Ήλια: Γνωρίστε την παραλία της Εύβοιας που μπορείς να κάνεις μπάνιο μέχρι τον Νοέμβρη

by Αντώνης Βαλμάς

Ήλια: Η παραλία με τα ζεστά νερά μέχρι τον Νοέμβρη

Ήλια: Υπάρχει μια παραλία στην Εύβοια που μπορείς να κάνεις για… πλάκα μπάνιο μέχρι και τον Νοέμβριο. Μια παραλία που τα νερά της είναι όχι μόνο ζεστά αλλά και ιαματικά!

Τα Ήλια είναι ένα πανέμορφο και ήσυχο ψαροχώρι του Βόρειου Ευβοικού. Ανήκει στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού και απέχει 98 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα. Μόλις 22 χιλιόμετρα από την Λίμνη Ευβοίας και μόλις 11 χιλιόμετρα από την Αιδηψό.

Δημιουργήθηκε τα τελευταία 70 χρόνια περίπου και όπως λέγεται, πήρε το όνομα του από τον ναό του Ηλίου Απόλλωνα που ήταν χτισμένος στο όρος Τελέθριον.

Ήλια: Γνωρίστε την παραλία της Εύβοιας  που μπορείς να κάνεις μπάνιο μέχρι τον Νοέμβρη

Επίσης, εδώ θα βρείτε τα πάντα για μια καλοκαιρινή απόδραση στην Εύβοια

Το χωριό διαθέτει πάρα πολύ όμορφη παραλία με πεντακάθαρη θάλασσα. Επίσης υπάρχει πηγή με ιαματικό νερό το νερό της οποίας διατρέχει το υπόστρωμα των χαλικιών της ακτής και αναβλύζει στο επίπεδο της θάλασσας.

Πλησιάζοντας την πηγή, η θερμοκρασία της θάλασσας ανεβαίνει ενώ λόγο της ανάδευσης δημιουργούνται περιοχές με μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας. Η θερμοκρασία του νερού όπως αναβλύζει από την πηγή είναι μεγαλύτερη από 60 βαθμούς.

Ήλια: Γνωρίστε την παραλία της Εύβοιας  που μπορείς να κάνεις μπάνιο μέχρι τον Νοέμβρη

Το σημείο μέσα στη θάλασσα όπου αναβλύζει η ιαματική πηγή καταλαμβάνεται από τις πολύ πρωινές ώρες από πολλούς λουομένους που επιθυμούν να απολαύσουν τις θεραπευτικές ιδιότητές της. Βέβαια όλη η γύρω θάλασσα έχει ευεργετική επίδραση, αφού τα θεραπευτικά συστατικά απλώνονται σε όλη τη θαλάσσια περιοχή.

Ήλια: Γνωρίστε την παραλία της Εύβοιας  που μπορείς να κάνεις μπάνιο μέχρι τον Νοέμβρη

Κάτι επίσης σημαντικό είναι πως το νερό των Ηλίων είναι όχι απλώς πόσιμο, αλλά και ιδιαιτέρως χωνευτικό.

Ήλια: Γνωρίστε την παραλία της Εύβοιας  που μπορείς να κάνεις μπάνιο μέχρι τον Νοέμβρη

Το υπέροχο χωριουδάκι της Ήλιας και τα άλλα αξιοθέατα

Μέσω άλλων δρόμων που ξεκινούν από την παραλία, ο επισκέπτης θα γνωρίσει και το «μέσα» χωριό. Το χωριό φτάνει σε υψόμετρο 150 μέτρων.

Ήλια: Γνωρίστε την παραλία της Εύβοιας  που μπορείς να κάνεις μπάνιο μέχρι τον Νοέμβρη

Ενώ περιδιαβάζει στα δρομάκια του χωριού, θαυμάζοντας το κάλλος της πνιγμένης στο πράσινο περιοχής, έχει την ευκαιρία να «αγκαλιάσει» με τη ματιά του γραφικά σπιτάκια και όμορφα εξοχικά, περιβόλια, μποστάνια, αιωνόβια πλατάνια, να προσκυνήσει στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου και στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας (που πανηγυρίζει στις 17 Ιουλίου), και να ξαποστάσει στην περιτριγυρισμένη από ψηλά δέντρα πλατεία με την εντυπωσιακή πλακόστρωση.

Στην περιοχή αξίζει επίσης να δείς και το Απολιθωμένο δάσος Κερασιάς, ένα σπάνιο γεωλογικό μνημείο της Φύσης. Βρίσκεται μεταξύ των χωριών Κερασιά-Αγία Άννα-Παπάδες. Αριθμεί ηλικία 10 έως 20 εκατομμυρίων ετών, και έχει κηρυχθεί Παλαιοβοτανικό Μουσείο της Ευρώπης. Σε κάποια σημεία του δάσους διακρίνονται πυριτιωμένοι απολιθωμένοι κορμοί δέντρων καρποί και φύλλα.

Στο μέρος εκείνο ζούσαν λιμναία γαστερόποδα και σπονδυλόζωα, ελέφαντες, ιππάρια και ιχθιθήρια (πρόγονοι της ύαινας). Έχει επίσης βρεθεί κρανίο δικέρατου ρινόκερω. Στην πανίδα ανήκαν και κάποια αιλουροειδή σαν λιοντάρια (μαχαιρόδοντες), καμηλοπαρδάλεις με κοντό λαιμό (ελλαδοθήρια), και χαλικοθήρια. Κάποια από αυτά τα ευρήματα εκτίθενται στο πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Απολιθωμάτων Κερασιάς.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα