Ο Επιτάφιος στην Κρήτη με τις βιόλες που μαραίνονται αλλά ανθίζουν ξανά

by Newsroom i-diakopes.gr
Ο Επιτάφιος στην Κρήτη με τις βιόλες που μαραίνονται αλλά ανθίζουν ξανά

Ρίγη συγκίνησης προκαλεί ένα έθιμο που αναβιώνει εδώ και πολλά χρόνια στο χωριό Μαρμακέτο Λασιθίου, και κάνει τον Επιτάφιο στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο να κεντρίζει το ενδιαφέρον των πιστών.

Ο εν λόγω Επιτάφιος, ωστόσο, έχει μία ανεπανάληπτη ιστορία, καθώς τα λουλούδια που τον κοσμούν είναι βιόλες της Λαμπρής που μάζεψαν οι κάτοικοι ώστε να αρχίσουν το στόλισμα.

Με βάση το neakriti.gr, όπως προστάζει το έθιμο, το Μεγάλο Σάββατο οι κάτοικοι βγάζουν τις βιόλες της Λαμπρής από τον Επιτάφιο και τις κρεμάνε στα σύρματα τα οποία είναι τοποθετημένα στην εν λόγω εκκλησία.

Πρόκειται για ένα έθιμο άρρηκτα συνδεδεμένο τόσο με το χωριό Μαρμακέτο όσο και με τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, καθώς λέγεται πως εκεί που είχαν βρει στο παρελθόν τα οστά του Αγίου, είχε σχηματιστεί ένας σταυρός από ανθισμένα λουλούδια του αγρού.

Αφού λοιπόν οι πιστοί κρεμούν τις βιόλες στα σύρματα, τις αφήνουν εκεί μέχρι τις 8 Μαΐου οπότε και γιορτάζει ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. Εκείνη τη μέρα, και αφού τελειώνει η Θεία Λειτουργία, οι πιστοί παίρνουν στο σπίτι τους τις βιόλες οι οποίες είναι κρεμασμένες, ως ευλογία.

Αυτό που ανατριχιάζει ωστόσο είναι το γεγονός πως τα συγκεκριμένα λουλούδια μαραίνονται, όμως στις 8 Μαΐου ανθίζουν ξανά!

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Προτεινόμενα