Εντυπωσιακή η πρώτη φετινή Υπερπανσέληνος από το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων | Photos

by Αντώνης Βαλμάς

Μαγευτικό ήταν το θέαμα που πρόσφερε το βράδυ της Κυριακής η εμφάνιση της πρώτης υπερπανσέληνου του 2020 πάνω από τα Χανιά.

Λίγο μετά τις 21.30 η «Πανσέληνος του χιονιού» ή «πανσέληνος της πείνας» συνέπεσε σχεδόν -με διαφορά μιας μέρας- με την κοντινότερη απόσταση της Σελήνης από τη Γη, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται κάπως μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως.

Τις εντυπωσιακές αυτές εικόνες που δημιούργησε η επιβλητική παρουσία της πρώτης υπερπανσελήνου της χρονιάς, πάνω από το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, αιχμαλώτισε στο φωτογραφικό του φακό ο Παύλος Μπουζάκης. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις μέσα στο 2020.

 

 

 

Στη Βόρεια Αμερική αυτή η πανσέληνος της χρονιάς ήταν γνωστή από παλιά ως «πανσέληνος του χιονιού» (επειδή συνήθως χιόνιζε πολύ τέτοια εποχή) ή «πανσέληνος της πείνας» (επειδή το κυνήγι ήταν δύσκολο λόγω του χιονιού και του κρύου) ή «πανσέληνος της αρκούδας» (γιατί έβγαινε… παγανιά), σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

 

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο (μέγιστη απόσταση) και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο (ελάχιστη απόσταση). Στις 26 Φεβρουαρίου, που θα βρίσκεται στο απόγειο του, το φεγγάρι θα απέχει από τη Γη σχεδόν 406.300 χιλιόμετρα.

Ο όρος Υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη δεν είναι επίσημος αστρονομικός, αλλά δημιουργήθηκε από αστρολόγους. Έως τη δεκαετία του 1970 κανένας δεν μιλούσε για σούπερ-φεγγάρια και υπερ-πανσέληνους, οπότε ένας αστρολόγος εφηύρε τον όρο, ο οποίος «έπιασε» σιγά-σιγά.

 

Πηγή: www.zarpanews.gr

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα