Η “Σιβηρία” της Ελλάδας: Η πόλη με 7 μήνες χειμώνα και θερμοκρασία 30 βαθμούς – Χιονίζει και τον Ιούνιο

Νευροκόπι: Η διάσημη «Σιβηρία» της Ελλάδας

Οι θερμοκρασίες που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι ότι θα δούμε στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες, όταν και θα κορυφωθεί το «χτύπημα» της «Μήδειας» είναι… καλοκαιράκι για το Νευροκόπι.

Η θερμοκρασία στο Κάτω Νευροκόπι της Δράμας πέφτει έως και 30 βαθμούς υπό το μηδέν και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό. Οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι το φαινόμενο των τόσο χαμηλών θερμοκρασιών οφείλεται στο γεγονός ότι τα γύρω βουνά εμποδίζουν την είσοδο θερμών αέριων μαζών, πράγμα που δημιουργεί συνθήκες που συναντάμε στη σιβηριανή στέπα.

Οι 8.000 περίπου κάτοικοι της περιοχής έχουν μάθει να ζουν με τον χειμώνα. Γνωρίζουν ότι το πανέμορφο, πλην παγωμένο μέρος στο οποίο ζουν έχει μόλις δύο εποχές. Χειμώνα και άνοιξη «με δόντια».

Ο χειμώνας στο Νευροκόπι μπορεί να κρατήσει έως και 7 μήνες και η θερμοκρασία να κινείται κάτω από τους -15 για πολλές εβδομάδες. Κι αυτό τις καλές ημέρες, γιατί τις πιο δύσκολες όπου τα καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο ακραία, ο υδράργυρος βουτά στους -30.

Ο χειμώνας εκεί αρχίζει να δείχνει τα δόντια του από το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου μέχρι και τον Απρίλη. Το χιόνι φτάνει μέχρι και τα δύο μέτρα. Αν και τα φαινόμενα είναι ακραία και θα περίμενε κανείς ότι το σφυροκόπημα του χιονιά θα κρατούσε αποκλεισμένο το Νευροκόπι, η πραγματικότητα είναι άλλη.

Οι κάτοικοι έχουν συμφιλιωθεί με τον… εχθρό, γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, γι’ αυτό και σε καμία περίπτωση δεν ζουν αποκλεισμένοι. Η ζωή συνεχίζεται κανονικά καθώς ύστερα από τόσα χρόνια έχουν το know-how για να αντιμετωπίσουν κάθε ακραία κατάσταση.

Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή του Νευροκοπίου

Ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει όταν μαθαίνει κανείς τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Νευροκόπι, αφορά στις καλλιέργειες των κατοίκων. Όλοι αναρωτιούνται πώς τα καταφέρνουν και τι ακριβώς καλλιεργούν σε τέτοιες πολικές θερμοκρασίες.

Αν ρωτήσετε έναν ντόπιο όχι μόνο θα σας λύσει την απορία, αλλά θα σας μιλήσει και με περηφάνεια για τα προϊόντα της περιοχής και κυρίως για την πατάτα. Το κρύο βοηθάει τον κύκλο ανάπτυξής της γι’ αυτό και η πατάτα Νευροκοπίου είναι απ’ τις πιο νόστιμες στην Ελλάδα. Το ίδιο και τα φασόλια που είναι ανήκουν επίσης στην ελίτ των γεωργικών προϊόντων που θα βρεις στο Νευροκόπι.

Η “Σιβηρία” της Ελλάδας: Η πόλη με 7 μήνες χειμώνα και θερμοκρασία 30 βαθμούς – Χιονίζει και τον Ιούνιο

Η “Σιβηρία” της Ελλάδας: Η πόλη με 7 μήνες χειμώνα και θερμοκρασία 30 βαθμούς – Χιονίζει και τον Ιούνιο

Ο απόλυτος προορισμός για τον πιο χουχουλιάρικο χειμώνα

Ένα ταξίδι στην περιοχή είναι εμπειρία ζωής που όλο και περισσότεροι επιλέγουν να ζήσουν. Ακόμα και τον χειμώνα που το κρύο είναι τσουχτερό και οι επιλογές λίγες μια εβδομάδα στο Νευροκόπι δεν ξεχνιέται. Τζάκι, ζεστή σοκολάτα και ένα βιβλίο την ώρα που το χιόνι έξω γίνεται όλο και πιο πυκνό, είναι μια αληθινή μυσταγωγία που αδειάζει τον νου σου από κάθε πρόβλημα. Ακόμα και αν είσαι πιο περιπετειώδης τύπος, όμως, στο Νευροκόπι θα βρεις σίγουρα αυτό που θέλεις.

Το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού, ο παραδοσιακός οικισμός στο χωριό «Γρανίτης», οι τεχνητές λίμνες και τα ποτάμια θα σου χαρίσουν μοναδικές στιγμές, σε έναν υπέροχο, αλλά παρεξηγημένο τόπο.

Το Νευροκόπι δεν είναι απλώς μια από τις πιο κρύες περιοχές της Ελλάδας. Είναι ένα πανέμορφο μέρος που αξίζει να επισκεφτείς αν θες να κάνεις διαφορετικές, εναλλακτικές διακοπές που δεν θα ξεχάσεις ποτέ…

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo