Εκκλησάκι στη Σύρο: Το εντυπωσιακό εκκλησάκι στη Σύρο «σφηνωμένο» ανάμεσα σε βράχους

by Αντώνης Βαλμάς

Εκκλησάκι στη Σύρο: Με υπέροχη θέα στο Αιγαίο και το ηλιοβασίλεμα

Εκκλησάκι στη Σύρο: Στον οικισμό του Γαλησσά, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σύρου, συναντά κανείς ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκκλησάκια. Όχι μόνο του νησιού, αλλά οκόκληρων των Κυκλάδων.

Ο λόγος για το μικρό, καθολικό παρεκκλήσι του Αγίου Στεφάνου. «Σφηνωμένο» ανάμεσα σε βράχους μέσα σε μια σπηλιά, σχεδόν πάνω στη θάλασσα.

Η πάλλευκη αυτή πινελιά μέσα στη μουντή αγριάδα των βράχων είναι ένα μέρος απίστευτης ομορφιάς. Μέρος που προσφέρει στους επισκέπτες του ονειρική θέα τόσο στα νερά του Αιγαίου, όσο και στο ηλιοβασίλεμα.

Όπως υποστηρίζει η παράδοση το εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου χτίστηκε από έναν ψαρά της περιοχής, ονόματι Στέφανο. Ο Στέφανος ο οποίος κινδύνεψε από ένα τεράστιο χταπόδι που τον τραβούσε στη θάλασσα.

Για να σωθεί έκανε τάμα στον Άγιο του οποίου είχει το όνομα. Έτσι ίδρυσε το μικρό αυτό εκκλησάκι στο απόμερο αυτό σημείο. Για την δημιουργία του δεν χρειάστηκε πάτωμα και ταβάνι, καθώς αυτόν τον ρόλο είχαν τα άγρια βράχια, παρά μόνο δύο τοίχοι δεξιά και αριστερά.

Το εκκλησάκι γιορτάζει στις 19 Αυγούστου και στις 26 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, και μετά την λειτουργία σεβίρεται συριανό λουκούμι και μαστίχα, όπως συνέβη, άλλωστε, και μετά από την πρώτη λειτουργία του, με τον ίδιο τον ψαρά να σερβρίρει τον κόσμο που είχε δώσει το παρών.

Για να το επισκεφτεί κανείς πρέπει να ακολουθήσει το μονοπάτι που ξεκινάει από την κεντρική παραλία του οικισμού και να διανύσει μια απόσταση περίπου 15 λεπτών. Εναλλακτικά, προσεγγίζεται και από θαλάσσης.

Φωτογραφίες από το εκκλησάκι της Σύρου

Εκκλησάκι στη Σύρο: Το εκκλησάκι «σφηνωμένο» ανάμεσα σε βράχους

Εκκλησάκι στη Σύρο: Το εκκλησάκι «σφηνωμένο» ανάμεσα σε βράχους

Εκκλησάκι στη Σύρο: Το εκκλησάκι «σφηνωμένο» ανάμεσα σε βράχους

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν