Άνοιγμα τουρισμού: Το εγκαινιάζει σήμερα ο Μητσοτάκης από τη Σαντορίνη

by Newsroom i-diakopes.gr
Άνοιγμα τουρισμού: Το εγκαινιάζει σήμερα ο Μητσοτάκης από τη Σαντορίνη

Άνοιγμα τουρισμού: Στη Σαντορίνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα εγκαίνια του τουρισμού

Άνοιγμα τουρισμού: Το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού εγκαινιάζει σήμερα, συμβολικά από τη Σαντορίνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στόχος είναι να καταφέρει η Ελλάδα να προσελκύσει επισκέπτες με πραγματικές διασφαλίσεις και να διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο της συρρικνωμένης πίτας για τη φετινή ιδιότυπη τουριστική σεζόν.

Όπως ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφτεί το Ακρωτήρι οπού θα αναδεχθεί και το πολιτισμικό κεφάλαιο του ελληνικού τουρισμού για διακοπές, αλλά και πρωτογενείς μονάδες παραγωγής και μεταποίησης -καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο τουρισμός να συνδεθεί με την αγροτική οικονομία.

«Ο πρωθυπουργός, μαζί με υπουργικό κλιμάκιο, μεταβαίνει στη Σαντορίνη σημειολογικά για να κηρύξει και να ανακοινώσει την έναρξη της τουριστικής περιόδου, που είναι η δυσκολότερη όλων των εποχών, αλλά και ουσιαστικά εκεί οπού ο παλμός της Ελλάδας χτυπά… Μαζί με τους πολίτες και τους επισκέπτες, με ξένους δημοσιογράφους και αναλυτές, αλλά και τους τουριστικούς παράγοντες, όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη πρόκληση που είναι το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου» τόνισε ο υφυπουργός. Το σχέδιο για το άνοιγμα τού τουρισμού

Χθες, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για άρση των απαγορεύσεων σε πτήσεις και ακτοπλοϊκές συνδέσεις που είχαν επιβληθεί εδώ και μήνες, λόγω κορωνοϊού.

Από 15 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ανοίγουν αλλά μόνο για essential travel δηλαδή μόνο για ταξιδιώτες που έχουν συγκεκριμένους σκοπούς. Διατηρείται η απαγόρευση για τη Μ.Βρετανία και για την Τουρκία ανεξαρτήτως της λίστας της EASA και αυτό είναι κάτι που πρέπει αυτήν τη στιγμή να τονιστεί.

Για τις διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης επιτρέπονται όλες οι πτήσεις αλλά διατηρείται η απαγόρευση από τις παρακάτω χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ.Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες αφίξεις απαγορεύεται ο κατάπλους των πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια, όμως επιτρέπεται για τα σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα, ώστε είτε ιδιωτικά είτε επαγγελματικά σκάφη, να μπορούν να έρθουν στη χώρα μας και να μείνει το πλήρωμα σε καραντίνα.

Αναφορικά με τις χερσαίες αφίξεις, από 15 έως 30 Ιουνίου θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία, Β.Μακεδονία, πλην των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων ενώ θα ανοίξουν τα σύνορά μας με Βουλγαρία και με αυτόν τον τρόπο ένα πρώτο τουριστικό ρεύμα αναμένεται να ξεκινήσει.

Από 1η Ιουλίου και μετά

Από 1 Ιουλίου ξεκινούν οι αφίξεις διεθνών πτήσεων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, «ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στη νησιωτική χώρα». Συγχρόνως, θα γίνει συνδιαμόρφωση της πρότασης της ΕΕ για την λίστα τρίτων χωρών στις οποίες θα συνεχίσουν να υφίστανται περιορισμοί.

Από 1 Ιουλίου άρση περιορισμών από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία εφόσον είναι καλά τα επιδημιολογικά στοιχεία και επανεξέταση έως 30/6 τα δεδομένα για Τουρκία.

Για τις θαλάσσιες αφίξεις θα επιτρέπεται από 1η Ιουλίου πλήρως ο κατάπλους των πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτραπεί ουσιαστικά η είσοδος ταξιδιωτών από Ιταλία και σε επόμενο διάστημα ενδεχομένως να αρχίσει και η κρουαζιέρα.

Στα σημεία εισόδου των οδικών συνδέσεων, μιλάμε για 7 σημεία οδικών συνδέσεων που θα ενεργοποιηθούν: η Κακαβιά, η Κρυσταλλοπηγή, οι Εύζωνοι, ο Προμαχώνας, η Νυμφαία, οι Καστανιές και οι Κήποι.

Όσον άφορα τα σημεία πρώτης εισόδου επιβατών των κρουαζιερόπλοιων, εκεί έχουμε τα λιμάνια του Πειραιά, της Κέρκυρας , του Ηρακλείου, του Βόλου, του Κατάκολου και το εμπορικό λιμάνι της Ρόδου και τέλος υπάρχουν οι δύο συνδέσεις της χώρας για ακτοπλοϊκές συνδέσεις με το εξωτερικό, το λιμάνι της Πάτρας και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας».

Προτεινόμενα