Χιλιαδού: 140 χιλιόμετρα από την Αθήνα μια ελεύθερη παραλία σαν τροπικός παράδεισος

Χιλιαδού: Παράδεισος 140χλμ από την Αθήνα

Χιλιαδού: Ένας επίγειος παράδεισος 140 χιλιομέτρων από την Αθήνα

Χιλιαδού: Κοντά στο βουνό Δίρφη της Εύβοιας μπορεί να συναντήσει κανείς μία παραλία απερίγραπτου κάλλους, που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από τις εξωτικές παραλίες του εξωτερικού.

Χιλιαδού: 140 χιλιόμετρα από την Αθήνα μια ελεύθερη παραλία σαν τροπικός παράδεισος

Η Χιλιαδού βρίσκεται 160 περίπου χιλιόμετρα από την Αθήνα και είναι η πιο διάσημη παραλία της Εύβοιας. Κάποτε για να απολαύσεις τα πεντακάθαρα νερά της, έπρεπε να περπατήσεις αρκετά χιλιόμετρα δύσβατου χωματόδρομου. Σήμερα όμως υπάρχει άσφαλτος μέχρι την παραλία, κάνοντας πολύ πιο εύκολη τη πρόσβαση.

Χιλιαδού: Παράδεισος 140χλμ από την Αθήνα

Πως μπορείτε να φτάσετε στον παράδεισο της Χιλιαδούς;

Θα διασχίσετε την κεντρική Εύβοια ακολουθώντας βορειοανατολική κατεύθυνση μέσα από πανέμορφες ορεινές διαδρομές. Η απόσταση από τη Χαλκίδα είναι 60 χλμ., που καλύπτεται περίπου σε 1,15 ώρα περίπου.

Θα κατευθυνθείτε προς τη Στενή, θα συνεχίσετε για τους Στρόπωνες, τη Λάμαρη, για να καταλήξετε στην παραλία. Οι Στρόπωνες είναι ένα γραφικό χωριό, πνιγμένο στο πράσινο και η διαδρομή από τη Στενή είναι εκπληκτική, μέσα σε πεύκα, πλατάνια, έλατα και τρεχούμενα νερά.

Το χωριό είναι κτισμένο ανάμεσα στο υψηλότερο βουνό της Ευβοίας, τη Δίρφη, με υψόμετρο 1.743, το Ξεροβούνι και άλλα χαμηλότερα βουνά. Γύρω του υπάρχουν δάση με έλατα, ενώ τη χαράδρα διασχίζει ο ποταμός Στροπωνιάτης, ο αρχαίος Διρφωσσός. Τελευταία στάση ο οικισμός της Λάμαρης, με όμορφα παλιά παραδοσιακά σπίτια.

Χιλιαδού: Παράδεισος 140χλμ από την Αθήνα

Όσα μπορεί να συνατήσει κανείς 140 χιλιόμετρα από την Αθήνα

Κατά τα παλαιότερα χρόνια η Χιλιαδού ήταν ορμητήριο πειρατών. Ακόμη και σήμερα μάλιστα αρκετοί από τους κάτοικους της γύρω περιοχής ισχυρίζονται πως οι πρόγονοί τους ήταν πειρατές.

Όσο για την ονομασία Χιλιαδού προέρχεται από το ομώνυμο εκκλησάκι, Παναγία της Χιλιαδούς, που βρίσκεται στα δεξιά της ρεματιάς που κατεβαίνει προς την παραλία. Πρόκειται για βυζαντινό σταυρεπίστεγο ναό. Σύμφωνα με μια εκδοχή, ήταν η χιλιοστή εκκλησία που έκτισε η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, για να γιορτάσει τη νίκη εναντίον των πειρατών.

Χιλιαδού: Παράδεισος 140χλμ από την Αθήνα

Χιλιαδού: Τα αρχαιολογικά διαμάντια της

Η εκκλησία είναι χτισμένη σε ένα φυσικό πλάτωμα του βουνού και στα νότια του Καθολικού, σώζονται ερείπια από τα κελιά του μοναστηριού. Το Καθολικό, είναι ένα ογκώδες κτίσμα που έχει φρουριακό χαρακτήρα. Η στέγη του είναι υπερυψωμένη, καλυμμένη με λίθινες πλάκες και κεραμίδια. Δείχνει από μακριά ότι είναι ένας σταυρεπίστεγος ναός. Στο εσωτερικό του, ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο ενός Ηπειρώτη τεχνίτη γύρω στο 1890. Το μοναστήρι υπολογίζεται, ότι δημιουργήθηκε γύρω στο 1800 και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο και σταθμός ανεφοδιασμού των αγωνιστών.

Χιλιαδού: Παράδεισος 140χλμ από την Αθήνα

Στην περιοχή υπάρχουν και αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ στην κορυφή του απότομου λόφου, που υψώνεται πάνω από την παραλία εντοπίστηκαν ερείπια αρχαίου ναού. Στη βόρεια και ανατολική πλαγιά βρέθηκαν επίσης όστρακα, που ανάγονται στην τελευταία περίοδο των νεολιθικών χρόνων.

Χιλιαδού: Παράδεισος 140χλμ από την Αθήνα

Όλα όσα θα ανακαλύψεις στην παραλία της Χιλιαδού

Στη Χιλιαδού καταλήγει η υπώρεια της Δίρφης και για να φτάσετε στην παραλία, περνάτε από μια κατάφυτη ρεματιά. Πλατάνια, καστανιές, σπάρτα, φτέρες και ανάμεσά τους ένα ποταμάκι που χύνεται στη θάλασσα.

Μετά τις ορεινές διαδρομές, η θέα της απλωμένης αυτής παραλίας είναι εντυπωσιακή. Οι αμμουδιές εναλλάσσονται με βότσαλα όλων των μεγεθών και ψηλά βράχια, που είναι διάσπαρτα μέσα και έξω από τη θάλασσα.

Η ακτή χωρίζεται σε μικρότερες απομονωμένες παραλίες που εκτείνονται προς τα βόρεια. Τα ψηλά βράχια προσφέρουν σκιά στους κολυμβητές και αποτελούν συχνά πεδίο για τους φίλους της αναρρίχησης.

Στο βόρειο άκρο, σε έναν απομονωμένο κολπίσκο, υπάρχει και παραλία γυμνιστών.

Βορειότερα, σε μια βραχώδη ακτή, 100 μέτρα από την παραλία των γυμνιστών, υπάρχει μια θαλάσσια σπηλιά που αξίζει να επισκεφτείτε.

Το νερό εισχωρώντας σ΄ αυτήν, παίρνει ένα ιδιαίτερο ασημένιο και πρασινογάλαζο χρωματισμό. Η δεύτερη έξοδος της σπηλιάς είναι υποθαλάσσια.

Χιλιαδού: Παράδεισος 140χλμ από την Αθήνα

Εξαιτίας της σπάνιας ομορφιάς της, η παραλία της Χιλιαδούς έχει πολλούς φανατικούς θαυμαστές. Δεν θα είναι άξιο απορίας το γεγονός, ότι έχει δημιουργηθεί ο Όμιλος φίλων Χιλιαδούς. Ένας σύλλογος, του οποίου τα μέλη έχουν ως σκοπό την προστασία της παραλίας.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα