Ο θησαυρός ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια υποβρύχιων ανασκαφών στη βυθισμένη πόλη Θώνης Ηρακλείου στον κόλπο Abu Qir στην Αλεξάνδρεια
Την ανακάλυψη ενός αρχαιολογικού θησαυρού, ενός ναού της θεάς Αφροδίτης από τον 5ο αιώνα π.Χ., καθώς και ενός αριθμού αρχαιολογικών ευρημάτων που ανήκουν στον ναό του Amun Grip, ανακοίνωσαν την Τρίτη 19-09-2023 οι αιγυπτιακές Αρχές.
Σημειώνεται πως ο θησαυρός ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια υποβρύχιων ανασκαφών στη βυθισμένη πόλη Θώνης Ηρακλείου στον κόλπο Abu Qir στην Αλεξάνδρεια και αποκαλύφθηκε από την κοινή αιγυπτιακή-γαλλική αρχαιολογική αποστολή μεταξύ του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Αρχαιολογίας, ενώ στο εσωτερικό του ναού περιελάμβανε αρχαιολογικά χάλκινα και κεραμικά αγγεία εισαγόμενα από την Ελλάδα, εκτός από τα υπολείμματα κτιρίων με ξύλινα δοκάρια που χρονολογούνται στον πέμπτο αιώνα π.Χ., σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ναυτιλιακής Αρχαιολογίας, Frank Goddio, είπε ότι η αποστολή βρήκε επίσης την περιοχή όπου κρύβονταν προσφορές, όρκοι και πολύτιμα αντικείμενα στον δυτικό ναό του Amun, ο οποίος είναι μια ομάδα χρυσών κοσμημάτων που περιλαμβάνει σκουλαρίκια στο σχήμα κεφαλιού λιονταριού, μάτι wajit, μενταγιόν και αγγεία από αλάβαστρο. Χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση αρωμάτων και καλλυντικών αλοιφών, εκτός από ένα σετ ασημένιων πιάτων που χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές και ταφικές τελετουργίες, ασβεστολιθική λαβή αναθημάτων και χάλκινη κανάτα σε σχήμα πάπιας.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Τμήματος Βυθισμένων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, Ισλάμ Σελίμ, δήλωσε σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα «Sky News Arabia»: «Η βυθισμένη πόλη Θώνης Ηρακλείου χρονολογείται από τον όγδοο αιώνα π.Χ., βρίσκεται 7 χιλιόμετρα από την ακτή του Αμπού Κιρ και θεωρούνταν το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου», πριν να ιδρύσει ο Μέγας Αλέξανδρος την πόλη της Αλεξάνδρειας το 331 π.Χ.
THE EGYPTIAN-FRENCH ARCHAEOLOGICAL MISSION JOINING THE SUPREME COUNCIL OF ANTIQUITIES AND THE EUROPEAN INSTITUTE OF MARINE ARCHAEOLOGY UNCOVERED A TEMPLE DEDICATED TO THE GODDESS APHRODITE FROM THE 5TH CENTURY BCE IN THE ABU QIR BAY NEAR #ALEXANDRIA. #DISCOVERY #ARCHAEOLOGY PIC.TWITTER.COM/V6ARE7VYTZ
— Ministry of Tourism and Antiquities (@TourismandAntiq) September 21, 2023
Ο Saleem αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες, λέγοντας:
Οι σεισμοί που έπληξαν τη χώρα στο παρελθόν προκάλεσαν την πλήρη βύθιση της πόλης κά