Τσιγάρο «τέλος» σε όλη την Ελλάδα ακόμη και στο προαύλιο των νοσοκομείων – Απαγόρευση… παντού

by Newsroom i-diakopes.gr
Τσιγάρο «τέλος» σε όλη την Ελλάδα ακόμη και στο προαύλιο των νοσοκομείων – Απαγόρευση… παντού

Παναγιώτης Μπεχράκης: «Ο νόμος είναι σαφής. Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα: Απαγορεύεται σε όλο τον χώρο του νοσοκομείου, ανοικτό και κλειστό! Απαγορεύεται και στα προαύλια! Απαγορεύεται παντού! Μέσα στα νοσοκομεία και στα σχολεία απαγορεύεται μέχρι την περίφραξη»

Ήταν απολύτως σαφής ο άνθρωπος που δεκαετίες τώρα έβαλε στόχο – και το πέτυχε – να “κόψει” την κακιά συνήθεια των Ελλήνων να καπνίζουν στους δημόσιους χώρους ανά την επικράτεια.

Ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος στη χώρα μας, εμφανιζόμενος στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, ήταν κάθετος, επισημαίνοντας το τέλος του καπνίσματος και στα νοσοκομεία, ακόμα και εντός της περίφραξης!

Όπως είπε, «ο νόμος είναι σαφής. Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα: Απαγορεύεται σε όλο τον χώρο του νοσοκομείου, ανοικτό και κλειστό! Απαγορεύεται και στα προαύλια! Απαγορεύεται παντού!

Μέσα στα νοσοκομεία και στα σχολεία απαγορεύεται μέχρι την περίφραξη. Τετράγωνα πράγματα… Τέλος!

Και, επειδή ενός κακού μύρια έπονται, οφείλουμε να συμπληρώσουμε τις επιταγές του νέου αντικαπνιστικού νόμου και με την παράμετρο πως, ακόμα και αν οι συγγενείς ασθενών ανάψουν τσιγάρο εντός των ορίων του νοσοκομείου, θα το πληρώσουν ακριβά και θα “φάνε” πρόστιμα και οι υπεύθυνοι των κλινικών».

Πρόστιμο σε καθαρίστρια

Ενδεικτική της αυστηρότητας που χαρακτηρίζει τη νέα κατάσταση είναι και η είδηση προ τριών μηνών πως καθαρίστρια την ώρα της βάρδιας “πιάστηκε στα πράσα” να καπνίζει, με τόσο την ίδια να επωμίζεται πρόστιμο 100 ευρώ, όσο όμως και τη διευθύντρια της κλινικής που κλήθηκε να δώσει από την τσέπη της 500 ευρώ επειδή είχε την ευθύνη του χώρου.

Πάντως, ο κ. Μπεκράκης αναφέρθηκε στην αποδοχή του αντικαπνιστικού νόμου από το σύνολο των πολιτών, λέγοντας πως, «απ’ όταν αποφασίστηκε η εφαρμογή, ήμουν ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που εξέφραζε βεβαιότητα ότι θα πετύχει, γιατί απλούστατα είχαμε κάνει δημοσκοπήσεις, μελέτες και παρακολούθηση της κοινής γνώμης τα τελευταία χρόνια, και όλα ήταν τόσο θετικά που για μένα θα ήταν πολύ δυσάρεστη έκπληξη εάν δεν πετύχαινε η εφαρμογή». Ο ίδιος επέμεινε στην άποψη ότι τα προηγούμενα χρόνια έλειπε η πολιτική βούληση για την καθολική τήρηση των νομοθετικών πλαισίων. «Το μυστικό της μεταστροφής του Έλληνα βρίσκεται στην εκπαιδευτική παρέμβαση που έγινε», τόνισε.

«Θέμα κουλτούρας»

«Δεν ήταν δύσκολο τελικά για τον ελληνικό λαό. Όπως κάθε Ευρωπαίος πολίτης, έτσι συμπεριφέρεται και ο Έλληνας σήμερα. Απλώς στο θέμα του καπνίσματος δεν είχε γίνει κατάλληλη προεργασία, δεν είχε πειστεί για το πόσο ωφέλιμο είναι για τον ίδιο, για την κοινωνία, για τα παιδιά του, για το μέλλον της χώρας το να γυρίσουμε σελίδα… Αυτό επετεύχθη χάρη στις μεγάλες προσπάθειες που έχουμε κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια, με εκπαιδευτική παρέμβαση στα σχολεία, γιατί όλο το μυστικό της μεταστροφή μιας κουλτούρας ενός λαού, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι να το περάσουμε στα παιδιά. Το παιδί είναι αυτό που έχει μια μεγάλη δυναμική επίδραση στη διαμόρφωση απόψεων στην κοινωνία, και δεν πρέπει να την παραμελούμε. Ποιο ήταν το μήνυμα που περάσαμε στα παιδιά; “Επιλέξτε το μη κάπνισμα σαν καλύτερο τρόπο ζωής” και όχι “φοβηθείτε το τσιγάρο”, αλλά διαλέξτε το καλύτερο, που είναι “να μην καπνίζω!”», πρόσθεσε ο κ. Μπεχράκης.

