Η περιοχή της Ελλάδας με τον «αιώνιο» πάγο – Υπό το μηδέν η θερμοκρασία ακόμα και τον Αύγουστο

ρόσφατα είδαμε τον καιρό να το γυρίζει επιτέλους σε χειμώνα, με πολλές περιοχές ειδικά στα βόρεια να βλέπουν το πολυπόθητο χιόνι, και τους ιδιοκτήτες των χιονοδρομικών να ανακουφίζονται. Αλλά μόνο αυτό ήταν, ήρθε και έφυγε, αφού μας επισκέφθηκαν και για φέτος οι Αλκυονίδες.

Αν βαρεθήκατε πια το ζεστό κλίμα, σας έχουμε μία μοναδική τοποθεσία που μοιράστηκε το meteo.gr, όπου μπορείτε να απολαύσετε κρύο, χιόνι και πάγο όλη τη χρονιά, ακόμα και μέσα στον Αύγουστο.

Ο όρος δεν είναι τοπωνύμιο. «Δολίνες» ονομάζονται τα φυσικά σχηματισμένα κοιλώματα που συνήθως εντοπίζονται σε οροπέδια, και έχουν την ιδιότητα να «παγιδεύουν» το κρύο, καθώς συσσωρεύουν τον κρύο αέρα που είναι πιο βαρύς από τον θερμό.

Οι σχηματισμοί αυτοί έχουν συνήθως μικρή έκταση και περικλείονται από ψηλές ράχες, που τους απομονώνουν από την ευρύτερη κυκλοφορία του αέρα. Έτσι, χαρακτηρίζονται από μακρές περιόδους παγετού (ιδιαίτερα όταν επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες) και από ακραίες ελάχιστες θερμοκρασίες.

Μια τέτοια δολίνη βρίσκεται στην Κεχρωτή του όρους Μαίναλο του νομού Αρκαδίας, νότια από τη Βυτίνα. Από το Νοέμβριο του 2010 λειτουργεί στη δολίνη αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός, ο οποίος έχει ενταχθεί στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αιώνιος πάγος
Η εν λόγω δολίνη έχει υψόμετρο βάσης 1.613 μέτρα και υψόμετρο χείλους 1.646 μέτρα, ενώ περικλείεται από ράχες με υψόμετρο 1.700-1.800 μέτρα. Απίστευτες είναι οι καταγραφές των ελαχίστων θερμοκρασιών στην Κεχρωτή από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι και τις αρχές Νοέμβρη του 2017.

Αποτελεί πραγματικά μία περιοχή αιώνιου πάγου, αφού η μόνη άνω του μηδενός ελάχιστη θερμοκρασία στην περιοχή καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2012, μόλις στους 1,8 βαθμούς Κελσίου. Από την άλλη, οι ελάχιστες θερμοκρασίες είναι εντυπωσιακές, με την χαμηλότερη να σημειώνεται τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς, στους -35,3 βαθμούς.

Related posts

Ζεστά νερά, χωρίς κύμα: Το ελληνικό νησί των 7 κατοίκων έχει 1 παραλία που δεν βρίσκεις ούτε στην Καραϊβική

Έχει κρυστάλλινα νερά & τρως, πίνεις, κοιμάσαι με λίγα ευρώ τη μέρα: To πιο φθηνό νησί για διακοπές στην Ελλάδα

Σάρωσε η χώρα μας: Αuτή η Ελληνική πόλη είναι η 2η πιο φιλόξενη στον κόσμο, και όχι δεν είναι η Αθήνα, ούτε η Θεσσαλονίκη