Δεν χρειάζεται πλοίο, έχεις κρυφές παραλίες με μαγικά νερά και μπορείς να μείνεις μόνο με 38€ τη μέρα

by Αντώνης Βαλμάς

Λιμένη Μάνης: Ο παράδεισος της Αερόπολης

Λιμένι Μάνης: Η Αρεόπολη -η επόμενη ιστορική πολιτεία της Μάνης- απέχει 25 χιλιόμετρα από το Γύθειο. Εδώ αναζητήστε την ιστορική εκκλησία του Ταξιάρχη με τον υπέροχο λιθανάγλυφο διάκοσμο. Επίσης τη θρυλική πέτρα που στήριζε τη σημαία της επανάστασης και το αρχοντικό των Μαυρομιχάληδων. Σε ελάχιστη απόσταση (4 χλμ.) βρίσκεται το Λιμένι, ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά λιμανάκια της Μάνης. Λίγο βορειότερα στο βάθος καλογραμμένου όρμου απλώνεται ο οικισμός του Νέου Οίτυλου και ψηλότερα στα πρανή του βουνού, το χωριό Οίτυλο. Σε γειτονικό ύψωμα δεσπόζει το κάστρο της Κελεφάς κτισμένο από τους Τούρκους το 1670.

Δεν χρειάζεται πλοίο, έχεις κρυφές παραλίες με μαγικά νερά και μπορείς να μείνεις μόνο με 38€ τη μέρα

Δεκαοκτώ χιλιόμετρα νότια από τον Πύργο του Δυρού συναντάμε το λιμάνι του Γερολιμένα που είναι το μόνο ασφαλές αγκυροβόλιο της νοτιοδυτικής ακτογραμμής. Στην προς νότο πορείας μας θα δούμε το χωριό ¶λικα (28 χιλιόμετρα από Αρεόπολη), ένα από τα παλιότερα χωριά της Μάνης και γενέτειρα των Τζανετάκηδων και των Μαυρομιχαλαίων. Εδώ σμίγουν οι δυο οδικοί άξονες που διατρέχουν την ανατολική και δυτική ακτογραμμή ξεκινώντας ο ένας από την Αρεόπολη και ο άλλος από το Γύθειο. Στο δρόμο για το Ταίναρο, η επόμενη στάση θα γίνει στη Βάθεια, ένας από τους πιο εντυπωσιακούς παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας με περισσότερους από σαράντα τριώροφους ή τετραώροφους πολεμόπυργους. Αξίζει να αναζητήσετε τα χωριά που κρύβονται πίσω από τις γυμνές πτυχώσεις του βουνού Σαγγιάς (παρακλάδι του Ταϋγέτου). Ενδεικτικά ν αναφέρουμε τους παραδοσιακούς οικισμούς Κοίτα και Κουνός, απ τους παλαιότερους της Μάνης, στους οποίους διασώζονται μερικοί από τους πιο επιβλητικούς πύργους. Στο χωριό Κεχριάνικα υπάρχει η ιστορική βυζαντινή εκκλησία των Αγ. Αναργύρων (13ος αι.) και στα χωριά Δρυ και Κεριά οι επίσης παλιοί ναοί του Αγ. Νικήτα και του Αι Γιάννη αντίστοιχα.

Δεν χρειάζεται πλοίο, έχεις κρυφές παραλίες με μαγικά νερά και μπορείς να μείνεις μόνο με 38€ τη μέραΛιμένι στη Μάνη: Πώς να αντισταθείς σε αυτόν τον Ελληνικό παράδεισο

Ένα από τα ωραιότερα μέρη της Μάνης είναι το Λιμένι, το γραφικό χωριό – επίνειο της Αρεόπολης, στη Λακωνία.

Με εικόνα και ατμόσφαιρα που έρχονται από το παρελθόν, το Λιμένι είναι τόπος ιστορικός.

Δεν χρειάζεται πλοίο, έχεις κρυφές παραλίες με μαγικά νερά και μπορείς να μείνεις μόνο με 38€ τη μέρα

Στην πατρίδα της οικογένειας των Ματρομιχαλαίων, με την παραδοσιακή μανιάτικη αρχιτεκτονική, δεσπόζει ακόμα ο πύργος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να δουν επίσης την προτομή αλλά και τον τάφο του.

Πετρόχτιστα σπίτια στο φυσικό τους χρώμα δημιουργούν την πιο ωραία αντίθεση με τα χρώματα της θάλασσας. Στο χρώμα της θάλασσας και της πέτρας, το Λιμένι αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές.

Δεν χρειάζεται πλοίο, έχεις κρυφές παραλίες με μαγικά νερά και μπορείς να μείνεις μόνο με 38€ τη μέρα

Το καλοκαίρι είναι αδύνατο να αντισταθεί κανείς στα νερά του. Τον υπόλοιπο χρόνο ωστόσο το χωριό διατηρεί την ομορφιά του και είναι εξαιρετική αφετηρία εξόρμησης και εξερεύνησης της γύρω περιοχής, το Νέο Οίτυλο, το Καραβοστάσι και την υπόλοιπη μαγευτική Μάνη.


Απολαύστε επίσης παρακάτω το μεγάλο μας αφιέρωμα στο Λιμένι της Μάνης:

Λιμένι: Το πέτρινο χωριό της λακωνικής Μάνης που είναι σαν να το γέννησε η θάλασσα

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν