Επιτάφιος στο Καστράκι Νάξου: Μέσα στη θάλασσα η περιφορά – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

by Newsroom i-diakopes.gr
Επιτάφιος στο Καστράκι Νάξου: Μέσα στη θάλασσα η περιφορά – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Με δέος και συγκίνηση εκατοντάδες πιστοί παρακολούθησαν κι εφέτος την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής και ακολούθησαν την περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Καστράκι της Νάξου.

Ο λιτός Επιτάφιος της Αγίας Γρηγορούσας στο Καστράκι Νάξου που είναι φτιαγμένος από ξύλα της θάλασσας και στολισμένος με ελάχιστα αγριολούλουδα, πραγματικά προκαλεί δέος, όπως και περιφορά του μέσα στη θάλασσα.

epitafios-kastrakinaxou-eksi

Το ίδιο και η εικόνα του Χριστού πάνω στο σταυρό καρφωμένο σε έναν αμμόλοφο πλάι στο κύμα

Πρόκειται για μια ξεχωριστή περιφορά Επιταφίου που είχαν τη χαρά να ζήσουν κι αυτή τη χρονιά οι εκατοντάδες πιστοί που βρέθηκαν το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής στην παραθαλάσσια εκκλησία Αγία Γρηγορούσα στο Καστράκι (περιοχή Πολιχνίου) της Νάξου.

Μετά το τέλος της Ακολουθίας, όλοι μαζί, ξεκίνησαν προς την παραλία για την περιφορά του Επιταφίου, γεμάτοι πίστη, ευλάβεια και συγκίνηση. Φέτος ο Επιτάφιος μπήκε πιο βαθιά στη θάλασσα και η περιφορά μέσα στο νερό διήρκησε περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια.

epitafios-kastrakinaxou-deka

Η περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Καστράκι χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο γνωστή με αποτέλεσμα πιστοί από κάθε γωνιά της Νάξου αλλά και επισκέπτες του νησιού να επιλέγουν να συμμετέχουν και να παρακολουθήσουν τις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Παρασκευής στο παραθαλάσσιο ξωκλήσι της Αγίας Γρηγορούσας.

Στο πένθιμο παραθαλάσσιο σκηνικό και ο Εσταυρωμένος… Ένας Σταυρός φτιαγμένος με θαλασσόξυλα από τη γύρω περιοχή όπως και το σώμα του Χριστού που ήταν «καρφωμένο» επάνω του. Τόσο ο Σταυρός όσο και ο Επιτάφιος είναι φτιαγμένα με πολύ αγάπη και μεράκι από τα χέρια του κατοίκου της περιοχής Κυριάκου Σαλτερή.

epitafios-kastrakinaxou-tessera

epitafios-kastrakinaxou-okto

Τον επιτάφιο συνόδευαν οι ψαλμωδίες των πιστών …υπό τους ήχους από παραδοσιακό «σουβλιάρι».

Ο δρόμος από όπου πέρασε ο Επιτάφιος ήταν σημαδεμένος με αγριολούλουδα της άνοιξης.

Οι πιστοί, μετά την περιφορά, πέρασαν όλοι κάτω από τον Επιτάφιο, όπως προστάζει το έθιμο.

Οι Επιτάφιοι της Αγίας Γρηγορούσας Καστρακίου Νάξου και του Αγίου Ελευθερίου – Αγίου Νικολάου (περιοχή Καλάμια) Τήνου «Καλάμια», είναι η μοναδικοί στην περιοχή των Κυκλάδων που η περιφορά τους γίνεται μέσα στη θάλασσα.

epitafios-kastrakinaxou-epta

epitafios-kastrakinaxou-ena

epitafios-kastrakinaxou-pente

Σε ότι αφορά τη Νάξο, πρόκειται για ένα νεότερο έθιμο που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια ο τοπικός Σύλλογος Πολιχνίου Νάξου, με τη συμπαράσταση και τη σύμφωνη γνώμη του Ιερέα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της κοινότητας Σαγκρίου. Αμέσως μετά τη λειτουργία στην Αγία Γρηγορούσα, οι πιστοί συνοδεύουν τον επιτάφιο στην παραλία του Καστρακίου και τον περιφέρουν μέσα στη θάλασσα χωρίς να τους φοβίζουν οι καιρικές συνθήκες της ημέρας, ούτε καν τα μποφόρ που πιθανόν να πνέουν στην περιοχή.

Σημαντικό ρόλο σε όλα τα παραπάνω έχει παίξει φυσικά και ο κ. Κυριάκος Σαλτερής ο οποίος είναι ο δημιουργός του Επιταφίου και του Εσταυρωμένου, καθώς και ο άνθρωπος που κάνει να ξεχωρίζουν οι ψαλμωδίες και τα μοιρολόγια με το σουβλιάρι του.

Η περιφορά του επιταφίου στη θάλασσα έγινε στις 6:00 το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφού ο ιερέας της περιοχής θα έπρ