Ελληνική γαλάζια λίμνη: Καταρράκτες με εξωτικά νερά και δέντρα που φτάνου τόσο ψηλά που το φως περνάει δύσκολα

by Αντώνης Βαλμάς

Ελληνική γαλάζια λίμνη: Καλως ήρθατε στη σμαραγδένια λίμνη της Ελλάδας

Ελληνική γαλάζια λίμνη: Η πιο μαγική γωνιά του Πάικου βρίσκεται καλά κρυμμένη σε ένα πολύ πυκνό δάσο. Στον δρόμο που ενώνει τα χωριά Αρχάγγελος και Σκρα. Οι περίφημοι καταρράκτες της περιοχής κρατούν κάτι από την παρθένα ομορφιά άλλων εποχών, μια ομορφιά που δεν άγγιξε ο χρόνος και σε γυρίζει στα παιδικά χρόνια.

Ελληνική γαλάζια λίμνη: Οι εξωτικοί καταρράκτες του Σκρά

Οι καταρράκτες του Σκρα βρίσκονται μεταξύ των χωριών Σκρά και Κούπα του νομού Κιλκίς. Για να φτάσετε εκεί θα πάρετε την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Μετά τα διόδια των Μαλγάρων θα πάρετε το δρόμο για τους Ευζώνους. Μόλις περάσετε το χωριό Εύζωνοι και λίγο πριν φτάσετε στο τελωνείο των συνόρων με την FYROM. Εκεί θα πάρετε την έξοδο για τα χωριά Ειδομένη, Πλαγιά και Φανό. Περνάτε τον Αξιό ποταμό, αφήνετε την Ειδομένη στα δεξιά σας, περνάτε διαδοχικά τα χωριά Πλαγιά και Φανός. Πριν το χωριό Φανός έχετε πανοραμική θέα της Γευγελής της FYROM.

Δώδεκα χιλιόμετρα μετά τον Αρχάγγελο με προορισμό το Σκρα θα στρίψετε δεξιά για το χωριό Κούπα και τους καταρράκτες, όπως πληροφορούν οι σχετικές πινακίδες. Εδώ καλό είναι να μηδενίσετε τον χιλιομετρητή σας, καθώς δεν υπάρχει άλλη σήμανση για τους καταρράκτες. Στα 800 μ. υπάρχει ένας χώρος αναψυχής με ξύλινο κιόσκι και πάγκους. Συνεχίζετε στον κεντρικό ασφαλτόδρομο που στα 1,7 χλμ. από τη διασταύρωση διακλαδίζεται. Ακολουθώντας τον κατηφορικό δρόμο στα αριστερά θα φτάσετε έπειτα από 600 μ. στην αφετηρία της πεζοπορικής διαδρομής, όπου μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στον χώρο στάθμευσης που υπάρχει εκεί, όπως και λίγα μέτρα πιο πάνω.

Ελληνική γαλάζια λίμνη: Οι εξωτικοί καταρράκτες του Σκρά

Περισσότερες πληροφορίες για την Ελληνική γαλάζια λίμνη, τους καταρράκτες του Σκρα

Το πέτρινο μονοπάτι δίνει γρήγορα τη θέση του σε πλατιά σκαλοπάτια που σας βγάζουν σε πέντε λεπτά σε ένα καταπράσινο ξέφωτο.

Μπορείτε να ξεκουραστείτε στα ξύλινα τραπεζοκαθίσματα που έχει τοποθετήσει το Δασαρχείο Γουμένισσας, ακόμα και πλάι στις όχθες του ρέματος, ή να συνεχίσετε την πορεία σας. Ενα ξύλινο γεφύρι περνάει πάνω από τα ορμητικά νερά βυθίζοντάς σας σε ένα εκπληκτικό παρυδάτιο δάσος από πλατάνια, φουντουκιές, σκλήθρα, κισσούς και άλλα αναρριχώμενα. Από εδώ έχετε δύο επιλογές: είτε να συνεχίσετε ευθεία στο κεντρικό μονοπάτι, είτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι στα αριστερά σας.

Πηγαίνοντας αριστερά θα διανύσετε ένα πολύ στενό μονοπάτι χωμένο μέσα στο δάσος για να βρεθείτε σε δύο λεπτά μπροστά σε ένα θέαμα συναρπαστικό. Αλλεπάλληλοι καταρράκτες, άλλοι μικροί και άλλοι μεγαλύτεροι, πέφτουν με ορμή πλημμυρίζοντας- συνήθως την άνοιξητο ξύλινο γεφυράκι που υπάρχει λίγα μέτρα παρακάτω. Η εκρηκτική βοή των καταρρακτών από τη μία και τα αφρισμένα νερά του ρέματος από την άλλη συνθέτουν την ιδανική ηχητική υπόκρουση.

Ελληνική γαλάζια λίμνη: Οι εξωτικοί καταρράκτες του Σκρά

Μόλις βρείτε τη δύναμη να αποχωριστείτε το καταπληκτικό σκηνικό, συνεχίζετε στο κεντρικό μονοπάτι που σύντομα γίνεται ανηφορικό. Επειτα από 4-5 λεπτά πεζοπορίας ακολουθήστε το χωμάτινο δρομάκι αριστερά που μόλις σε 10 μ. σας βγάζει σε έναν… άλλο κόσμο. Μπροστά σας ξεπροβάλλει η θαυμάσια Σμαραγδένια λίμνη. Τριγύρω της πανύψηλα δέντρα κρύβουν τον καταρράκτη που χύνεται στα κρυστάλλινα νερά της.

Φτάνοντας στην γαλάζια λίμνη της Ελλάδας, τους καταρράκτες του Σκρα

Δεν είναι τυχαίο που η λίμνη ονομάστηκε έτσι. Και αυτό αφού το υπέροχο χρώμα των νερών της οφείλεται στους απολιθωμένους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στον πυθμένα της. Η φύση οργιάζει και έχετε τη δυνατότητα να το διαπιστώσετε συνεχίζοντας τη διαδρομή σας. Πολύ σύντομα θα συναντήσετε αριστερά σας και άλλα μονοπάτια. Το κατηφορικό αριστερά οδηγεί πάλι στη λίμνη, όπου μπορείτε να χαρείτε ένα πικ-νικ στους ξύλινους πάγκους.

Το μονοπάτι ευθεία διασχίζει μια ξύλινη γέφυρα- εφόσον δεν είναι πλημμυρισμένη- και σας βγάζει στην απέναντι όχθη της λίμνης. Το σκοινί που κρέμεται από ένα δέντρο σάς προκαλεί για μια άκρως αναζωογονητική βουτιά στα παγωμένα, ακόμα και το καλοκαίρι, νερά της.

Αυτό το μυθικό γαλαζοπράσινο χρώμα των νερών της μικρής λιμνούλας οφείλεται, όπως έμαθα, στους απολιθωμένους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στον πυθμένα της. Υπάρχει και ένα σχοινί με κόμπους κρεμασμένο σε ένα δέντρο για όσους τολμηρούς θελήσουν να απολαύσουν μια βουτιά στα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά της. Ένας μικρός καταρράκτης φροντίζει για την ανανέωση των νερών της.

Ελληνική γαλάζια λίμνη: Οι εξωτικοί καταρράκτες του Σκρά

Φεύγοντας μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το ηρωικό Σκρα και το μνημείο της περιβόητης Μάχης του Σκρα. Μιας από τις σημαντικότερες νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σεβασμός στη φύση! Όταν φεύγουμε από τέτοια μέρη το μόνο πράγμα που αφήνουμε πίσω μας είναι τα ίχνη μας και τίποτα άλλο!

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα