Ναύπακτος: Η υπέροχη Καστροπολιτεία μόλις 2 ώρες μακριά από την Αθήνα

by Αντώνης Βαλμάς

Ναύπακτος: Η Μύκονος της Στερεάς Ελλάδας λίγες ώρες μακριά από την Αθήνα

Ναύπακτος: Γνωστή για την ιστορία της, το κάστρο της, τα όμορφα σοκάκια της, τις καθαρές θάλασσες της, τις δραστηριότητες της και όχι μόνο, η Ναύπακτος δικαιώνει κάθε επισκέπτη που την επιλέγει για λίγες στιγμές μακριά από την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Ναύπακτος: Η Καστροπολιτεία  μόλις 2 ώρες μακριά από την Αθήνα

Η ιστορία της Ναυπάκτου

Για του λάτρεις της ιστορίας, η πόλη περικλείεται από το βενετσιάνικο κάστρο της, που ξεκινά από το ψηλότερο σημείο της πόλης και καταλήγει στο λιμάνι της, με τα τείχη να διατηρούνται και να στέκουν άθικτα στο χρόνο σε ορισμένα σημεία της παλιάς πόλης.

Το 1571 η ναυμαχία του Lepanto, όπως είναι γνωστή, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του Οθωμανικού στόλου προς την Δυτική Ευρώπη, καθιστώντας την μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ναυτικής ιστορίας παγκοσμίως.

Ναύπακτος: Η Καστροπολιτεία  μόλις 2 ώρες μακριά από την Αθήνα

Κάθε χρόνο η πόλη γιορτάζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα τη Ναυμαχία, με την αναπαράσταση στο λιμάνι, αλλά και την παρέλαση με βασιλικές φορεσιές εκείνης της εποχής. 

Μετά την βόλτα στο κάστρο και στον Προφήτη Ηλία στην κορυφή του, στην οικία Μπότσαρη στην παλιά πόλη – που πλέον αποτελεί μουσείο – και καταλήγοντας στο λιμάνι, όλοι απολαμβάνουν τη σκιά των γηραιών πλατάνων που βρίσκονται σε όλα τα σημεία της πόλης και κυρίως στις δυο παραλίες, δεξιά και αριστερά του λιμανιού, την Ψανή και το Γρίμποβο αντίστοιχα.

Ναύπακτος: Η υπέροχη Καστροπολιτεία  μόλις 2 ώρες μακριά από την Αθήνα

Εκεί μπορεί κάποιος να δροσιστεί στα καθαρά νερά του Κορινθιακού, που κάθε χρόνο καταλαμβάνουν και οι δυο Γαλάζια Σημαία. 

Οι υπέροχες θάλασσες της Ναυπάκτου

Υπέροχες θάλασσες μπορεί κάποιος να βρει κατευθυνόμενος προς τη Φωκίδα, πιο έξω από τη Ναύπακτο. Χιλιαδού, Μοναστηράκι, Σκάλωμα, Μαραθιάς, Σεργούλα είναι μόνο κάποιες από τις επιλογές, ενώ, προς την ίδια κατεύθυνση, περίπου 30 λεπτά από την Ναύπακτο συναντά κανείς το καραβάκι, που τον οδηγεί στα πανέμορφα Τριζόνια.

Ναύπακτος: Η Καστροπολιτεία  μόλις 2 ώρες μακριά από την Αθήνα

Μικρό και καταπράσινο νησάκι είναι ιδανικό για μικρή εξόρμηση, μπάνιο στις κρυφές παραλίες και μετά ουζάκι και θαλασσινά στις οικογενειακές ταβέρνες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το νησί μάγεψε τον Αριστοτέλη Ωνάση θέλοντας να το αγοράσει, χωρίς όμως οι κάτοικοι να του κάνουν το χατίρι. 

Για τους πιο δραστήριους και extreme της παρέας, η πόλη διαθέτει χώρο όπου όλοι οι φίλοι του kitesurfing συναντώνται και με μεγάλη χαρά υποδέχονται κάθε νέο επισκέπτη που θέλει να δοκιμάσει το αγαπημένο τους watersport και να γίνει μέλος της μεγάλης παρέας τους. 

Ναύπακτος: Η υπέροχη Καστροπολιτεία  μόλις 2 ώρες μακριά από την Αθήνα

Και για τους φίλους του rafting, τα ορμητικά παγωμένα νερά του Εύηνου Ποταμού, στις ειδικά διαμορφωμένες πίστες στο Χάνι του Μπανιά, θα ανεβάσουν και με το παραπάνω την αδρεναλίνη όλης της παρέας. 

Ναύπακτος: Η πανέμορφη Ορεινή Ναυπακτία

Οι επιλογές, όμως, δεν τελειώνουν εκεί. Τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας ανάμεσα στα απέραντα έλατα, αποτελούν πλέον μία από τις πιο must εξορμήσεις όλες τις εποχές του χρόνου. Η Άνω και Κάτω Χώρα, ο Πλάτανος, η Σύμη, τα Κρυονέρια, η Αμπελακιώτισσα είναι μόνο λίγα από τα χωριά που μπορείς να απολαύσεις την ηρεμία της φύσης και να πιεις παραδοσιακά τον καφέ σου κάτω από τα πλατάνια.

Ναύπακτος: Η Καστροπολιτεία  μόλις 2 ώρες μακριά από την Αθήνα

Το σκηνικό είναι ιδανικό για ζευγάρια, αλλά και για παρέες, το χειμώνα με τα χιονισμένα έλατα και τις καμινάδες να καπνίζουν, την άνοιξη για ορειβασία και πεζοπορία στα καταπράσινα βουνά, το καλοκαίρι για στιγμές βγαλμένες από τα παιδικά μας χρόνια στο χωριό, ενώ το φθινόπωρο με τα πρωτοβρόχια οι βόλτες εκεί σε φέρνουν πιο κοντά στη φύση. 

Ναύπακτος: Η Καστροπολιτεία  μόλις 2 ώρες μακριά από την Αθήνα

Για όλες τις ηλικίες και για όλα τα γούστα, η Ναύπακτος προσφέρει αναμφίβολα επιλογές ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.

Συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα, της αξίζει σίγουρα μία θέση στην ατζέντα κάθε παρέας ή ζευγαριού, όχι μόνο για αυτό το καλοκαίρι, αλλά και για τον υπόλοιπο χρόνο! 

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν