Απέχει μόλις 110 λεπτά από την Αθήνα με αυτοκίνητο και μοιάζει με την παραλία από την ταινία του Λεονάρντο ντι Κάπριο

by Αντώνης Βαλμάς

Πεταλιοί: Ομορφότερο μέρος και από την ταινία “Παραλία”

 Πεταλιοί: Σε απόσταση δύο ωρών μόλις, από την Αθήνα βρίσκεται ένα σύμπλεγμα νησιών… σκέτες Μαλδίβες! 

Ιδανικό μέρος για να πάρει το αυτοκίνητό σου και να το επισκεφτείς οδικώς.

Ο λόγος για τους Πεταλιούς, 10 μικρά νησάκια,  στο παράδεισο του Νοτίου Ευβοϊκού. 

Το σύμπλεγμα των νησιών “Πεταλιοί” αποτελείται από Δέκα μεγάλα και μικρά νησιά πολύ πλούσια σε πράσινο και βλάστηση γενικότερα. Οι Πεταλιοί λόγω της μορφολογίας προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους λάτρεις του βυθού αλλά και των… εξωτικών παραλιών!

Πεταλιοί: Από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας μας και δίπλα στην Αθήνα

Βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το Μαρμάρι μόλις 10 λεπτά με καραβάκι και τα ονόματα τους είναι:
Μεγάλο ή Παναγία ή Ρώσσα, Τραγονήσι, Ποντικός, Πλατουράδα, Στρογγυλό, Μακρύ, Λεμπερούσα, Ξερονήσι, Φουντάς, Λουλούδα.

Τα γραφικά αυτά νησάκια με τους εξωτικούς κολπίσκους τους μπορείτε να τα επισκεφτείτε μόνο με σκάφος.

Η πλούσια ιστορία των Πεταλιών

Οι Πεταλιοί με την ένταξη της Εύβοιας στο νέο ελληνικό κράτος έγιναν ιδιόκτητα, ιδιοκτησία του Ι. Παπαρηγόπουλου και ακολούθως μετά το 1871 της ελληνικής βασιλικής οικογένειας του Γεωργίου Α΄ (θερινά ανάκτορα όπου τώρα είναι η κύρια έπαυλη).

Στην Τουρκοκρατία ήταν ιδιοκτησία του ξακουστού Ομέρ πασά της Καρύστου που συχνά τα επισκέπτονταν μιας και εκεί έστελνε παραδοσιακά το χαρέμι του για τους καλοκαιρινούς μήνες!

Στην σύγχρονη Ελληνική Ιστορία πέρασαν από τα χέρια αρκετών εφοπλιστών, γαλαζοαίματων και διάσημων ιδιοκτήτων από όλο τον κόσμο και στα καταγάλανα νερά των Πεταλιών φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς διάφορα ένδοξα ονόματα, όπως ο Ουίστον Τσώρτσιλ, Μαρία Κάλλας, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Σταύρος Νιάρχος, ο Τζιοβάνι Μενεγκίνι, ο μεγάλος χορευτής Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Παλόμα & Kλωντ Πικάσο και πολλοί πολλοί άλλοι!

Πεταλιοί παραλίες: Όλες οι λεπτομέρειες

Οι Πεταλιοί είναι η πιο κοντινή και εύκολη διαδρομή των σκαφάτων που έχουν ορμητήριο τις βόρειες ακτές της Αττικής. Η πορεία στο πήγαινε είναι σχετικά εύκολη. Σημαδεύοντας το νότιο άκρο της Εύβοιας που φαίνεται πάντα και μόλις πλησιάσεις ξεχωρίζει ο όγκος του μεγάλου Πεταλιού, έτσι η πυξίδα είναι αχρείαστη.

Στην επιστροφή, όμως, χρειάζεται ακρίβεια στο κράτημα της σωστής πορείας, γιατί από εκεί οι ακτές φαίνονται όλες ίδιες. Έτσι το «περίπου» μπορεί να σε βγάλει σε μέρος το οποίο, πιθανόν, να μη θυμίζει τίποτα. Αν δε είναι και νύχτα, δεν θα ξέρεις ούτε κατά πού να πας. Δύσκολαι θα βρεις το μέρος που έριξες το σκάφος. Θα μου πείτε τώρα ότι υπάρχουν τα GPS, ωστόσο, ακόμα και αν έχετε αυτό το ηλεκτρονικό βοήθημα, καλού κακού κρατήστε στο μυαλό σας την πορεία στο πήγαινε, ώστε στην επιστροφή να ξέρετε ότι πορεία +180° θα σας βγάλει στο ίδιο μέρος. Βέβαια, για να έχετε αυτή τη δυνατότητα θα πρέπει στο σκάφος να υπάρχει πυξίδα και αυτή δουλεύει σωστά.

Πεταλιοί: Από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας μας και δίπλα στην Αθήνα

Ίσως αυτή η λεπτομερής αναφορά φανεί σε κάποιους κάπως υπερβολική για ένα προορισμό τόσο κοντινό. Πιστέψτε με, όμως, ακόμα και έμπειροι χειριστές υπερτιμώντας τη… διαισθητική τους ικανότητα έχουν βρεθεί στη δύσκολη θέση να ψάχνουν νυχτιάτικα στις μεγάλης έκτασης ακτές της βόρειας Αττικής το μέρος που έριξαν το σκάφος τους, ενώ η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα πιο δύσκολη αν βγείτε κάπου στη Λούτσα και πέσετε στις ξέρες που υπάρχουν εκεί αρκετά ανοιχτά από τις ακτές.

Το σύμπλεγμα των Πεταλιών αποτελείται από 6 νησάκια, εκ των οποίων τα δύο είναι αρκετά μεγάλα. Από αυτά τα τρία κατοικούνται, για την ακρίβεια εκεί έχουν τα εξοχικά τους σπίτια κάποιοι… εύποροι, ενώ τα υπόλοιπα είναι ξερόβραχοι.

Όσα πρέπει να ξέρετε για τις παραλίες των πεταλιών

Αυτά τα τρία, λοιπόν, έχουν και πυκνή βλάστηση από πεύκα, ελιές και φυστικές. Θα αναρωτιέστε, ίσως, πώς είναι δυνατόν τέτοια μέρη να παραμένουν μέχρι σήμερα αναξιοποίητα. Και φυσικά να μην κατοικούνται, αφού ούτε απομακρυσμένα είναι ούτε και τόσο μικρά. Τα νησάκια αυτά ανήκουν σε κάποιους, όπως και άλλα νησιά του Αιγαίου, και ίσως αυτό να είναι η αιτία διαφύλαξής τους από την τουριστική… καταστροφή. Κάποτε, σ’ αυτά απαγορευόταν ακόμα και η προσέγγιση, όταν, όμως, οι ακτές της χώρας κυρήχτηκαν ελεύθερες, από τότε και οι Πεταλιοί προσφέρονται στον καθένα.

Πεταλιοί: Από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας μας και δίπλα στην Αθήνα

Οι ακτές των νήσων Πεταλιών είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους βραχώδεις αλλά υπάρχουν και όμορφες αμμουδερές παραλίες, ιδίως στο Χερσονήσι ή Ξερό, όπως είναι το όνομα του δεύτερου σε έκταση νησιού, αυτού που βρίσκεται πιο κοντά στις ακτές της Εύβοιας. Ωστόσο, το ομορφότερο μέρος στους Πεταλιούς και εκεί που μαζεύονται όλοι, είναι το κανάλι μεταξύ των δύο μεγαλύτερων νησιών, το οποίο όχι μόνον έχει καταπράσινα και διάφανα νερά, αλλά και απαγκιάζει σ’ όλους σχεδόν τους καιρούς.

Πολύ ωραίοι, λοιπόν, οι Πεταλιοί, αλλά, όπως ίσως υποθέτετε, το πρόβλημα εκεί είναι η πολυκοσμία και ακριβέστερα η… πολυσκαφία. Σίγουρα, έτσι είναι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπου τότε εκεί θα βρείτε αποικίες κατασκηνωτών κάτω από τη σκιά των πεύκων και πάρα πολλά σκάφη φουνταρισμένα πλώρα και με πρυμάτσα στα δέντρα.

Πεταλιοί: Από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας μας και δίπλα στην Αθήνα

Περισσότερες πληροφορίες για τις παραλίες των πεταλιών

Οι Πεταλιοί, όμως, είναι ένα πολύ όμορφο μέρος όλο το χρόνο, έτσι τις καλές μέρες του χειμώνα, όταν αναζητάμε ένα κοντινό προορισμό για να χαρούμε τη θαλασσινή βόλτα και ένα ήρεμο και ήσυχο ρεμέτζο, ο τόπος εκεί είναι ιδανικός. Κατακαλόκαιρο μην πάτε, αλλά και να πάτε βρείτε κάποιο απάγκιο κολπάκι και φουντάρετε αρόδο, όπου θα έχετε εξασφαλισμένη ησυχία, γιατί αρόδο μένουν μόνον όσοι δεν έχουν παιδιά, σκυλιά, καρέκλες, στερεοφωνικά, τηλεοράσεις και άλλα τέτοια… συμπαθητικά αξεσουάρ, τα οποία, δυστυχώς, πολύ συχνά μεταφέρονται από τα τροχόσπιτα στα σκάφη.

Οι Πεταλιοί είναι ένα από τα μικρά μαγικά μέρη, τα οποία η ευκολία της πρόσβασης δεν έχει καταφέρει να τα καταστρέψει, και αυτό γιατί ο σκαφάτος Έλληνας, αποδεδειγμένα, έχει πιο ανεπτυγμένη την ευαισθησία της προστασίας του περιβάλλοντος από τον εποχούμενο. Ας το διαφυλάξουμε και ας το διαδώσουμε αυτό. Εξάλλου, αυτό το νόημα έχει και αυτό το ταξιδιωτικό κεφάλαιο.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo