φόντα και είχε μπει σε ένα διαστημικό τριπ. Ο Ωνάσης όταν είδε τους κύκλους, που του χάρισε, είπε στην Ελένη Σπερώνη, που έκανε τότε τις δημόσιες σχέσεις του, να μας αναθέσει τον σχεδιασμό των στολών. «Μα έχουμε τον Καρντέν», του λέει αυτή κι εκείνος της απαντά: .«Όχι, θέλω τον Έλληνα». Και έφτιαξα μια ολόκληρη γκαρνταρόμπα για να καταφέρω να ξεπεράσω το μεγαλείο του Πιερ Καρντέν», θα πει ο Γιάννης Τσεκλένης σε μια από τις συνεντεύξεις του.

Πηγή: thetoc

Προτεινόμενα