Καραϊβική της Ελλάδας: Παράδεισος με τιρκουάζ νερά και τιμές στον πάτο, 1 ώρα από την Αθήνα

Καραϊβική της Ελλάδας: Παράδεισος με τιρκουάζ νερά και τιμές στον πάτο, 1 ώρα από την Αθήνα

Καραϊβική της Ελλάδας: Τιρκουάζ νερά και τιμές στον πάτο, 1 ώρα από την Αθήνα

Καραϊβική της Ελλάδας: Ένας μυθικός τόπος, πολύ κοντά στην Αθήνα.

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο κατά την οποία, λόγω lockdown, κάθε μετακίνηση εκτός νομού απαγορευόταν και το στερητικό σύνδρομο χτύπησε κόκκινο, πλέον μπορούμε, με ασφάλεια και τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα, να πάμε παντού.

Πρώτος προορισμός μετά τον εγκλεισμό, θα πρέπει να είναι οι Πεταλιοί στην Εύβοια.

Αναρωτιέστε τι είναι αυτοί οι Πεταλιοί. Που βρίσκονται και από που και ως που γίνεται λόγος για «Καραϊβική».

Καραϊβική της Ελλάδας: Παράδεισος με τιρκουάζ νερά και τιμές στον πάτο, 1 ώρα από την Αθήνα

Που βρίσκεται η ελληνική Καραϊβική;

Βρίσκονται στην Εύβοια, δηλαδή μια ώρα με το αυτοκίνητο από την Αθήνα. Πρόκειται για ένα νησιωτικό σύμπλεγμα και του νότιου Ευβοϊκού κόλπου.

Οι Πεταλιοί ανήκουν γεωγραφικά στο δήμο Καρύστου της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώ το σύμπλεγμα περιλαμβάνει 10 νησιά. Όλα τους, πλέον, είναι ακατοίκητα. Παλαιότερα, βέβαια, διατηρούσαν έναν μικρό πληθυσμό η Μεγαλόνησος και το Χερσονήσι, που είναι και τα δύο μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος.

Μπορεί στο παρελθόν ν’ αποτελούσαν υποτιμημένο προορισμό για τη μάζα. Ωστόσο τη δεκαετία του 1960, που αγοράστηκαν από τον Εμπειρίκο (τον επιχειρηματία γιο του Ανδρέα) και τον Καρνέση (τον γνωστό επίσης επιχειρηματία) κέρδισαν σαφέστατα πόντους

Μία ώρα από την Αθήνα βρίσκεται ο απόλυτος παράδεισος – Οι επώνυμοι και στα θέρετρα τους στην περιοχή

Παράλληλα, αποτελούσαν μόνιμο ορμητήριο και για την εφοπλιστική οικογένεια του Δαυίδ, που είχε αγοράσει έκταση στο Χερσονήσι το 2016 και έχτισε εκεί πολυτελή έπαυλη. Μάλιστα, το υπάρχον οίκημα που ανακαινίστηκε ήταν ιδιοκτησία της Παλόμα και του Κλοντ Πικάσο, παιδιών του Πάμπλο. Οι δυο τους ανακαίνισαν τους βασιλικούς στάβλους της βασίλισσας Όλγας και έφτιαξαν ένα θέρετρο με μακρόστενα χρωματιστά δωμάτια. Αυτά διακοσμήθηκαν με διάσημους πίνακες του πατέρα τους. Αργότερα, το 2016, αυτά πωλήθηκαν στην κόρη Δαυίδ.

Οι Πεταλιοί και η ερωτική τους σχέση με τους επωνύμους, αυτούς που έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια αλλά και τους σταρ του Χόλυγουντ δε σταματάει στα παραπάνω ονόματα. Η Μαρία Κάλλας είχε εξοχική κατοικία στη Μεγαλόνησο, ενώ στα υπέροχα νερά τους έχουν κολυμπήσει κατά καιρούς και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η Γκρέτα Γκάρμπο.

Καραϊβική της Ελλάδας: Παράδεισος με τιρκουάζ νερά και τιμές στον πάτο, 1 ώρα από την Αθήνα

Η ιστορία της Καραϊβικής της Ελλάδος, στον ένδοξο χρόνο

Την εποχή λίγο μετά την επανάσταση αποτελούσαν εύγευστο μήλο της έριδος ανάμεσα σε αξιωματούχους και βασιλικούς. Ήταν μια εποχή που η Ελλάδα σταματούσε στη γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού και για να ευχαριστήσει τις Μεγάλες Δυνάμεις οι πολιτικοί της θεωρούσαν πως έπρεπε να τους δωρίζουν εκτάσεις γης αφειδώς.

Έτσι, οι Πεταλιοί που έφεραν άρωμα Οθωμανών, με τον Ομέρ πασά να έχει εκεί τα χαρέμια του, δόθηκαν στον τσάρο Νικόλαο Β’ ως δείγμα ευγνωμοσύνης και παρέμειναν στην αυτοκρατορική οικογένεια της Ρωσίας μέχρι το 1960. Το 1867, ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος Β’ τα είχε κάνει δώρο στην ανιψιά του Όλγα Κωνσταντίνοβνα στο γάμο της με το βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο.

Σήμερα, οι Πεταλιοί, εξακολουθούν να είναι ένα από τα μέρη που κόβουν την ανάσα. Το σύμπλεγμα των ακατοίκητων νησιών, ενδεχομένως να διαθέτει τα πιο ωραία νερά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το χαρακτηριστικό τιρκουάζ χρώμα, είναι τόσο εξωτικό που αναρωτιέσαι αν βρίσκεσαι ακόμα στην Ελλάδα. Μια βόλτα με ένα σκάφος είναι εμπειρία ζωής, από εκείνες που χαράσσονται με ανεξάλειπτο μελάνι στο νου.

Φυσικά, οι σταρ του Χόλυγουντ και οι billionaires συνεχίζουν να «συρρέουν» κάθε καλοκαίρι. Και πώς όχι, άλλωστε;

Βίντεο για την ασύλληπτη ομορφιά της γαλανόλευκης Καραϊβικής.