Πανσέληνος του λύκου: Σήμερα η πρώτη πανσέληνος της χρονιάς θα συνδυαστεί με έκλειψη

by Antonis Spyropoulos

Η πρώτη πανσέληνος του 2020 θα συμβεί σήμερα το βράδυ της Παρασκευής (10 Ιανουαρίου) και θα συνδυαστεί με έκλειψη παρασκιάς του φεγγαριού, η οποία θα είναι ορατή και από τη χώρα μας. Δεν θα είναι ορατή στις ΗΠΑ, στον κεντρικό Καναδά και στην Ανταρκτική.

Η έκλειψη παρασκιάς εμφανίζεται όταν το φεγγάρι εισέρχεται στη σκιά της γήινης παρασκιάς. Το αποτέλεσμα είναι ένα μέρος της Σελήνης να σκοτεινιάζει, αλλά όχι τελείως.

Σε μια έκλειψη παρασκιάς, η πανσέληνος μπαίνει μέσα στη σκιά της γήινης παρασκιάς, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα η Σελήνη να σκοτεινιάζει εν μέρει, αλλά όχι τελείως, όπως σε μια κανονική έκλειψη, όταν το φεγγάρι εισέρχεται στο εσωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας

Το φαινόμενο της έκλειψης θα διαρκέσει για 4 περίπου ώρες και θα φτάσει στο αποκορύφωμά του γύρω στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας σήμερα το βράδυ της Παρασκευής (10 Ιανουαρίου). Θα παρατηρήσουμε ότι η Σελήνη από λευκή, θα πάρει μια κιτρινωπή απόχρωση και σχεδόν το 90% του δίσκου της θα καλυφθεί από την παρασκιά της γης.

Η πανσέληνος συμβαίνει σχεδόν κάθε 27 μέρες. Η πανσέληνος του Ιανουαρίου ονομάζεται «πανσέληνος του λύκου» κυρίως από τους Αμερικάνους και εικάζεται ότι προέρχεται από τις φυλές των Ινδιάνων και των πρώτων αποικιακών χρόνων, όταν οι λύκοι αλυχτούσαν έξω από τα χωριά.

Το πυκνό χιόνι του χειμώνα κάνει του ουρλιαχτά να ακούγονται εντονότερα. Άλλες φυλές την ονόμαζαν «Πανσέληνος του Πνεύματος» σηματοδοτώντας μια εποχή προσευχής και ενδοσκόπησης.

Συνολικά το 2020, θα υπάρξουν τέσσερις σεληνιακές εκλείψεις και θα είναι όλες παρασκιάς.

Πηγή: space.com

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα