ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Χωριό της Κρήτης ΔΕΝ προσφέρει δωρεάν διαμονή και εργασία σε νέους κατοίκους

Το site μας είχε αναδημοσιεύσει από το diaforetiko.gr τα εξής:

Ανάμεσα στη Σούδα και την Τσικαλαριά, στα παλιά εργαστήρια κατασκευής τσικαλιών, βρίσκεται το Καλλιτεχνικό Χωριό της Κρήτης, Βερέκυνθος, περίπου 5 χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά.

Οι κάτοικοι του ζουν από την τέχνη τους και αναζητούν νέους χειροτέχνες να γεμίσουν τα 10 άδεια από τα 35 εργαστήρια του χωριού.

Ο Βερέκυνθος, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν το βουνό όπου ζούσαν και λατρεύονταν οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, γιοί του Δία και προστάτες των τεχνών που ήρθαν για να διδάξουν τις πανάρχαιες τέχνες της Μεταλλουργίας, της Κεραμικής, της Υαλουργίας και της Υφαντικής στους ανθρώπους.

Σε αυτό το μέρος ιδρύθηκε πριν από 15 χρόνια η πρωτότυπη αυτή κοινότητα των χειροτεχνών. Στόχος των εμπνευστών της ιδέας ήταν η ανάδειξη των τεχνών που ήταν συνυφασμένες με τη ζωή και τον πολιτισμό του κρητικού λαού.

Την παράδοση της περιοχής στην κατασκευή κεραμικών και άλλων έργων μαρτυρούν δύο παλιά καμίνια του χωριού στα οποία οι αγγειοπλάστες έψηναν με ξύλα τα κεραμικά τους.

Το γραφικό χωριό αποτελείται από 35 εργαστήρια τα οποία διαθέτουν πατάρι -που χρησιμοποιείται ως οικία από όσους επαγγελματίες το επιθυμούν- και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων: κεραμική, κόσμημα, παραδοσιακό κρητικό μαχαίρι, υαλουργία, κατασκευή μάσκας, χειροποίητα στέφανα γάμου, παραδοσιακά δερμάτινα σανδάλια, μουσειακά αντίγραφα, υφαντική με αργαλειό, ζωγραφική αλλά και ψηφιδωτά.

Όπως αναφέρει το Έθνος, δέκα από τα εργαστήριά του παραμένουν τον τελευταίο καιρό εκτός λειτουργίας και οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν να απευθύνουν μια δελεαστική πρόταση σε όσους ασχολούνται με τη χειροτεχνία:

Καλούν όσους το επιθυμούν από την Αθήνα ή από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας να τα μισθώσουν αντί 200 ή 300 ευρώ το καθένα και να μετακομίσουν σε αυτά για να εξασκήσουν την τέχνη τους. Το ενδιαφέρον είναι ότι αναζητούν «συγχωριανούς» από άλλα μέρη της Ελλάδας, ώστε να εμπλουτιστεί η φιλοσοφία του χωριού με νέες ιδέες και φρέσκο αέρα.

Στο φιλόξενα μέρη του οι χειροτέχνες θα μπορέσουν να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες τους, ενώ παράλληλα θα ζουν σε ένα όμορφο περιβάλλον κοντά σε ανθρώπους με παρόμοιες αναζητήσεις.

Παρακολουθήστε μια μικρή παρουσίαση του χωριού στο βίντεο που ακολουθεί:

Αυτό που ισχύει πραγματικά σύμφωνα με τα ellinika hoaxes είναι:

Σε ιστοσελίδες έχουν αναρτηθεί άρθρα που στον τίτλο τους αναφέρουν ότι ένα χωριό στην Κρήτη προσφέρει δωρεάν σπίτι και δουλειά στους νέους κατοίκους. Όμως, οι πληροφορίες που υπάρχουν στο κείμενο δεν συμφωνούν με τον τίτλο.

Παραδείγματα: omorfhzwh.gr, i-diakopes.gr

“Χωριό της Κρήτης ζητά νέους κατοίκους προσφέροντας δωρεάν σπίτι και δουλειά” αναφέρει ο τίτλος που έχει επιλεγεί για άρθρα που παρουσιάζουν το χωριό Βερέκυνθος. Διαβάζοντας το κυρίως κείμενο γίνεται γνωστό ότι η διαμονή δεν είναι δωρεάν, αλλά χρεώνεται το εκάστοτε οίκημα στην τιμή των 200-300 το μήνα. Επίσης, δεν παρέχεται δωρεάν εργασία στους καλλιτέχνες, αλλά ο καθένας απασχολείται στη δική του επιχείρηση.

Το άρθρο όπως αναρτήθηκε στο omorfhzwh.gr.

Βερέκυνθος: Το καλλιτεχνικό χωριό
Το Καλλιτεχνικό Χωριό “Βερέκυνθος”, που βρίσκεται κοντά στην περιοχή των Χανίων στην Κρήτη, αποτελεί έναν χώρο δημιουργίας και προώθησης της κρητικής τέχνης. Σε αυτό υπάρχουν συνολικά 35 εργαστήρια (με πατάρι-σπίτι για τον ένοικο), τα οποία διατίθενται προς ενοικίαση στην τιμή των 200-300 ευρώ μηνιαίως. Άρθρα που παρουσιάζουν το καλλιτεχνικό χωριό και κάνουν αναφορά στο ποσό που απαιτείται για την ενοικίαση των χώρων δημοσιεύθηκαν το 2014 στο iefimerida.gr και το 2016 στο ypaithros.gr. Επίσης, σε αυτά τα άρθρα γίνεται κατανοητό ότι δεν προσφέρεται εργασία στους καλλιτέχνες αλλά ο καθένας εργάζεται ανεξάρτητα από τον άλλον στην προσωπική του επιχείρηση.

Αφιέρωμα στον οικισμό είχε κάνει το 2018 και ο Αντέννα, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.

Ευχαριστούμε τα ellinika hoaxes για την επισήμανση και δηλώνουμε ότι θα κάνουμε τα πάντα να μην μας ξανα ξεφύγει Hoax άρθρο στο μέλλον.

Related posts

Ελάχιστοι το ξέρουν: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου – Το έθιμο και γιατί τα συνδυάζουμε

Ταβέρνα στην Θεσσαλονίκη σε ταΐζει μέχρι τέλους μόνο με 15 ευρώ και θα την λατρέψεις

Όσα φάτε και όσα πιείτε 17 ευρώ: Η ταβέρνα στην Αθήνα που τρως μέχρι τέλους και.. παραγγέλνεις πάλι