Ο κρίνος της Παναγίας. Ένα σύμβολο αγνότητας μέσα από τα βάθη των αιώνων.

Ο κρίνος της Παναγίας (Lilium candidum) αναφέρεται σαν θρησκευτικό σύμβολο εδώ και 3000 χρόνια. Οι πρώτες αναφορές μας ταξιδεύουν -πού αλλού;- στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μινωική Κρήτη.

Τοιχογραφίες που βρέθηκαν στην Κρήτη αλλά και στην Θήρα καθώς και διάφορα άλλα ευρήματα δείχνουν ότι ο λευκός κρίνος είχε εξέχουσα θέση μεταξύ των θρησκευτικών συμβόλων.

Για τη χριστιανική θρησκεία είναι άνθος ιερό το σύμβολο της Παναγίας. Αντιπροσωπεύει τη θεία πρόνοια και την άδολη, ακέραια, έντιμη, ειλικρινή πίστη. Σε πολλές χριστιανικές απεικονίσεις, βλέπουμε τον κρίνο να υπάρχει, ανάμεσα σε αγκάθια. Συμβολίζει την αναμάρτητη σύλληψη, την τέλεια, την άψογη, την άμωμο σύλληψη.

Η λευκότητά του συμβολίζει την αγνότητα, την καθαρότητα, την ειρήνη, την ανάσταση. Το σχήμα του εκφράζει την καρπερότητα, γονιμότητα. Το στέλεχός του συμβολίζει το θείο πνεύμα. Τα φύλλα του συμβολίζουν την ταπεινότητα, την ταπεινοφροσύνη.

Οι κρίνοι γενικά συμβολίζουν την απλότητα και την εκλεπτυσμένη ομορφιά. Ειδικότερα, ο πορτοκαλί κρίνος συμβολίζει το πάθος και ο κίτρινος την ευθυμία.

Τα πανέμορφα λουλούδια έχουν αποτελέσει το μοτίβο ή το κυρίως θέμα σε πολλά έργα ζωγραφικής, έχουν εμπνεύσει ποιητές και μουσικούς ενώ αποτελούν αγαπημένο θέμα για τους φωτογράφους.

Η σύνδεση του λευκού κρίνου με την Παναγία πιθανότατα να έγινε επειδή οι βοτανολόγοι τοποθετούν την καταγωγή του φυτού στην περιοχή της Παλαιστίνης. Στην Βόρεια Παλαιστίνη βρέθηκαν αποικίες του φυτού το οποίο είναι φανερό ότι ήταν άγριο και αυτοφυές γιατί βρέθηκε μακριά από κατοικημένες περιοχές κοντά σε βουνά και σε ποτάμια.

Πιθανολογείται ότι το φυτό μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από Φοίνικες εμπόρους και κατάφερε να εγκλιματιστεί εύκολα στο νέο περιβάλλον.

Στην Ευρώπη οι πρώιμοι χριστιανοί αγιογράφοι και ζωγράφοι φιλοτέχνησαν εικόνες της Παναγίας με τον κρίνο. Ο λευκός κρίνος ονομάστηκε Madonna lily και με αυτό το όνομα είναι γνωστός διεθνώς μέχρι σήμερα.

Όταν ο Πάπας Ουρβανός ο έκτος θέσπισε την γιορτή των Επισκέψεων στις 2 Ιουνίου σε ανάμνηση της επίσκεψης της παρθένου Μαρίας στην εξαδέλφη της Ελισάβετ, όλες οι ζωγραφικές απεικονίσεις αυτής της επίσκεψης είχαν και ένα βάζο με λευκούς κρίνους συνήθως με τρία λουλούδια. Τα καθάρια λευκά σέπαλα είναι συμβολικά του άσπιλου σώματος της Παρθένου και οι έξη χρυσοί ανθήρες το σπινθήρισμα της ψυχής της με Θείο φως.

Την γιορτή του Ευαγγελισμού οι προγενέστεροι ζωγράφοι αναπαρίσταναν τον αρχάγγελο Γαβριήλ να κρατάει είτε ένα σκήπτρο είτε ένα κλαδί ελιάς. Αργότερα η εκκλησία συνέστησε στους καλλιτέχνες να αναπαριστάνουν τον Γαβριήλ με ένα κλαδί κρίνου. Η εντολή αυτή  συμπεριέλαβε και την γλυπτική στην κατοπινή περίοδο της ιταλικής εκκλησιαστικής τέχνης. Συνήθως το κλαδί του κρίνου απαρτιζόταν από τρία άνθη που συμβόλιζαν το τριαδικό της χριστιανικής θρησκείας.

Related posts

Ελάχιστοι το ξέρουν: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου – Το έθιμο και γιατί τα συνδυάζουμε

Ταβέρνα στην Θεσσαλονίκη σε ταΐζει μέχρι τέλους μόνο με 15 ευρώ και θα την λατρέψεις

Όσα φάτε και όσα πιείτε 17 ευρώ: Η ταβέρνα στην Αθήνα που τρως μέχρι τέλους και.. παραγγέλνεις πάλι