Νέα προϊόντα

Σε ερώτηση τηλεθεατών της εκπομπής σχετικά με το εάν η χρήση νέων καπνικών προϊόντων σχετίζεται με τους ίδιους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως κατά το “παραδοσιακό” κάπνισμα, ο καθηγητής απάντησε πως «η παραγωγή καπνικών προϊόντων τις τελευταίες δεκαετίες εξελίσσεται με νέα προϊόντα, τα οποία τα προωθεί με το επιχείρημα το ότι είναι λιγότερο βλαπτικά από τα προηγούμενα. Αυτό είναι μια παλιά ιστορία που επαναλαμβάνεται και τώρα, και συνεχίζεται και θα συνεχίζεται! Και αυτά που διαφημίζονται τώρα θεωρούνται μη βλαπτικά… Μόλις όμως αποδειχτούν οι βλάβες τους, θα βγει κάποιο άλλο προϊόν που θα ισχυρίζεται ότι είναι λιγότερο βλαπτικό από τα προηγούμενα!».

«Οικονομική ζημιά»

«Το οικονομικό σκέλος τού μη καπνίσματος είναι πάρα πολύ δυνατό», υπογράμμισε εξάλλου ο κ. Μπεχράκης, ο οποίος άφησε την υπόσχεση της δημοσιοποίησης επιστημονικών στοιχείων έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως είπε, «ήδη έχουμε ομάδα με τον καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλο, που μελετάει επακριβώς και θα μας φέρει ένα εμπεριστατωμένο πόρισμα για το πόσο έχει ωφεληθεί η εθνική οικονομία από τη μεγάλη μείωση του καπνίσματος που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια. Και αναφέρομαι στο κομμάτι του κόστους από τη νοσηρότητα. Ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων και του υπουργείου Υγείας για δαπάνες γύρω από τη νοσηρότητα που προκαλείται από το κάπνισμα είναι το αντικείμενο της έρευνας που μελετάται και, μόλις εξαχθεί, μαζί με τον κ. Κικίλια, ο οποίος ουσιαστικά έχει συμβάλει στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, θα ανακοινωθεί στο ελληνικό κοινό ποιο είναι το τεράστιο όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη διακοπή του καπνίσματος».

Από 50 έως 500 ευρώ το πρόστιμο – Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι με εντολή του υπουργείου Υγείας

Προκειμένου να μπει “φρένο” στο κάπνισμα σε προαύλια νοσοκομειακών ιδρυμάτων και σχολείων, εντολή για αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα δημόσια νοσοκομεία δίνει το υπουργείο Υγείας, ενώ προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα από 50 έως 500 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής. «Ελάχιστα περιστατικά καταγράφονται πλέον εντός του χώρου του νοσοκομείου, όπου και σε αυτή την περίπτωση με την παρατήρηση για συμμόρφωση λύνεται το πρόβλημα. Επίσης έχει βελτιωθεί κατά πολύ η κατάσταση στα μπαλκόνια του νοσοκομείου», τόνισε ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕΔΗΝ, Κυριάκος Θεοδοσάκης, περιγράφοντας το πώς οι καπνιστές έχουν συμμορφωθεί στην απαγόρευση.

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια πειθούς, καταρχήν, ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Θεωρούμε πως είναι αυτονόητη η απαγόρευση του καπνίσματος στον χώρο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο θεωρούμε πως εν γνώσει των συνεπειών θα πρέπει να δίνεται μια δυνατότητα σε εκείνους που θέλουν να καπνίσουν να υπάρχει ειδικός χώρος», είπε ο πρόεδρος Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης. «Είναι μια κακιά συνήθεια το κάπνισμα, που θέλει χρόνο για να κοπεί. Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος έχει συμμορφωθεί και δε βλέπουμε τις εικόνες εκείνες που βλέπαμε παλιά στα μπαλκόνια και στις αυλές των νοσοκομείων», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου, Γιώργος Χονδροζουμάκης.

Πηγη: neakriti.gr

Προτεινόμενα